Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] RG 1/144 RX-78-2 GUNDAM 高達 Ver.2.0

"滑動模具"唔係新技術,好多汽車模型個車殼都係用呢個方式出模。
依個肥嘚黎有點Ka叔Feel,我buy, 横掂我無買过RG1.0

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

都幾奇怪?駕駛倉開法由一向由下而上拉開,今次改成好似MK II 同GP01 嘅上下分別拉開? 可能係方便腰部可動?
HighLamb 發表於 23-3-2024 08:05 PM
"滑動模具"唔係新技術,好多汽車模型個車殼都係用呢個方式出模。

"滑動模具"的確唔係新技術, 但比起車果d....佢個size縮到好細黎做, 未必係想像中咁簡單

不過一定有人會話......分模線多左

其實佢依家真係要解決的問題係水波紋
依家用KPS多加上細水口, 搞到注模壓力低左(亦可能因為KPS唔可以太高壓)
搞到哩幾年水波紋越來越嚴重, 基本上大過1cm x 1cm的件都冇咩機會見唔到水波紋
好似聖衣神話咁不停翻LOOP
入手一隻支持下,睇下有乜新技术
chlycab 發表於 24-3-2024 10:19 PM
好似聖衣神話咁不停翻LOOP

翻 loop RX-78 真係悶到癲.

元祖太多產品係會悶,但PGU胸口黃色散熱(?)框向外拉闊形狀、盾嘅尾部造型都有啲新意,pgu係另一班客,又唔係得呢兩個賣點,如果將呢兩個位加落呢隻RG度,相信吸引度高好多
呢次多數唔入了, 砌得太多冇新鮮感, 而且稍嫌太多窿
係, 成身窿唔知做乜, detail多到走火入魔
呢隻似PGU, 雖然有不足但可以手動補夠,咁多人詰唔買到出時唔好又被搶哂..
潔白紙巾 發表於 25-3-2024 09:20 PM
呢隻似PGU, 雖然有不足但可以手動補夠,咁多人詰唔買到出時唔好又被搶哂.. ...

咁唔買的我都肯定會大賣既

不容否認BANDAI每次都把最UPDATAE的技術放上78產品中的, 固此會令享受砌模型的一群保持買,

我係粉, 但就唔係好享受砌模型架咋
MG Z高達 verKa 窿窿數量恰到好處,呢隻d窿窿多得濟啦
熱狗OO 發表於 25-3-2024 10:23 PM
咁唔買的我都肯定會大賣既

不容否認BANDAI每次都把最UPDATAE的技術放上78產品中的, 固此會令享受砌模型 ...

佢有咁好技術, 不如留下精力出下啲舊機械人好似太陽之牙, 蒼流星或者銀河飄流啦. 玩多啲唔同嘢好過成間屋都係高達.