Toysdaily 玩具日報

查看: 2606|回復: 40

[個人收藏] 魔術師的玩具2022

魔術師的玩具總結2022

大家好!很久不見了!很久不見了!小弟已經移民加國了。諸事繁忙,所以要到5月先可以做2022年總結。我移民去新地方,一切都係未知數,不過有一件事係「肯很定」,就係要戒玩具。點解?因為根本買唔到。所以舊年年底開始我已經冇上TD,費事見到乜鬼嘢新品預告、或者大家嘅放閃post我會眼冤!

話分兩頭,舊年因為預備走佬,上半年基本上冇心情買玩具。到下半年,一切差不多定檔,諗到「依家唔買就冇機會」、「人生最後一餐」等等,就買咗好鬼多。我買得最多係模型,一口氣買咗近三十盒,其中仲不自量力有幾盒五星添。結果全部未砌。未砌嘅就冇乜好講。其他嘅,隨意講少少。

2022年心情複雜,買玩具又經常後追,好難揀乜鬼嘢最好最差十大,以下真係隨意講下:

King Arts 金剛 (特別色)

照道理,買玩具應該要買原色版。不過King Arts處理色彩真係有問題,原色版金屬藍色紅色都有種「娘娘地」老翻感。我自己大愛金剛,當年上超人睇幾次實物都買唔落手。就算後來被大讚,然後缺貨、開始升價,我遇到原價都係唔想買。依家佢出特別色,雖然怪怪地,我反而接受到。

依家每間廠都建立自己賣點。KingArts主打玩內構、會拆甲;亦即係話會多部件,把玩時容易甩。呢個係佢特性,要先有心理準備。

本品大部份外甲都係「磁石+插樁」式,穩固程度可接受。最易甩的地方係肩甲和小腿的十字鏢。十字鏢還罷了,只要擺好pose,最後安插就可以。而雙肩真係堅煩,我玩幾次,肩外甲其中一枝小插樁就斷了,影響是不太大,但掃興。

佢配件超、超多,不過唔係武器,係裝甲。金剛本來就有前期型及強化型兩種形態,King Arts式內構算第三形態;再加上各部份都有戰損件,玩家可以按喜好配搭出由輕微至嚴重等損壞形態,不過我懷疑冇人會有心機咁玩~~~

金剛係原祖級「顏面機械人」,頭部牛角加上腹部洗煉的龍頭,由合金玩具表現出來真係靚到我醉醉地。加上King Arts份量(比CCtoys天元更高更大!),外型絕對霸氣。佢一企出嚟,信我,足打敗你家裡八成以上玩具有時玩玩具,一個優點就夠。

HG忤逆仔
舊年年中睇完Gundam Hathaway ,角木肇的機設越睇越靚,大開眼界。立即想買隻忤逆仔高達。Gundam Hathaway 產品本來不多,robot 魂等更炒上了。想了想,還是去買模型。可惜忤逆仔未出MG ,只好買HG頂癮。

幾年冇砌模型,家裏的工具殘缺不全,不過反正我也冇時間慢慢搞,還是懶人三寶:素組滲線消光算了。我一路重播Gundam Hathaway 套戲,一路砌模型,好享受。

忤逆仔本身算係大型機體,就算係HG,砌好之後都幾大隻,仲算幾靚。
這盒忤逆仔沒有marking 貼紙,機體本身又寡,唯有在家裏找份舊貼紙胡亂貼上去,擺明唔啱,我又唔係參加比賽,冇所謂。玩具嘛,喜歡就好
玩完忤逆仔,自然忍唔住去搞埋隻大白鵝。比較之下,大白鵝就差少少。可能因為我只係素組,如果大家有心機上色,可以企鵝變天鵝也未可知。

