Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] TAMASHII NATIONS BOX 聖鬥士星矢 ARTlized

遮左個身,個頭其實都好正版吓,唔夠Q
Lau 發表於 27-8-2022 03:01 PM
上一代人仲有咩喜好呢??

一次出晒好喎!!

大系............
mushroom 發表於 27-8-2022 04:08 PM
大系............

我覺得不如出番模型啦!!

依家龍珠、幪面超人都出模型!!

唔差在出埋星矢啦!!

大系的後續更新是聖衣神話、聖衣神話 EX,依家都出到無野好出,技術亦唔見有大突破…

不如轉換跑道,出番模型...
以舊有星矢模型作參考,以 '情懷' 出發!!

以現今先進技術,賦予星矢模型新生命!!

再續星矢銷售高峰!!
Lau 發表於 29-8-2022 04:59 PM

同意,又或者G Frame嗰種形式,啱想享受砌模型又懶嘅人
出模型需要無比既勇氣。星矢死忠一定又狂插“唔砌得聖衣形態既唔係聖鬥士!”
Lau 發表於 29-8-2022 04:59 PM

fb都有討論

我想變唔到聖衣都未必多人講,因為dd定唔記咩名都係咁出。

模型一定係情懷出發,聖衣如果覆蓋率高,比幪面超人更適合做模型

但要找過特點真唔容易,無電鍍的聖衣又好像差一點,用貼紙不知大大會否接受

幪超靠比例壯一點,平過真骨,配件多和一盒多型態作賣點。

星矢模型我估反而要在聖衣型態下手,可能是有獨立較合比例的聖衣型態,有更合比例的武器等等

更像真不同程度的戰損甲,否則難敵ex

再唔係加真衫body都得
sbyk 發表於 30-8-2022 06:06 AM
出模型需要無比既勇氣。星矢死忠一定又狂插“唔砌得聖衣形態既唔係聖鬥士!” ...

都話參考舊模型,加入新技術咯!!

我唔信依家技術做唔到聖衣型態…
mushroom 發表於 30-8-2022 09:09 AM
fb都有討論

你咁樣講一講, 我反而諗, 都出左咁多可動, 寧願佢出電鍍的"淨聖衣"模型, 咁反而會吸引我買
mushroom 發表於 30-8-2022 09:09 AM
fb都有討論

出模型其實係好事,不過有幾點小弟認為要注意︰

1. 定價一定要夠平,以神話定價10000円為基準,最好係响5000円樓下,否則真係搵鬼買
2. 賣得平當然係全膠宴,不可能有金屬件,聖衣有基本上色就可以,不必上電鍍,方便玩家自行上色
3. 聖衣必須可裝著拆除,亦可還原成星座形態,否則死路一條,因為對某D星矢死忠來講,不能拆甲還原成星座形態係不可原諒的「死罪」
4. 必須附加大量特效,青銅聖衣的話最好附加戰損甲

模型有模型的玩法,例如可以將新生青銅、最終青銅同埋神青銅油成暗黑聖衣、鱗衣或冥衣,甚至可以將聖衣「魔改」,好似高達模型咁,賣得夠平就算改壞咗也不太心痛,亦可搏玩家買兩盒,一盒玩人型一盒玩星座形態。
最後想講聖鬥士星矢必須要有新產品,為星矢成條Line注入新動力,否則只會陰乾而死,今年魂展無星矢可能係警號,只靠神話/神話Ex單天保至尊唔係辦法!
sbyk 發表於 30-8-2022 06:06 AM
出模型需要無比既勇氣。星矢死忠一定又狂插“唔砌得聖衣形態既唔係聖鬥士!” ...

假金色,真黃色已經一班人唔受,十二隻都用百式2.0隻金色,成幾百蚊一盒,b記又唔想扔錢博,古迦電單車,rg勇者王心口獅頭小小金色都唔肯俾
THOUTHER 發表於 30-8-2022 01:56 PM
出模型其實係好事,不過有幾點小弟認為要注意︰

1. 定價一定要夠平,以神話定價10000円為基準,最好係响 ...

4, 龍珠模型唔少特效...
要真金,除了限定當然是自己油,模型嘛...

