Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] RG 勇者王 GAOGAIGAR & RG限定 GOLDY MARG

eddiem249 發表於 19-3-2022 06:36 PM
要買smp 既一早買咗,成係line都出完,好賣既咪rg出下囉,唔係有人幻想成條line出rg呀? ...

可能會好似eva rg咁
銷量好,就借同一套骨架出n號機
所以若果rg ggg 出左賣得,異色版一定無可避免又係p bandai出過
Gggg都應該走唔甩,gfg都有機會
係其他配角機機會微je
yugi 發表於 19-3-2022 07:36 PM
的確係, 9成9的食玩都只出一次錯過左就好難買翻, 但模型起碼識再版下

Smp 隻ideon 出箇陣未入smp 坑,想後追都追唔返
所以之後再有邊隻smp 有愛就諗都唔諗訂左先
而家smp 既山積重多過模型,haha
shallbe 發表於 20-3-2022 12:01 AM
而家smp 既山 ...

青島出咁大隻都未可以分體,SMP就做到了。

我買嗰時都好似只係360,已經連堆支炮,好抵
最敝隻吉姆王SMP版膠料又係差,我隻扭兩扭已白化,郁都唔敢郁。
你好 發表於 20-3-2022 01:22 AM
最敝隻吉姆王SMP版膠料又係差,我隻扭兩扭已白化,郁都唔敢郁。

買把圓挫,挫少少,關節順咗先入,就唔會有問題
shallbe 發表於 20-3-2022 12:01 AM
而家smp 既山 ...

高達D配角都無份出RG啦,好似得eva有配角出到

RG 又要砌幾個鐘呢?希望唔好搞到咁複雜模型出到咁靚,隻合金魂係咪可以出好啲呢?不過2.0都唔知會唔會有
你好 發表於 20-3-2022 01:22 AM

唔關咩料事, 就算MG過緊都係扭兩扭就白化
newnov 發表於 20-3-2022 08:32 AM
RG 又要砌幾個鐘呢?希望唔好搞到咁複雜模型出到咁靚,隻合金魂係咪可以出好啲呢?不過2.0都唔知會唔會有
...

出得越精密,越多連動,關節越細碎,越易爛,定律黎

出玩具易爛,有損公司名聲(笨大係上市公司黎),又要做好多售後服務,都係成本黎

出模型易爛,佢就無咁大責任,只要出既時候唔缺件唔爛件,砌好後玩爛就唔係佢問題(有無人去笨大投訴過RG ZETA 變一次型就爛?)

所以唔好期望合金魂會有咩改變,要滿足就去玩其他廠
yugi 發表於 20-3-2022 10:23 AM

唔關膠料事?

乜膠都好過緊都係會一扭就白化或斷
yugi 發表於 20-3-2022 11:52 AM
乜膠都好過緊都係會一扭就白化或斷

但以前仲有用軟膠時的確冇呢個問題, 當然軟膠都有佢缺點, 但個人諗法就係未有適合嘅材料做到又平又能符合一切要求
題外話 TAKARA 以前d勇者玩具真係冇得頂, 點拆點合點扭點跌都唔爛, 個筍位又真係有本事扣得緊之餘唔白化

smp唔同MIJ食玩,MIJ框架同部件接觸點好小,
輕易拗落嚟,smp係模型咁一定要剪鉗,
但「校」位用番食玩嗰種粗糙、簡化設計,
令某啲機擺動作變得古怪。
最大問題係要大力金剛指,有啲硬塞完先知白化或爆,
試過自己磨但磨衰咗,我唔明為咗少少上色就MIC?
MIJ啲位準咁多我寧願要貼紙。
smp初時啲戰隊好吸引,但我玩咗兩隊放棄,飛影、超獸、gaofighgar我有心動過,唔係冇愛,
係smp玩得唔開心,
成日有人講smp啲機正正經經出模型好過啦,
今次出RG真係喜訊

勇者王既產品已經多得滯, 有望超越鐵甲萬能俠同三一

係囉!出隻RG三一帝皇就好啦!  發表於 20-3-2022 04:49 PM
yugi 發表於 20-3-2022 10:23 AM

多少有d 關係
我最舊箇隻smp 係大獸神,同而家較新既smp 比較,膠件質感係唔同
戰隊膠件同勇者膠件都好似有些少分別,可能因為勇者變型複雜d ,件細d 又薄d

零件同關節接口亦都有變化
感覺而家箇d 實淨d , 冇咁脆
有師兄講而家d 件似成品玩具既質地,我都覺得係