Bandai DX 超合金裝甲韋基利VF-1J

由威將一堆KO放大柯柏文、到CCtoys、King Art、Pose +,玩具隻隻都鬥大鬥重,1/48Valkyrie早已唬不了人。不過今次有重裝甲撐大變肥仔,仲有一對性感大拳頭,仍然好有存在感。

VF-1變形系統早已非常成熟,不用介紹。呢一盒重點係重甲。這副重甲的手腳肩胸都算易裝易拆,很順手。下盤和背後推進器就要花一點心機。下盤(髖部)有六件組件(不計飛彈),建議先獨立試裝一次,才裝上機械人上。說明書上背部推進器的插入位指示不夠清晰,要看清楚慢慢來。

這副傢伙是我去年底離港前所入,那時只賣2K頭,相當抵玩。

千值練 勇者雷登
千值練這個品牌,近年質素參差,我已經很有戒心。呢隻雷登,缺點係頭太大,本來都冇打算買,不過當時我將要離港,都知日後難買玩具,就順手買隻玩下。總算冇令我失望

我對廠方將角色魔改不會太反感,只要改得好改得順眼就得喇。不過唔好太為改而改、刻意加太多細節,變得畫蛇添足(例如CC toys 天元)。呢隻雷登,由推出官圖開始,我就覺得佢魔改得幾過癮。尤其將雙翼重新詮釋,簡簡單單,又解決咗原裝版本那個「必須換件」的外甲問題,兼且又原創了反向前出必殺技,好有型。

因為體型小巧,加上變形簡單,千值練今次表現游刃有餘。拎上手算幾好玩。

CC Toys螺旋王
保持CC Toys一貫水準,大隻、美形、高可動。相比同公司的紅蓮螺巖,螺旋王沒有經太多魔改(還是我們本來對螺旋王就冇咁執著?)除咗無端端多一個王座之外,唔算有乜特色。不過簡單就是好,有時買玩具就係想買角色。只要佢認認真真生生性性出一隻好合金,唔好「每次慳成本、然後改少少嘢又大事宣傳出多一隻」,玩具迷已經滿足。

Hihi
笨大!聽到未呀?

Bandai 超合金魂鐵甲萬能俠
每次超合金魂又有新鐵甲萬能俠,總會宣傳佢今次又改咗乜呀、活動能力又好咗好多呀咁,睇到麻木。其實玩具迷都心知,Bandai超合金魂要保留卡通原味,除非改到變 Metal Build 咁爆甲魔改,否則關節發揮有限,大家都唔會太大期望。今次比較特別係鐵甲飛拳發射器隱藏喺關節內,發射按鈕更直接放在肩膊後,可以不用換手臂直接玩,效果都算唔錯。外型上……都係咁啦,我覺得上次DC會靚少少

King Art 太空保衛者
去年底推出時,因設計優秀,頗引起玩迷間一陣熱議。我早已經落訂,等老友收貨再寄俾我,只看得口水直流。到四月終於到手,我才能拆開這份遲來的聖誕禮物。

本品體形龐大份量十足,拿上手感覺極似十多年前Yamato那一隻產品。然Yamato太空保衛者為要增加巨大感,過份把雙腳拉長,比例不好看。另外Y記的關節不足之餘,關節又不好用,膝關節更有點不夠力,擺pose時會力不從心。以上缺點,這隻King Art 可算完全沒有犯上,兼且又可以拆甲,非常好玩!

說到拆甲。早期KingArt的設計很瑣碎,難裝但易甩,好睇唔好玩。今次太空保衛者把插樁加粗,大大方方的,外型不會差了多少,但好用得多。絕對是合金中的精品

說缺點,係稍嫌關節不好用,好難擺出好姿勢。不過呢隻巨物,又真係唔駛點擺pose 嘅,係咪?

