Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 合金魂之隕落(續2016年舊post)

manc 發表於 16-3-2022 10:40 PM
還有一隻...光速

光速出得好真係有難度!

P.S. 樓主D相十分正
出<補完版>補下故意的遗憾,又赚一次
manc 發表於 16-3-2022 10:40 PM
還有一隻...光速

係喎。仲有光速喎,不過好難整到靚嘅合體。
咁仲有電腦戰士。
超合金魂跟本就係老爺系列,不論款式和技術(我都四張幾),舊款式其實都有叫座力,但衰在原汁原味還完,一個原設計怎能三四十年後都覺得正,舊高達都要加線條彌補當時設計上的不足,而 MB 的高可動(相對)又不運用在合金魂上,都不知萬代想點,我對上一隻合金魂都已經記不起是什麼了,百獸王和帝皇當時係想買,但炒價和斷貨就不了了之。
光速賤人出FA就得喇, 合體版造不到靚身形;

其實功夫漢都係出FA便好;

再回樓主, BANDAI唔係無技術, 係完全無心, 不知是否員工待遇唔好或被挖角
同意有些作品出現的時機太差, 例如睪滴安, 若是功夫漢後一, 兩年出早前果款相信都會被追捧

另一問題係價格不斷提高, 千零蚊去到三千都搞唔掂叫大部份人點玩呢?

及成日第二水都插水, 嚇死人, 岩岩果隻垃圾三一仲插到陸舊唔洗仲平過ROBOT魂

最致命問題係機戰的光環已經用完, 起初玩機戰果班今日都無玩/少玩而機戰卻吸引不到後生機民

機械人粉絲不像高達般做到粉絲繼承, 目標客群老化, 固定, 增長不到, 也減少了BANDAI開發的慾望
hevangel2 發表於 17-3-2022 08:30 AM
係喎。仲有光速喎,不過好難整到靚嘅合體。
咁仲有電腦戰士。

電腦戰士好正
細個連玩都未玩過...只係J個盒
熱狗OO 發表於 17-3-2022 12:33 PM
光速賤人出FA就得喇, 合體版造不到靚身形;

其實功夫漢都係出FA便好;

超合金魂如果唔出合體版我又冇性趣
真心感動重可以見到Gary兄嘅文章及靚相,因為小弟已經處於出坑狀態,見到Gary兄重keep住有入手合金魂真係令小弟回憶返從前出襯合金魂都必定捧埸嘅情境
CombattraV 發表於 19-3-2022 06:20 PM
真心感動重可以見到Gary兄嘅文章及靚相,因為小弟已經處於出坑狀態,見到Gary兄重keep住有入手合金魂真係令 ...

梗係出啦, 舊既你都全齊
龍騎 發表於 19-3-2022 10:25 PM
梗係出啦, 舊既你都全齊

其實我係連舊嘅都遂步出了……….
魔魔上面咁多張珍藏裡面,只有兩隻我係覺得對得住合金魂個名

一隻係十五機,一隻係巨獸特搜個機械人

其他真係無大愛都唔會入了

P.S. 講漏左隻 DX V型,呢隻當初以為會大跳樓,點知宜家變做神櫃物,不過平心而論,V 型比超力好玩好多
合金魂: 食之無味,棄之可惜 ; 是這個品牌不進步的最好寫照!
近年合金魂質素下降,最主要原因是成本大增,現時要做一隻大型合體機械人,定價起碼都要3萬日元,但往往做出來銷售不似預期,常常要降價求售。加上現時角色也出得七七八八,未出的也不是甚麼大人氣角色,所以現時笨大的策略是出食玩,成本和定價可大減,合金魂出過的角色可再出,出冷門的就算不好賣也不會蝕到入肉,也可作為出合金魂前一個試點。現在出來結果確實銷量不錯,看SMP這條line越出越有就知道。
PS: 聽聞以前超合金魂設計團隊已轉到去主力開發食玩,加上把排頭由Super minpla改成SMP,感覺上是想搣甩食玩的下價低級玩具形象。
回應樓主第一句~呢度少POST左我覺得係UPLOAD相方面唔太方便,UPLOAD FB同MEWE方便得多~都係世界變遷聚散離合...
講返超合金暈,我就非隻隻追, 但好野真係有唔少~令我跳入坑...6神,超獸, 大積卡, GUN BUSTER, 金毛獅王, 宇宙大帝, 忍者戰士飛影
以上全部都算得上係造型變形並重~金毛獅王合體後可動同實淨程度我都超滿意~咁正都無炒係奇蹟~XD
不過出R既我一概不理....個人真係唔係好認同呢種手法..佢再販都無咁刺激到D忠實玩家....改少少想呃多次...我唔OK
除左6神舊版白色手問題~否則都無意義買新...