Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 10月 魂限 METAL BUILD DRAGON SCALE 聖戰士雪霸

經過真三一之後, 唔洗講, 等各位YOUTUBER試下先

官圖我點睇到你腰夠唔夠力, 齒輪關節鬆唔鬆, 甚至手屈曲只有90度呢?

BANDAI起碼要未來3隻造得好先洗底, 呢隻雪霸黎多次真三一的低質素的話, 哈哈, 以後邊個敢同你預訂?
無可否認隻雪霸造型係靚既,但係得把劍又無盾,感覺上無咩野玩。
比起祼女盾, 我覺兩節翼才是致命傷。

完成贊同 就是畫蛇添足的設定 希望能給出單節翅  發表於 26-6-2023 04:36 PM
fallout8 發表於 23-6-2023 09:23 AM
無可否認隻雪霸造型係靚既,但係得把劍又無盾,感覺上無咩野玩。

我有睇晒TV及OVA, OVA的雪霸都係無盾個喎, 果個盾都係畫稿ONLY, 連設定也不是, 我就覺得無所謂

及有R魂的雪霸, 有盾好難玩架, 頂黎頂去, 算吧喇
熱狗OO 發表於 23-6-2023 02:45 PM
我有睇晒TV及OVA, OVA的雪霸都係無盾個喎, 果個盾都係畫稿ONLY, 連設定也不是, 我就覺得無所謂

及有R魂 ...

MB系列好多時會加入魔改原素,例如高達果邊會揾海老川/阿久津加新設定出新武器,我覺得雪霸都可以加d新原創武器入去,依家得一把劍實在太少野玩。
stonekeung01 發表於 19-10-2023 07:50 PM
日本報告
https://hacchaka.net/archives/52101409.html

兩對翼真係好趕客⋯⋯ 昆蟲嘅翼好薄,咁樣好似斷開兩節咁。

雙手持劍的角度比預期好, 但做不到水星跪, 於今日高價產品黎講, 不論那一條LINE我會直接說可動性唔合格的了

外形及造工看圖一級棒, D金邊咁搞法你出去搵模型高手代高二千一定搞唔掂

外形唯一衰就係對翼果個關節, 一塊過好過喇, 為動而動但對腳你又唔造得更加動仲咩JACK;

最後大敗筆都係例牌支架囉, 支架對於我呢種乜都當ROBOT魂玩的人來說好重要, 而今時今日BANDAI仲係用呢個萬年支架唔得喇

雖對聖戰士有點愛但未至於愛到用二千頂呢隻了, 睇左當玩左系列, 會取回R魂版雪霸對住上面D POSE黎撚下先

等一眾華文媒體視頻

頸太長, 攪到膊頭好低. Robot魂個比例仲靚.
所以呢隻係無盾ge?
benkyo365 發表於 20-10-2023 05:20 AM
所以呢隻係無盾ge?

自古以來雪霸都係無盾㗎喇。
benkyo365 發表於 19-10-2023 01:20 PM
所以呢隻係無盾ge?

動畫OVA設定嚟,係冇盾.
我反而覺得依隻雪霸係繼初號機之後出得最靚既Metal Build,唯一缺點係得把劍太少野玩,其實笨大都重金請左出淵裕出來,應該揾佢設計多幾把中世紀武器俾雪霸揸吓。
stonekeung01 發表於 19-10-2023 07:50 PM
日本報告
https://hacchaka.net/archives/52101409.html

俾想像中細隻,佢寫21cm高,似乎係計頭頂隻角既高度,我初頭以為佢有真三一咁大隻。