Lego 42127 Batmoblie
咁多代Batmoblie之中,2022年羅拔仔嘅The Batman 走寫實派,蝙蝠車唔算特別靚。不過呢架 Lego Technic 真係出得好好。首先佢夠大架,長度幾乎同 Bat Tumbler 一樣,而價錢平近三倍,好抵玩。講到Bat Tumbler ,佢被詬病一塊塊護甲太鬆散,外型唔夠緊緻之外,亦易甩件,就算出到第二代都未有大改善。

比較之下,呢架Batmoblie就堅固得多,我俾老細(我個女)粗玩都冇乜甩漏。完成後外型會比相片更靚。機關方面,本 Moblie不設武器,乜嘢飛彈呀伸縮機關槍呀一蓋都冇。車頭車尾車門可以打開,頭尾引擎分別設有兩組獨立燈。隨著推動車身,車尾引擎有機關連動,喺燈光配合之下,好靚。比較特別係車頂可以外加一個小手掣,作用似軑盤,當推動車身時可以改變方向。說起呢個手掣,起初我睇介紹就唔多鍾意,不過實際把玩,可以好暢順咁控制呢架咁大架Lego車,又意外好玩。

缺點係Lego Technic 那些一枝枝一粒粒的插樁式組件比傳統Lego 難砌得多。通常越到後來,因為結合的組件大了,插樁多了,就越難砌,亦容易錯。整過裝置過程趣味不及比傳統 Lego~~

Moblie 不附設 Batman Lego人仔,事實上Lego人仔亦唔啱比較。要配人偶的話應該係1:18,依家勉強可以坐上SHF ,不過要睇角色,那隻SHF The Batman就坐唔到喇

SHF The Batman

配件多、布被風,關節好用,更附有人面頭雕。因為人面係黑眼圈,所以可以遮掩SHF面相技巧不足。依家整體質素真係幾好。相信係SHF最好嘅一隻Batman

Pose+銀河烈風

講設計,Pose + 真係CLS,係變形合體夾口硬係爭少少,一般關節亦偏太緊
又,我竟然覺得隻雀好好玩。
玩上手,感覺有D似早期ES 的Q版合金,變形有心機,可動足夠有找。不過可能係油漆問題,變形位置開合之間仲係「有少少唔順唔順」。個別活動/變形關節亦過緊,要小心玩。

Lego 41714 —— 推介比鍾意舞台嘅朋友
我玩Lego 特別鍾情建築物、情景,最重要係要有機關,機關越多越好。呢一套產品本來已夠滿足我興趣,更特別係今次主題係「劇院」。

砌完之後,整體唔算好大,有三層,勝在有前有後。未打開之前,劇院外觀已經好靚,有海報、有羅馬柱、有正門、有售票處。而且有街燈及郵筒等等小物件顯示街景。簡單放在家,已經很有看頭。

打開建築物見到內部,嘩,不得了…… 觀眾席見到有活動布幕、有喇叭、有貴賓廂。舞台內部更加犀利,有light bar、有#景片,舞台後方的大佈景可以更換。side wing 後有控制台,此外服裝、道具及化裝房間一應俱全。台下有廁所、雜物房,而且更有一個舞台地道機關。道具方面,今次Lego 做得大方,除了角色頭套、樂器、刀刀劍劍之外,有少少搞笑物品,誠意十足。

Three zero 加里昂

好好玩、好抵玩。惟一問題係拆腳(分體)相當麻煩,甚至易爛。如果你依家至去買,買咗,發覺你嗰隻對腳都係好實,建議放棄分體(尤其你唔肯定仲有冇保養),就咁玩已經好開心

我特登將佢同十幾年前隻Wave 鐵巨神比較下。兩隻來自不同設定,ThreezeroTV版,WaveOVA版。難得係兩隻幾乎一樣高,放埋一齊,童年回憶返晒嚟,熱血爆燈。

Wave版幾乎全膠,Threezero 版大量合金。
Wave版按OVA設定,不能變形。Threezero 版可變。
Wave版身形比例完美。Threezero雙腳稍長。
Wave版有分普通版和金屬色版,我這隻係金屬色。Threezero 版係一種舊化的金屬色版。
Wave版武器一劍一盾。Threezero 版有劍有盾、大炮,另有一枝變成鋼索的軟劍。
Wave版價錢我已經不記得了,大概23K,屬當年的超高價玩具。Threezero 版約1K頭,以現在標準,根本係大家樂價。

結論:兩隻都要!!!!!

