Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] THE合体 HAGANEWORKS 超獸機神斷空我

嘩……我聽日拎貨唔係咁驚嚇呀~
Hawk 發表於 4-6-2023 01:00 AM
嘩……我聽日拎貨唔係咁驚嚇呀~

咁大盒嘢如師兄冇車攞到返屋企都一身大汗啦~冲個涼先慢慢試啦
馬仔 發表於 3-6-2023 08:50 PM
個頭大到好似個正方形咁………….

其實合金魂初版都係咁上下啫,就一就角度睇會好啲架
wslai 發表於 3-6-2023 08:12 PM
睇完都唔明錯件係點?
個榫位扣唔到?
有冇人可以解釋下

OK thx
我入到咁應該冇事
因為我早幾日玩完入番盒冇再拎出來睇過
yugi 發表於 31-5-2023 08:47 PM
我無買到純轉網上圖, 好似話係隻腳支砲台

昨天剛開箱,豹戰機斷砲我估計是放箱時砲台向下,包裝發泡膠有機會壓斷引致,如果入盒時砲台向上就沒問題。獅虎戰機是向上入盒的,所以沒問題。
D水口好恐佈
wwwkcc 發表於 4-6-2023 08:38 AM
咁大盒嘢如師兄冇車攞到返屋企都一身大汗啦~冲個涼先慢慢試啦

而家拎咗架車仔出去,番歸應該會即開即玩即掉盒,哩排買得太多已經俾人小緊冇位行……
我隻日亞顯示話6月6前送到,但仲未出貨。。。==
jeffyen83 發表於 4-6-2023 02:13 PM
我隻日亞顯示話6月6前送到,但仲未出貨。。。==

x 2           

睇過呢款應該係目前最好的斷空我, 如果日後有其他廠出(最好係POSE+啦),
可以進步的空間, 應該就只是分體時每隻機體的外形及可動,
如果有廠出到合體及分體同時都有現代審美既超型比例及外觀, 加上合體前後都高可動的話, 應該先可以超越好微笑呢款超獸....
haha19880311 發表於 4-6-2023 11:16 PM
睇過呢款應該係目前最好的斷空我, 如果日後有其他廠出(最好係POSE+啦),
可以進步的空間, 應該就只是分體時 ...

加埋黑翼免配件合體成終極斷空我就perfect!
暫時把玩感想:

缺點
手掌收納設計令更換手掌變得困難, 拔出來很容易, 插入去很困難
豹獅腳掌合體連接有點浮
豹和獅拳頭收納的位置, 變人型後沒有遮蓋
考慮到變型關係, 頭部我覺得尺寸可以, 但臉有點小
口部吶喊小機關很明顯, 好像木偶

優點
有重量感
大概是所有版本中最好的鷹戰機外觀
鷹機戰的野性化特效有誠意
象鼻能分拆, 所以可以轉腰
肩甲和胸部象耳能兼顧兩款造型(好像是TV初期版和OVA版?), 不裝翼我個人比喜歡TV初期版, 裝上飛翼後喜歡OVA版
各獸戰機的變型設計簡單易把玩
象戰機有做履帶
頭部使用磁石合體做得很好, 接合分開都容易

其實3zero的同樣被批評頭太大(還是頭太高?). 可能鷹戰機外型和小頭部只能二擇其一?
ken0011 發表於 5-6-2023 06:32 AM
暫時把玩感想:

缺點

我補充一下:
換手其實不難,把ball頭縮到最入,摺好拳頭整個塞入去,壓一壓便可

缺點:
飛翼組裝有點鬆
斷空砲不能做退彈伸縮

優點:
四戰機駕駛倉重現
比其他廠,象戰車變形容易