Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: Garycharm

[個人收藏] 魔術師的玩具2022

Garycharm 發表於 14-5-2023 03:04 PM
唔喇,出埋呢兩個post,睇下大家留言,我就會消失。

明白,請多多保重。
其實我現在也很少買,主要是沒地方擺玩具。
所以晚2-3個月到貨也還好吧XD
我是覺得也不用到消失啦⋯⋯
By the way,祝順心!
雖然唔係咩老會員,不過都幾鐘意魔術師既玩具post,仲記得你係唯一覆我"依家D真三一做得唔似因為大肶位無外擴"
保重喇
係北美大把網上玩具店啦.隋時可以PM我....其實, 基本上除左食物外, 所有野都係網上買, 消費模式跟本就唔一樣. 我買所有玩具幾乎冇掂過實物. 收玩具係遲D架啦, 但當你習慣呢到既生活節奏, 你就唔會趕頭趕命, 玩具等佢慢慢寄又何嘗不可.

我明白剛移民生活並不容易, 慢慢會習慣, 我唔知你係唔係石油佬, 剛剛生活資金可能比較吃緊. 在北美搵工(華人除外)非常看重証書, 香港所有証書都係英制所以大部分都唔適用. 所以安頓好後, 最好係你專業範圍考証書. 搵工就容易很多. 亦可以去打下唐人工, 普遍人工低及非常刻薄, 不過好過手停口停及打探行情. 我唔知你有冇朋友關照. 或者你好好境就當我講廢話. 祝你好運!
謝謝大家留言。

北美的確也有很多玩具店,不過正如大家所講,款式價錢與及到貨時間都和香港係兩回事。
日系果D已經唔駛講,最意外係連Marvel Legends/Selects 都唔容易買。
當然,無論日系美系,都可以上網買。但係價錢又兩回事。

呢度惟一比較穩定買到嘅只有 Lego,不過都唔係每條line都有,
例如那個甚麼「悟空小俠」,就唔會上架。
(雖然我唔會玩呢條line)

搵工方面都ok 嘅,香港人都會互相介紹工作。
早一兩年到步嘅人都好關照新人,感覺非常好。

香港人競爭力高,去加拿大真係唔駛太驚。
以做魔術為例,well......我夠膽講香港做職業果班肯定會好受歡迎。
買玩具應該無地方平得過香港,因為香港無消售稅,食炒價例外。
fallout8 發表於 17-5-2023 10:55 AM
買玩具應該無地方平得過香港,因為香港無消售稅,食炒價例外。

nyc的日系

玩貝贵到飞起同楼价一样咁贵
Garycharm 發表於 14-5-2023 03:04 PM
唔喇,出埋呢兩個post,睇下大家留言,我就會消失。

返来啊!返来啊!不好消失!!要日日上来吹水啊??!!
估唔到魔術師少兄為大家表演嘅最後一齣魔術咁利害, 竟然將自己變走穿過地芯去到地球另一端, 如此功力, 只係穿過長城嘅大胃膠怕雞都要企埋一邊.
Anyway...congrats!
arnoldanywhere 發表於 18-5-2023 02:28 PM
估唔到魔術師少兄為大家表演嘅最後一齣魔術咁利害, 竟然將自己變走穿過地芯去到地球另一端, 如此功力, 只係 ...

usa同加拿大的日系玩具太少同价钱太贵了!!选择又不多nyc
更加贵到福街仲要打税