GFFMC MS-06F渣古 庫克羅斯德安島 Ver.
墨綠色機身配以Bandai一粒粒白色強迫症式的標記,加上合金骨架,讓這隻渣古有一份很討玩具迷喜歡的外觀和手感。MG式王道關節,又不像同系列Gundam那麼緊,玩得順手。

故事中德安渣古用了很多舊零件拼湊,身上傷痕累累、頭部也有點變形。這盒GFFMC 表達得不太道地,只算意思意思而已。

武器極豐,能量斧兩把(開動及靜止各一)、雷射槍一枝,最誇張係有四枝大炮,各可以更換部件轉換形態,另彈匣若干。所以雖然渣古沒有高達核戰機的變形玩法,但仍然豐富好玩。

SHF Black Sun
冇期待之下,呢隻幾好玩。色靚外型靚,比較之下,之前隻「真幪超」簡直係真玩笑。蝗腳劍(誤)造得認真,胸甲更換方式都算方便。

好靚好玩。

超合金魂GX-101大鐵人

外型靚過AT果隻(應該啦!),變型都流暢。雖然未有超惑星巨人驚喜,不過我都好滿意。始終我哋對大鐵人感情大好多!

又,如果GX-100唔係隻宇宙飛龍而係巨,相信都唔會俾人鬧得咁勁!

CCToys 真三一
夠大夠惡,型到一個點!依家唔同公司有唔同方向,我誇張D講,對於一D非合體變形機械人,CCToys無論係體積、質感、關節、甚至價錢,都可以話係我哋….起碼係我啦,係我咁多年嚟所期待既合金玩具極緻。惟一有少少意見係,因為要顧及活動能力,呢間廠嘅風格都係要魔改。都好吖,如果想原味嘅就揀Bandai,想玩嘢嘅就揀佢。多個選擇都好。

DX暴太郎戰隊  Don鬼退神
大隻、實淨、簡單。因為要顧及結構穩陣、又要減低成本,分體狀態基本上五舊嘢都係一碌葛,合體淨係拆拆拆砌砌砌,講唔上乜嘢變形。可能因為咁,合體時候頭部、胸口,都有簡單機關玩下。
手腳叫做可以郁吓,不過擺唔到乜嘢pose 。齒輪關節為軀體提供穩定性,不過亦都限制活動幅度,好難做微調。兩把大刀都係用插裝式插入手掌,限制了拿劍方式,不能調節劍刃方向,亦不能反手拿劍。
戰隊合體不嬲好玩過超合金,除咗人氣不及之外,過去戰隊缺點係唔夠靚仔,今次鬼退神外型絕對討好,算係顛覆命運。整體來講,如果原價入手都會玩得開心,炒價就千祈唔好制。

以下係一D立立雜雜,我覺得係舊年幾靚幾好嘅玩具:

以下係我覺得兩隻ok樣衰玩具:
徐錦江

羅慧娟(羅小姐,對不起了)

以下呢隻係2023年產品,因為我真心覺得好,就順便推介一下:

TransformersStudio Series---- Scourge

我已經好耐冇買孩記變形金剛,因為真係玩到悶。呢幾年我只收T記嘅MP,相對多少少收藏價值。不過呢隻唔同,一出官圖已經好吸引。特別係車型,成架Mad Max咁。當然啦,我都知「官圖無限好」,就做足心理準備,訂咗先。
電影版最新角色Scourge,前身係Thundercracker,即係同星星叫差唔多樣(星星叫係紅色,佢係藍色),又成日一齊行動果架飛機。後來俾 Unicorn 收編變身,變為一架太空船,就改名叫Scourge。比較特別係佢故事後期曾經扮過柯柏文,所以今次就俾佢變為貨車頭。一來俾老Fans有話題,二來真係吸引過變乜鬼太空飛船。
先講車型,車頭我大讚,Mad Max車款原來咁適合變形金剛,所有變形夾口都可以自然隱藏。車頭散熱口仲有幾粒狂派標誌點綴下,好靚仔。相對之下,車尾(即機械人腳部)就好求其。佢變形不過係將兩隻腳180度翻轉,將雙腳由內側轉到外側。佢簡單唔緊要,問題係孩記習慣偷膠,於是形成車尾有窿窿。後輪有一個小小的拉出設計,但係輻度少,更完全不能鎖定,結果形同虛設。
Scourge有一枝炮仔,形狀似一隻蛋,變車形時說明書會教你將佢打開(變形),裝喺車尾上面。不過又係因為偷膠,會非常難睇。我建議一係唔裝(好似我咁),如果要裝,都唔駛打開,直接成舊裝上車會仲好睇。
人形方面,手長腳長兼大胃腩,加上官圖又影得衰,嚇親好多人。但係我就好鍾意!
首先電影版老變,除咗老柯、蜂蜂、斯韋柏少數角色之外,大多數都係怪怪雞雞。呢隻已經算玉樹臨風喇。再有心機擺下pose,佢真係可以好有型。深灰配色再加上火紅透明件。面相似關二哥、身形手腳似Getter 2,重點係後頸一把秀髮,直頭有殿堂級機械人「五星物語」嘅影子!我真係玩得幾開心。
玩具嘛,開心就好。

原來我留多咗位,咁就仔細講下呢隻:

Lego 10497銀河探險家號,是致敬1979年推出的lego 497,將經典舊作以新技術新規格翻新推出。而這舊lego 497,可是我人生第一套Lego!

先介紹一下舊lego 497。這套裝包括一大架銀河探險家號大飛機、小型探險車(能藏於大飛機裡)、通訊基地、兩塊大底板(分別是停機坪、星球表面)。當年盛惠二百多元,比很多大型超合金還要貴,是超級豪華的lego套裝!

2022年推出的 lego10497,卻很可惜地取消了通訊基地和底板,只有一架高規格的銀河探險家號和內藏的探險車,所以我也一度猶疑購買。結果當然還是買了。

新銀河探險家號大致保留了舊品的配色和外型,當然也保留到飛機尾部那經典的內藏探險車開合機關。供探險車出發用的斜台更用上新設計,只要你把斜台可伸縮的部份拉出,探險車就會自動出發,十分有型好玩。探險號也有幾個小機關,最實用的是飛機底部可伸縮的升降台,一拉出就可以用。機身細節方面,因為要滿足舊情懷,保留了大大塊黃色透明窗、機身編號、機頭的星球標緻(真係好有七十年代feel);更因為用了整幅的藍色lego磚頭作機身,驟眼看會似很撲素簡陋。但只要再細心看,其實探險號營造了很多細節:灰色機翼、兩組推進器,根本係直接挪用了星球大戰的設計和組件,所以仍算豐富。

裝組方面。由於承托巨大機身,加上要收納伸縮升降架,本品基部採用了頗多lego technic式組件,比較濕碎麻煩。只要捱過這一關(即頭4包組件),趣味就漸漸出來了。去到後幾包組件,會越來越爽快過癮,欲罷不能。

人偶可能是最無趣的部份。本品有兩紅兩白四個太空人仔,及一個簡單的小機械人。太空人仔除了胸前那個懷舊標緻之外,全素色;不設轉換表情,也沒有替換頭髮。機械人仔也是取材自lego 在70年代另一套的太空套裝,感覺只係權當取消通信基地之後的替代品,聊勝於無而已。

順帶一提,本品的說明書製作不錯,有多頁介紹當年產品和新品的設計概念,值得收藏。

總結,本品絕對懷舊向。有情懷的會很難抗拒,但冇情懷的應該不會去考慮。畢竟,要玩Lego飛船的話,選擇多的是。無怪本品價錢一值跳樓……

2022年最乞我憎係以下兩隻,兩隻都係合金魂!

