Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 合金魂高迪安小評(冇圖)

Garycharm 發表於 21-3-2021 03:35 PM
Vince兄搵呢張比,效果會更好。

Yes! Gary兄 你張圖更貼切。
正所謂「情人眼裏出西施」... 愛得夠就比錢,愛不夠就 pass。
就係咁。
{:1_220:}

Ps 如果唔係差 d 比地板精靈沒收件,我都算 enjoy 玩佢。:he:

多謝大家回覆,
我知甘多隻合金魂各有捧場客,要數邊隻最靚可能比較難。

但係好想問下各位,有冇覺得邊隻特別醜?!
講明先,外貌醜唔等於玩具差。
例如JEEG,玩得冇癮但係外型可以,我唔計。

我先:

1.GX-39天威
2.GX-87帝三一
3.GX-95高迪安

當然,最勁係隻GX-96 GETTER GO,
未出已經問鼎三甲!

:34::34::34::34:
多謝報告,更容易理解這套高迪安!
中間有set 俄羅斯娃娃好頂癮!:p
Pose+天威和高狄安企埋一齊,天威型好多,肩膀好緊湊。

gx96蓋塔號,童年時第一眼望落去有點醜,但是有特色,有獨特的魅力,後來慢慢喜歡上了。當時的我已經有點厭煩高達,勇者系列的千篇一律白臉小生型的機械人。正如演員黃德斌,一開始覺得醜,慢慢就會覺得醜得嚟有另一種魅力
Garycharm 發表於 21-3-2021 05:49 PM
多謝大家回覆,

haha有趣的最差三甲选举
Garycharm 發表於 21-3-2021 05:49 PM
多謝大家回覆,

最醜:

1.  無頭東公萬能俠GX-??
2. 舊版武器set GX-XX01
3. DC系列換底褲系列
最醜:
1 gx03 超力電磁俠 (完全變型,但身形極差,可動超低)
2 gx48 big o? (有點冲擊審美觀)
3 gx 9,11 唔知叫乜名,但係好樣衰⋯⋯
的確雖然有好多缺點, 但拎上手玩, 合金魂 應該點都係令人放心啲.
我都好唔鐘意而家啲可變形機械人, 變形過程越來越複雜. 一唔小心就爛, 冇咗以前細個拎上手隨手玩又唔洗就住就住既樂趣
Vince 發表於 21-3-2021 03:19 PM
好多 c兄 都話隻 合金魂 高迪安 身材比例有問題唔靚 ....
但係呢,d 一種「倒3角」身形係好多健身人士 like ...

比例有問題應該係講大細多過過闊(不過可能係專登, 懷舊味重啲).
即係原設係合體後, 每隻機械人既腳掌位置係出面機械既膝頭, 但玩具就係去到小腿位.
其實P+ 天威都係有呢個問題, 不過佢比整體優點多過缺點, 而GX95好多位都唔係出色
多謝大家回覆,

我又唔覺gx-39天威好醜或比例有好大問題。

如果要數比例問題,我會諗起超力紙版人身型或大武士果對超巨長boot。
fallout8 發表於 21-3-2021 05:02 PM
當年公仔書果d插畫,依家睇返重係覺得好正。

當年兩蚊本, 有時買中有內構圖同高質既真係好開心
mj23 發表於 21-3-2021 09:44 PM
當年兩蚊本, 有時買中有內構圖同高質既真係好開心

「細說當年mode」以前淨係R到阿媽買公仔書俾我,印象中買過本大空魔龍,當時覺得個恐龍係心口真係好型。「細說當年mode」
fallout8 發表於 21-3-2021 02:49 PM
其實膊頭過份橫係有原因,因為入面d機械人比例都放大左,要就返佢地。

首先係主要主角公仔比例做大咗,神俠主体&陽神体&陰神体身形也要跟住一起做大了。
Dancougaproto 發表於 21-3-2021 07:27 PM
最醜:
1 gx03 超力電磁俠 (完全變型,但身形極差,可動超低)
2 gx48 big o? (有點冲擊審美觀)

gx03 超力電磁俠~身形極差&可動超低…………绝对認同100分!!!

gx48 big o~很有大鐵人28的懷舊古典味,深受日本&歐美玩具迷喜愛!

GX-09
萬能俠的原配夫人~美力巴X,但只出場一集就玩完了。

GX-11
黛安娜A,萬能俠的小三,即是安美神的強化版,擁有發射光子力熱線能力。因故事後半段她才出場,所以香港觀眾完全冇人認識她。

兩個女性機械人並不萛太醜,相比起兩隻地獄博士的機械獸,她們巳經萛是很漂亮了!!!
馬仔 發表於 21-3-2021 07:15 PM
最醜:

1.  無頭東公萬能俠GX-??

無頭東公萬能俠GX-??…………绝对係最醜第一名!!!