其實筋肉人都適宜出模型,都係多角色,格架又可重用...
如果真係咁想要模型,n年前樂創出佐自己砌既神話ex模型丫,有無買呢?
sbyk 發表於 30-8-2022 09:31 PM
如果真係咁想要模型,n年前樂創出佐自己砌既神話ex模型丫,有無買呢?

小弟無買,假設B社真係出星矢模型,小弟都唔會買,因為小弟無時間精力砌模型。
但神話/神話EX玩咗咁多年,似乎已到樽頸位,無法再有新突破,「星矢」產品需要有新出路,「聖鬥士星矢」呢條Line才能繼續生存下去。睇下龍珠、拉打、高達呢D作品,一樣係模型+成品並行,咁點解「星矢」唔可以出模型?宜家神話/神話EX一個月都出唔到一件產品,今年魂展限定品竟然無星矢份,呢D可能就係警號。再唔攪新產品,「星矢」遲早都會被陰乾、消失!
師兄好似有d前後矛盾。又話要星矢出模型又話無時間砌。講真如果你去砌一盒樂創你就會明白點解出星矢模型不可行。當初樂創出ex模型係因為萬代正版ex炒到飛天,於是佢地就廉價地用塑膠模型做“理由”整模型。第一個雙子,全拼裝。素體由於要控制鬆緊度,組裝時要加熱,結果搞到素體降溫後太緊,關節變得不可動或爆裂,後來改成素體要工廠做完成品。聖衣方面,由於塑膠做電鍍,可以輕易做到非常鏡面。但就被批評話太鏡面反而顯得太膠。整體全膠就平衡失重,好似rg正義高達咁,你唔用支架根本企唔穩。聖衣盔甲本身黎講,你一係做到好似神話咁一件成型(咁仲砌咩?),一係就做到好似高達咁,件件都有合模線果d。模型高手係可以砌到好靚,不過有幾多人會用1-2個月砌一個超靚既星矢?連你提議出星矢模型,砌樂創都話無時間。有幾多人實際會買星矢模型黎砌。(先此聲明我唔係話無,而係問有幾多) 以經濟觀點黎睇,模型星矢哩個概念可以從龍珠shf vs figurise 睇得到命運。shf系列價廉物美唔駛砌,figurise因為幾乎每個角色都要從新開模,成本高,價點都唔會低得過shf。你行玩具店,見到一盒shf悟空已上色成品,同一盒figurise,買佐仲起碼要用半日時間黎砌既玩具,而兩者價錢差唔多既時候,你會揀邊個? 再橫觀存貨容量對比。一盒shf既盒體積同一盒figurise模型盒容量對比,你一箱shf濟銷,儲存費用就少一箱濟銷figurise少好多。 龍珠都還可以話有新晉fans。星矢就完全依賴80後撐場。80後fans,大多都已經有頗高經濟能力同有家庭。基本上買玩具返屋企,好似砌神話20分鐘搞掂還可以去買。買星矢模型,買到返去仲要花半日一日砌,冒住俾老婆鬧既巨大風險,究竟有幾個死忠fans玩得起。在座咁多位又有無砌模型既朋友屋企有幾盒買佐無心機砌模型?我已經十分克制自己唔砌就唔好買模型,都試過買高達w ew 五架主角機,擺佐響屋企成兩年無去砌。 萬代都係睇準砌模型既有d無時間砌到咁靚咁仔細,所以出mg,rg哩d就算唔上色都唔差既系列。但如果攞黎出星矢,我十分質疑會捧場既有幾個。退一萬步,即使萬代真係搏命黎出,我敢寫包單,12黃金肯定出唔晒。 唔可以組聖衣形態既聖鬥士不可行。萬代之前已經試過好多條產品系列,全部悲劇收場有目共睹。都係死在“不可組聖衣形態不是聖鬥士”上
THOUTHER 發表於 30-8-2022 11:39 PM
小弟無買,假設B社真係出星矢模型,小弟都唔會買,因為小弟無時間精力砌模型。
但神話/神話EX玩咗咁多年, ...

一個悟空出得幾次,依加又有超,拉打,高達又不停有新,出到咁上下,就新技術推返吓昭和,舊平成前輩,星矢好難咁大規模