超合金魂 GX-96 Getter Robot Go
差!

佢樣衰我就預咗,買佢都係想儲角色兼玩下變形。佢變形真係差-----唔順手、難變,變完仲要冇滿足感。最抵死係有幾個位仲好易爛添。我就玩斷咗某個紅色部件,所以我咁燥!

超合金魂 GX-102帝王SKL
呢幾年超合金魂不思進取就人所共知,但係一般都衰極有譜。例如D.C.系列,可以話冇驚喜,但係乾乾淨淨。GX-75帝王,只要泊埋千記帝王,立即存在感大跌,但係獨立睇都仲靚仔順眼。呢隻SKL就真係出事。
之前有師兄話胸前雙槍裝得唔夠緊,易甩,我個隻就算可接受(其實都都易碰甩),唔知係咪個別事件。

我想講問題首先係顏色,好地地搞到變灰藍色。係,動畫係有少少黑中偏藍,但係你件玩具搞唔到,你就直接用番黑色啦!依家一拎出嚟,搞到變壽屋模型咁!

第二係身型。動漫迷都明:每個機械人嘅插畫、動畫、設定稿都有少少唔同,唔同畫師會有唔同詮釋。SKL有時會偏壯有時偏瘦,你出玩具,就按能力(可行性)去搵一個啱嘅風格去做。依家?變咗一個操肌失敗嘅變態佬!件爛袍又係肉鬼酸,成個扁平爛龜殼咁,完全冇飄逸感。我都未講你上色完全冇誠意喇。大哥,你其實係咪想遷就個包裝盒,先至搞到變成咁?

換手型(拳頭)又係白痴,無端端加一個金色手鐲(好似之前隻帝王都係咁),難拆難裝,想換多幾次手形去影相,就要我做多幾重功夫。要解決其實好簡單,你老哥每隻手形都俾多粒手鐲、每個黐死佢,咪搞掂囉!我死唔信會增加好多成資本!!!我情願你扣番果舊石頭算鬼數!

把劍又係on 9,電鍍靚唔靚就見人見智,但係劍身果個大窿想點?依家你Bandai唔識出遮醜件咩?搞到我哋想影張相都左避右避。另外,把劍好鬼難插入手掌。依家一般呢種根棒狀手柄兵器,都設計為手柄可拆,方便塞入拳頭。呢隻SKL 大劍玩伸縮手柄,所以冇拆開機關,搞到好難塞入……我都算喇,你老哥我塞入之後,個手窿又過大,握唔實把劍,搞到擺pose把劍會自轉,我頂你個肺。

Bandai正hihi!

一次過講完,舒服晒~~~~~~~~~~~

稍後,我會出多一個告別post,到時見~~~
魔術師師兄唔洗戒玩具甘嚴重,用錢解決到既問題就唔係問題,依家好多玩具網站如日本amazon,amiami都可寄海外,所以唔洗戒,繼續買多d

很久不見,原來已遠去現在地方大咗,penthouse/車房/地庫可以點display figure都得
好耐無用成10分鐘睇一個post⋯⋯感動

好多好野,合金我只有cctoys 真三一同VF-1J旣重甲

竟然一只HT都無
讓我七月時弄個半年總結湊下熱鬧先。
fallout8 發表於 13-5-2023 08:31 PM
魔術師師兄唔洗戒玩具甘嚴重,用錢解決到既問題就唔係問題,依家好多玩具網站如日本amazon,amiami都可寄海 ...

你有冇聽過一句說話:「留港做蟻民,移民變窮 L」?