Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] TAMASHII NATIONS BOX 聖鬥士星矢 ARTlized

mushroom 發表於 30-8-2022 09:09 AM
fb都有討論

我想變唔到聖衣都未必多人講,因為dd定唔記咩名都係咁出。

DDP 星矢?的確唔可以組聖衣形態一樣咁出,所以咪爛尾收場囉
sbyk 發表於 31-8-2022 06:52 AM
DDP 星矢?的確唔可以組聖衣形態一樣咁出,所以咪爛尾收場囉

星矢產品的聖衣不可變,真的很難sell.....
G3X 發表於 31-8-2022 06:49 AM
一個悟空出得幾次,依加又有超,拉打,高達又不停有新,出到咁上下,就新技術推返吓昭和,舊平成前輩,星矢好難 ...

神話最難係有新技術,唔似高達有mg, rg, pg, 更唔好講robot 魂, metal robot 魂, metal build 等等

拉打其實都無咩新技術,都係shf同直骨,勝在代數夠多可以慢慢出

星矢除非出shf, 唔係都無咩新技術可以攪,不會跌件的組裝?更似人型的素體?

其實都有展出包膠不可動,但沒有發行
sbyk 發表於 31-8-2022 06:52 AM

售價貴同一堆類同樓梯配件都係原因
曾經有魂展上展示過聖衣可動系列。外表可動同ex神話相似,但係未出就俾fans狂鬧“砌唔到聖衣”,跟住唔駛講大家都知發生咩事。電影版聖衣傳說,聖衣設計同人設其實雖不為十分好但亦未至於垃圾地步。但都係一個“無聖衣形態”就瓜佐
sbyk 發表於 31-8-2022 11:39 AM
曾經有魂展上展示過聖衣可動系列。外表可動同ex神話相似,但係未出就俾fans狂鬧“砌唔到聖衣”,跟住唔駛講 ...

除了因為沒有聖衣型態,本身裝著聖衣甲都未去到好靚,或ex程度已看厭

皇級推出過,一樣有聖衣型態,但都是爛尾
mushroom 發表於 31-8-2022 01:47 PM
除了因為沒有聖衣型態,本身裝著聖衣甲都未去到好靚,或ex程度已看厭

皇級推出過,一樣有聖衣型態,但都 ...

皇級衰在幾點:
1. 太大,盒更大,無位
2. 頭雕比ex更不堪。作為打頭陣既星矢大艾,兩個頭雕都唔似
3. 比例錯佐
4. 聖衣花紋過多,太浮誇,距離原作太遠
5. 全塑膠,性價比不夠。
6. 可動性太低,腳板不接地

海皇其實都幾好,不過可玩性太低
sbyk 發表於 31-8-2022 02:15 PM
皇級衰在幾點:
1. 太大,盒更大,無位
2. 頭雕比ex更不堪。作為打頭陣既星矢大艾,兩個頭雕都唔似

12吋頭雕唔靚的確失敗

如果唔可以提昇聖衣質感,出甚麼都沒用
mushroom 發表於 31-8-2022 11:34 AM
神話最難係有新技術,唔似高達有mg, rg, pg, 更唔好講robot 魂, metal robot 魂, metal build 等等

拉 ...

不過shf唔係以前出過光牙咩,之後都係斷左.
今朝打佐個幾百個字既回覆,無出到話要審核。審佐成日都出唔到
Gundam6j 發表於 31-8-2022 08:04 PM
不過shf唔係以前出過光牙咩,之後都係斷左.

出過光牙,但無乜聖衣質感
sbyk 發表於 31-8-2022 11:39 AM
曾經有魂展上展示過聖衣可動系列。外表可動同ex神話相似,但係未出就俾fans狂鬧“砌唔到聖衣”,跟住唔駛講 ...

聖衣傳說只係拆唔到甲的神話EX,犧牲咗拆甲砌星座型態功能,但換唔到高可動,唔湯唔水,失敗係理所當然。
其實電影版聖衣傳說果十二隻黃金,有兩、三個小弟認為幾靚,嘥咗!
THOUTHER 發表於 31-8-2022 10:35 PM
聖衣傳說只係拆唔到甲的神話EX,犧牲咗拆甲砌星座型態功能,但換唔到高可動,唔湯唔水,失敗係理所當然。 ...

係個比例正,如果出新產品都可以考慮1/9呢個size

但搞唔掂聖衣質感,可動,同變星座型態,就咩都出唔到
其實若然唔係電鍍…

係普通似金色的黃或橙色,我不會買…

買黃金聖衣,都係要佢金光閃閃!!

同以前 SD 戰國傳咁個個都有電鍍頭飾一樣,後尾試過無,我就唔想買喇…

而模型可真係出唔同特效,好似 robot 魂的 effects set 咁!!

其實一個星座跟番動畫內的那星座動物都好,一塊膠片都好!!

至少可以重現出絕招或剛合上聖衣後的模樣!!

而度身訂做的…

如星矢既流星、冰河的雪花、一輝的恐怖野都可以送下!!
Lau 發表於 1-9-2022 02:52 PM
其實若然唔係電鍍…

係普通似金色的黃或橙色,我不會買…

ddp都有effect part

龍珠模型都有effects parts, 但啲透明膠唔靚