Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] SHF【電影 龍珠超 SUPER HERO】

stonekeung01 發表於 29-6-2022 10:26 AM
劇場版角色公開:

孫悟飯Beast

嘩!唔係呀嘛?邊個負責作畫嫁?條友姓「浩能」叫「玉孫」啊?悟飯都算了,唔好醜化魔童叔叔得唔得?
造型設計同作畫都係鳥山明本人

其實啲造型仲可以接受
個故事真係不知所謂
自超開始, 又什麼自在極意, 到悟飯Beast...係咪已經脫離左撒亞人既身份了...
denniskwong 發表於 30-6-2022 03:01 PM
自超開始, 又什麼自在極意, 到悟飯Beast...係咪已經脫離左撒亞人既身份了...

為出玩具依家每個新編都要整個新形態出黎
點都唔會硬食依兩隻奸角,宣傳相都無用
【鳥山明談及新劇場Boss 斯路max】

由基洛博士操作細胞製造出的斯路,曾經是可怕的強敵。
這次,他的孫子希多,以斯路的設計圖為基礎,發揮天才的能力將其巨大化,做出了更強力的斯路max

但是,這是因為品紅的強烈希望才制造的,希多並沒有投入感情。
如果能完成制作,原本可成為連布洛尼也打不贏的超人,但是它被強行啟動了,變成了一個無法控制的怪物。
看起來充滿毒性的彩色巨大軀體,嘶吼着到處暴走,我覺得對聲優有點過意不去。
這位可是聲優界的大前輩,實在是對不起了。

【鳥山明談及新型態 孫悟飯BEAST】

雖然至今悟飯有好幾次變身,這次他必需覺醒新的變身。
以他少年期的覺醒形象為基礎,完成了悟飯獨自的進化之路。
變身的名稱,按照他內心的野獸覺醒的感覺命名為 孫悟飯BEAST

關於設計,本來試着畫了恐怖的臉和藍色的皮膚
但是總覺得和悟飯的形象對不上
結果,還是選了經常用的做法,將大量的頭髮倒立,做出凜然的樣子
雖然是這樣簡單的設計,卻意外地得到好評
大家說「好撚型呀〜!」,我反而有點不好意思。

說實話,如果再繼續變身,
應該用甚麼設計好,我已經覺得煩惱了(笑)

[鳥山明談及新型態 橙色魔童】

沉默寡言又自律,我最喜歡的角色就是魔童。
這次他說了很多話,還到處奔走,是少見的情況
而魔童真真正正的變身,這大概也是第一次
他又沒有能倒立的頭髮,就讓他爆肌肉了。
只做這樣的改變有可能不明顯,所以試着讓他變成了橙色

不過有些場面,可能還是看起來和常態不容易區分。
也許做得更花哨點兒就好了,不過,他終於得到了可以和悟空他們匹敵的戰鬥力,我個人覺得很開心。

「橙色魔童」這個命名,很符合審美水平不高的魔童吧?
悟飯副眼鏡似係就咁夾上去
就咁睇真係估唔到可唔可以除落嚟...
魔童變身係好事,但變到泥黃又麻甩,好難頂,我寧願佢變藍色或者紫色,個樣要型啲,其實娜美星神龍個造型可以係一個好好嘅參考點。
之後希望無限,阿樂,天津飯同餃子可以有得變超級地球人,龜仙人都可以變吓就好。
癡線斯路max咁巨型點出玩具。其實根本無必要整咁大。完全係為佐懷舊魔童可以變大而做既設定。目測斯路max既尺吋有巨猿大小
sbyk 發表於 5-7-2022 01:16 PM
癡線斯路max咁巨型點出玩具。其實根本無必要整咁大。完全係為佐懷舊魔童可以變大而做既設定。目測斯路max既 ...

或者B社根本無諗住出斯路max玩具呢?Gamma 1、2號本身係魂限貨,如果咁都插水+滯銷,斯路max就完全唔使諗啦!
THOUTHER 發表於 5-7-2022 11:28 PM
或者B社根本無諗住出斯路max玩具呢?Gamma 1、2號本身係魂限貨,如果咁都插水+滯銷,斯路max就完全唔使諗 ...

500舊水一隻我就唔買,用埋d衰格玩法逼人買先有悟飯配件
sbyk 發表於 5-7-2022 01:16 PM
癡線斯路max咁巨型點出玩具。其實根本無必要整咁大。完全係為佐懷舊魔童可以變大而做既設定。目測斯路max既 ...

唔會為新造型出30cm size

除非可以舊模重用
其實b記肯出斯路第二形態正常同暴走,已足夠。唔使出cell max
windowxp 發表於 6-7-2022 01:42 PM
其實b記肯出斯路第二形態正常同暴走,已足夠。唔使出cell max

登波鍾阿馬,有哂料左合右合就出到的杜拉格斯,都要整隻超版先,隻超版已經出左成幾年都唔肯出Z版2.0,等到變阿叔啦