Toysdaily 玩具日報

查看: 4557|回復: 36

[個人收藏] 合金魂之隕落(續2016年舊post)

用電話睇Toysdaily,每日會見到各版發文數目。
呢幾日入嚟,見每日主版都只係得2、30個。一來因為近排少話題玩具,二來都反映大家習慣轉變。

無聊翻舊post,見2016年我自己出過一個「合金魂之美」的柒柒post。

https://bbs.toysdaily.com/forum. ... 1&authorid=9762

當年千值練推出超獸不久,斷肩問題媽聲四起;K.A.等仍未成氣候,
合金玩具仍然係bandai獨大(其實今日都仲係),大家仍然好期待合金魂。

晃眼六年過去,Bandai開發了DC、FA等名目並歸入合金魂GX系列期待有加乘作用。
新品不算少,有些外型更真的很靚,但設計未見有提升突破。

比較有誠意的算是帝王三一及捍戰太平洋。
卡邦系的超惑星巨人就簡單得來討好。

其他的,
D.C.系列,唔出色,但係可以滿足「有一個似卡通造型嘅超合金」欲望,對我等老鬼有相當吸引力。
其實我很期待不要只限於萬能俠系,如果可以有宇宙大帝、金毛、六神等,我會就範...

F.A.系列,講明玩可動性,我自己是玩得開心的;造型就有佳作有失手,我始終不明白為甚麼今時今日bandai仲會出一隻大頭仔泰坦3。
不過F.A.似乎已經收皮?如屬實,頗可惜。

十五機合體、帝王萬能俠,ok啦,ok啦。都係果句,如果早幾年出,大家會開心好多。

高迪安,哈哈,哈哈,哈哈哈。

超獸黑翼,好差,除咗扮晒Metal Build高達咁,整到部件又薄又利比較特別之外,唔好睇唔好玩。
為咗佢,我特登買一隻13R超獸。隻合金魂超獸本來就係佳作,R版修肩之後更得我歡心,

R版金毛獅王玩改色玩包裝,係冇特別,只係老鬼童年回憶,冇得輸。

gx100大膠龍,都係果句,太貴喇,其他問題不大。如果師兄都係老鬼,啱價可考慮。會玩得開心。

三一號,開過盒玩過三、四次,真係唔鍾意。我寫呢個post去搵相,先至發現自己冇幫佢影過相,你話我幾愛佢~~

三一arc,嗯,除咗做錯手肘之外,冇乜大錯。至於外型唔討好、卡通唔好睇,非佢過錯。

唔計改色改版萬能俠,大獸神係我所見合金魂第二冇誠意之作,嗯,忽然諗起其實呢隻都算R版----係舊戰隊玩具嘅R版!
不過我知有師兄會因為角色而鍾意本品。

三一D2,合金魂最冇誠意之作,沒有之一。

機械人玩具今時今日真係多左好多選擇,d 個絕對係好事。
但我返而覺得主題太小 ... 大家出黎出去都係一 d 受歡迎既舊作 ... 好似超獸咁 .... 行行地有 4/5 間廠炒車 ...
合金魂唔知幾時開始膠到九彩......越來越膠...無 合金FEEL
記得當年出合金魂,每一隻都好期待,每次都會去留意幾時出,有咩特別,當時bandai 無咩對手,所以佢出咩都係一哥, 呢個老本足足俾佢食足20年, 近年好多公司開發不同品牌,而且設計前衛,相比起bandai 起來更有吸引力,變相Bandai合金魂系列變左最落後,最無新意公司,人地出曬幾版之後,佢先出,試問邊個仲賣佢賬,人地老番出左賣完,佢又先出,下下慢人一大拍,可能佢IP太多,出唔切,但野野慢人一步,呢個世界唔係你獨大,會改變。
馬仔 發表於 16-3-2022 02:30 PM
記得當年出合金魂,每一隻都好期待,每次都會去留意幾時出,有咩特別,當時bandai 無咩對手,所以佢出咩都 ...

當年出黃金俠都有心,依家合金魂賣點只有關節實淨,向舊合金致敬
我地老餅年代的機械人,要出都出齊了。17號是最後一隻我細個有睇過卡通又未買嘅機械人了。
大兽神真的是毫无诚意,本来持有老DX和legacy,对超合金魂版完全提不起兴趣。直到出黑色版看wotafa的评测和dragonzord合体十分亮眼才购入,结果把玩手感稀烂。
我和你相反,我有合金魂13,但知道黑鷹無得和13合體,我果斷放棄,直接買千值練超獸加黑翼,係笨大趕客在先。
hevangel2 發表於 16-3-2022 03:25 PM
我地老餅年代的機械人,要出都出齊了。17號是最後一隻我細個有睇過卡通又未買嘅機械人了。 ...

我都系, 所以也訂了17號和等補出V型, 收工。除非有 2.0 ,又有誠意,就考慮下
manc 發表於 16-3-2022 02:24 PM
合金魂唔知幾時開始膠到九彩......越來越膠...無 合金FEEL

係囉,以前的超合金魂例如鐵人28太陽使者的顏色好靚,可以慢慢欣賞,現在反而好普通
我個人認為三一皇帝係超合金魂一次好嘗試,小型化,加塗裝,加細節。令人覺得高級,玩超合金魂好開心,又劈價,又少斷,可惜可動性真係差,好多pose都要借位先影到,要影到啲合金魂咁型冇返咁上下功力真係做唔到(特指getter D2)
馬仔 發表於 16-3-2022 02:30 PM
記得當年出合金魂,每一隻都好期待,每次都會去留意幾時出,有咩特別,當時bandai 無咩對手,所以佢出咩都 ...

好似係因為當年班設計師都離開曬,有啲仲自立門戶就係依家一啲新品牌
對上一只覺得好玩既已經係太空保衛者。

By the way…D相好正
nela 發表於 16-3-2022 09:47 PM
對上一只覺得好玩既已經係太空保衛者。

By the way…D相好正

佢個座既收納係咁多隻做得最好既一隻
hevangel2 發表於 16-3-2022 03:25 PM
我地老餅年代的機械人,要出都出齊了。17號是最後一隻我細個有睇過卡通又未買嘅機械人了。 ...

還有一隻...光速