Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: Garycharm

[個人收藏] 合金魂之隕落(續2016年舊post)

bigbigfriend 發表於 20-3-2022 09:48 AM
近年合金魂質素下降,最主要原因是成本大增,現時要做一隻大型合體機械人,定價起碼都要3萬日元,但往往做 ...

SMP真頭開足四線,超級系,真實系,勇者系同戰隊系

佢不知幾歡迎其他人出合金,特別係日昇版權作,因為唔使做錢照收
kirin小黑 發表於 20-3-2022 12:01 PM
回應樓主第一句~呢度少POST左我覺得係UPLOAD相方面唔太方便,UPLOAD FB同MEWE方便得多~都係世界變遷聚散離合 ...

6神係我最滿意一隻
多謝大家回應。

合金魂去到今日咁,有一堆原因啦,
不過我仍慶幸佢繼續仲有出。
喺我眼中,合金魂仍然比千記、KA、甚至pose+吸引。
睇已公佈產品,AT路線比較似合金魂,玩上手冇合金魂咁順,但係性價比好過合金魂少少,所以都鍾意。

買玩具最緊要自己鍾意、知自己要咩。
可以分享自己心態,睇下幾多師兄有共鳴~~~

我係老鬼心態,買玩具係買回憶,
細個見過卡通角色有超合金、大個會想買番超合金;
如果角色本身有分體合體、我想隻玩具都有分體合體。

細個睇卡通機會唔多,有時阿媽唔俾、有時係電視台腰斬,
依家我自己所謂嘅回憶,反而係嚟自超合金。
所以唔乎合卡通設定唔緊要,最緊要似舊合金!

我唔需要高可動,只要求佢有基本關節,可以擺幾個感覺自然嘅pose就夠。
我唔需要佢變形之後冇穿崩(例如百獸王獅子腳),反而覺得有少少穿崩,display出嚟可以見到變形機關仲好。

自己喜歡的角色原來不是太多, 已經出了又買了, 所以打後出的款式都沒有太吸引, 除非出2.0, 就算FA都有其賣點, 但不要總是萬能俠啊
話時話, 有些其他動畫公司如龍之子的冷門機械人也有興趣, 例如幻影時光, 哥頓, 陰陽電磁俠, 無敵鐵羅剎等等..........應該只有細廠肯做
依加好期待其他公司嘅出品,尤其是香港品牌pose+及AT
Bandai 最大問題係佢好多時候只係跟返舊合金或者POPY 合金來做, 好聽就叫致敬, 唔好聽就係無新意
不過又咁講, 暫時我自己玩得最放心既合金都係超合金魂, 其他嗰D 唔係質素唔得怕扭爛, 就係價錢有返咁上下唔敢太放縱(個人問題啦呢個就), 雖然, 好似超獸同六神咁, bandai 都有自爆既情況, 但係其他玩起上來, bandai 唔知點解就係感覺安心D, 會放心D 去扭去合體
合金魂最忠於原著, 最唔擔心佢會改到九唔搭八
雖然都貴咗好多, 但都算係比較實惠的系統, 相對其他品牌, 我暫時都唔捨得二三千蚊買件玩具
合金魂普遍仲係二千頭就有

不過近兩三年開始,合金魂的質數都差咗, 無以前咁襟玩