Toysdaily 玩具日報

查看: 11098|回復: 53

[玩具報告] 合金魂高迪安小評(冇圖)

認真玩o左兩日,評價還可以。
呢隻高迪安最大問題係外型差,大胸、膊頭過份橫,
搞到上闊下窄,觀感唔好。
由GX-01開始,合金魂系列向來注重合體後外型,
至於活動能力就向來不算好重視(Gunbuster會算異數)。
好多隻合體前都唔得,例如超獸、大王者,
但係合體後都算靚仔。

而呢隻高迪安合體後(嗯...高迪安合體前後其實冇分別,不過算啦,大家明我講乜),
外型可以排第尾三醜,
加上要同期同其他新公司比較,時也命也,所以口碑特別差。

不過始終係合金魂,每個機關都穩打穩紮,
玩上手的確係比較熟悉而放心。
同pose+天威比較尤其明顯。

pose+天威-----我唔識分係做工問題定係設計問題,
總之會有一種叫你缺乏信心感覺。
例如我果隻,大脾外側那組轉軸有問題,
大脾開合蓋會一邊鬆一邊緊,
另外,當我玩多幾下,有幾個關節已經變得好鬆,
藍色機械人右手已經不舉。
成個感受立即跌晒。

隻Bandai高迪安我玩o左兩日,
分體合體超過十次,又扭下擺下pose,
仍覺得穩陣。

不過講玩,高迪安又冇之前GX-39天威果種爽快感。
主要係因為要遷就果個似有還無o既腰關節,
所以開合每一個蓋都要微調對位。
GX-39天威,只要放好晒,真係可以拍拍拍合晒所有蓋,完成變形,
爽好多。

至於幫助「對位」果塊月型透明件更加係偷懶做法。
.....你做設計師,
當然可以講出好多原因、又平衡乜乜又妥協物物,
呢d o野應該你去諗。
我做玩家,你無端端要我顧多一塊咁o野,梗係唔想啦!

最後評價,呢隻我算收貨。
尤其果種手感:體積夠大合金夠多,
而膠料位用o左一種消光/輕磨沙面,觀感亦佳。

如果同cms比......
首先cms外型唔算好靚,而bandai 高迪安係比例出事,算犯錯。
所以比外型,cms係贏o左。
不過cms果隻都唔係平,我記得當年都要賣二千頭。
計埋物價升幅,我算佢同依家bandai差唔多。但係只要玩上手,
良心講,完全係唔同層次產品。
(p.s. 2009年cms定價係25,800yen,賣2千頭;bandai訂價係39000yen,我同一間買,2千中。)

最後要講,有邊個諗得到,竟然係pose+天威 可以襯 Bandai高迪安?

多謝詳細報告,腰和屁股位闊返啲就一流。

CM 個隻高迪安我當年係3位數字入,水尾中既水尾入,覺得好底玩.

當年定價CMS25800YEN,賣二千頭;BANDAI呢隻39000YEN,我同一間買,二千中,是旦呢,我唔識計 xd  發表於 21-3-2021 02:40 PM
多謝詳細報告x2,其實果塊月型透明件有咩用?係咪一定要裝?
fallout8 發表於 21-3-2021 02:35 PM
多謝詳細報告x2,其實果塊月型透明件有咩用?係咪一定要裝?

我其實唔係好知佢想點,好似係合體時候方便D。
其實膊頭過份橫係有原因,因為入面d機械人比例都放大左,要就返佢地。
謝謝詳細的報告。高狄安是早年的設計,動畫現在睇也是幾醜,以前細個唔知咩叫做形,所以外型比不上后期的天威也是正常。如果喜歡這動畫有情意結,也值得收藏。當合金魂系列來收藏,當然更冇問題,造工看來是不錯,算是收貨。
聽師兄咁講, 將來出 R 版機會都好大...
多謝詳細報告x3

舉高雙手係咪真係要打開膊頭過掩先得呢?
mkmlo 發表於 21-3-2021 02:52 PM
謝謝詳細的報告。高狄安是早年的設計,動畫現在睇也是幾醜,以前細個唔知咩叫做形,所以外型比不上后期的天 ...

講機設,當年高迪安算走得好前,當時機械人九成九小腿粗過大髀好多,係佢同高達對腳先係跟返真人比例。

再睇返之後既天威,跟本又係走返 old school路線。
好多 c兄 都話隻 合金魂 高迪安 身材比例有問題唔靚 ....
但係呢,d 一種「倒3角」身形係好多健身人士 like ga ...
同埋睇埋設定圖,我又唔覺得佢外型上有好大問題。
Vince 發表於 21-3-2021 03:19 PM
好多 c兄 都話隻 合金魂 高迪安 身材比例有問題唔靚 ....
但係呢,d 一種「倒3角」身形係好多健身人士 like ...

Vince兄搵呢張比,效果會更好。:DD

以前d 稿好多時都亂咁o黎,唔同畫師可以唔同樣,
就算卡通,同一集一樣可以唔同樣(高達因為頭部複雜,所以最多崩壞圖)。
所以大家唔會認真。

大家執著o既一來係回憶,
二來都係玩玩具多年所建立o既審美觀。

今次高迪安,算可接受,
但係唔乎合大家審美觀。
審美觀一定係見人見智,當多數人話有問題,就已經係問題。
我有自己一套標準----我知大家未必同意-----
例如除o左比例,大家都關注關節空隙。
呢方面我完全唔介意.....我甚至係鍾意,
所以我冇扣佢分。

外型大局已定 都冇乜好拗 反而街價更令人關注 插穿2千都考慮入返盒
雖然好多插畫貼紙係呢個樣但卡通片唔係

最重要係我當年冇玩過合金所以對呢個外型冇乜情義結, 呢個外型冇感情分係好難接受

而且今次出到全身破洞真係冇辦法扮唔知

佢插晒水都應該唔會入, 因為冇完夢感覺
Garycharm 發表於 21-3-2021 03:35 PM
Vince兄搵呢張比,效果會更好。

當年公仔書果d插畫,依家睇返重係覺得好正。:love: