Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2023年3月 ROBOT魂<SIDE MS> GUNDAM GP04G 高達試作4號機 ver.A.N.I.M.E.

熱狗OO 發表於 8-12-2023 10:41 PM
買了, 無旋風腰問題, 我都好奇點會旋風到;

但屁股甲及頭後天線反而超易甩, 整體QC一般, 膠質麻麻及有水 ...

師兄幾多入?仲以為你係199死仲
Syxcat 發表於 9-12-2023 01:00 AM
師兄幾多入?仲以為你係199死仲

就是199入, 呢口價入也不開心, 玩性太惡劣了
熱狗OO 發表於 9-12-2023 02:13 AM
就是199入, 呢口價入也不開心, 玩性太惡劣了

唔係亞馬,我仲準備出手買
Syxcat 發表於 9-12-2023 07:00 AM
唔係亞馬,我仲準備出手買

本身對4冇感, 但有GP123見平就是但, 後悔的, 你冇乜特別情意結或集郵需要的話就排149吧,我會說是Gundam Universe縮水版。
熱狗OO 發表於 9-12-2023 09:37 AM
本身對4冇感, 但有GP123見平就是但, 後悔的, 你冇乜特別情意結或集郵需要的話就排149吧,我會說是Gundam U ...

這條YOUTUBE所說的缺點除了旋轉腰之外(估計後來的再販係改善了)基本上我係完全同意:

https://www.youtube.com/watch?v=9k6PQckmBzs

佢都指出我上面說的問題而且更深入, 綜合
- 背包係易甩
- 屁股甲易甩
- 盾易甩 (呢個我未覺)
- 八字腳開唔大. 你識切BALL JOINT都無用因為腰甲頂住
- 槍柄過長關係擺POSE極不爽

佢都講得岩, ANIME既A字也是重視ACTION之意, 郁得唔爽就是違反此系列原意, 真係岩喎, 199我都會說是臭作

今年我買過兩款2023年出品的ROBOT魂, 呢隻GP04及風靈改,
我覺得今年的ROBOT魂的膠質及QC都差過之前兩三年的, 而且好明顯下,

唔講玩性, 講膠質及水口邊, 風靈改差過風靈一截, GP04亦係差過GP01/2/3一截

黎緊Z高達ANIME版仲加價以7千YEN起跳, 我一定會先睇YOUTUBE後先決定