Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 機動戦士ガンダムΖΖ

THOUTHER 發表於 17-12-2020 04:16 PM
關於doven wolf 部隊,真係小弟記錯咗,太耐無睇ΖΖ,多謝師兄指正!
但量產卡碧尼MK-II的確有灰機同黑 ...

套片收視不理想
斬集數

由於播放分鐘所限制
未能充份交待灰機卡碧尼吧

我仲以為係分色出現問題Tim
果時人手上色趕制的話的確出錯唔奇

又以為遠境量產卡碧尼MK-II係淺色
近鏡先係藍黑色
多謝師兄分享。

記得 HCM 太概係80年代初推出,當時我仲係小學雞,恨唔到,只可以流口水。
依家見到佢,外型已經唔合格,但係果種感動仲o係度。

美好的童年回憶!
Garycharm 發表於 17-12-2020 06:39 PM
多謝師兄分享。

記得 HCM 太概係80年代初推出,當時我仲係小學雞,恨唔到,只可以流口水。

同意HCM外型依家唔合格

ZZ可變成品外型能夠合格只有可變戰士

期望日後會有新產品出完全變形ZZ

多謝支持

Robot Spirits < Side MS > ZZ Gundam 133/ 2013年之物

趁個機會來做個分享擁有超強可動可玩性唔低
造型見人見智
唔多鐘意上身窄下身大的比例
頭部....顔樣好豬
頸脖短關係
頭部轉動幅度好細....
進行側邊射擊Pose時
由於頸脖短+領口窄=干涉頭部轉動小過90度
頭部轉唔到90度側視
所以側邊射擊顯得尷尬

肩膊設有隱藏關節
先要拔出小小才可轉動雙臂
手肘的屈曲關節相當奇怪
手腕盾翼不能轉動
兩片翼可做開/合
身體部份可做縮胸仰胸
轉腰唔順
兩邊外掛翼只能上/下開合
下腹裝甲可開/合唔影響提腿
臗關節可以拉下
能夠騰出較多空間
加強大腿可動
可任意按動作/地形調整大腿高低
2段膝關節
小腿可屈貼大腿
小腿後面的噴射口可整個收納
膝甲小腿甲更可以向外翻起
令到腳掌扭左扭右的幅度增多
接地更加好

以下圖片說明了可動
就知道膠魂133同樣超好玩

Robot Spirits < Side MS > 179 ENHANCED ZZ Gundam /2015
相隔2年以膠魂133 ZZ Gundam為基楚推出強化型ZZ
出處來自片中最終話47 Vs哈曼嘉卡碧尼
鞋尖鞋跟裙甲背包彈箱定翼造型頭部劍柄通通新規
小腿背後加個推進器屈貼大腿更容易達到
完全移植膠魂133一切可動
也有做追加可動
背包揭蓋
腰間翼可以旋轉
加長頸脖令頭部得以大幅轉動
側邊射撃不再因目視與砲管方位唔同步消除了尷尬狀況
背包可以上/下/扭左扭右可動

可動

Robot Spirit Ka Signature ZZ/卡叔監修ZZ集合膠魂133+179+Robot Spirit Ka Signature FAZZ  2017/卡叔監修FAZZ之大成
這貨模具造型來自2017年Robot Spirit Ka Signature FAZZ 魂限商品 配色頭部肩頂裝甲新規
並將FAZZ強化版形狀部件修整為最初ZZ版本
頭部可360轉 挺胸收胸幅度少於133
沿用133劍特效無論粗幼形狀沒變更 有既喺紅色差異
可選擇背包安裝方法
背包沿用膠魂133 有做切開+新規改動設計
引進FAZZ背包連接設計就是背包之間中央紅色部份

修正手腕方向
手紂關節終於向內側灰色部份而不是手腕外紅色部位直接屈曲
手腕翼腰翼可轉動增加Pose的靈活性
已經早用在Robot Spirit Ka Signature FAZZ
所以整體可動並沒有新鮮感
前提是要玩過Robot Spirit Ka Signature FAZZ
肩部關節改良自133
臗關節可放低設設膠魂133己經採用
179都有~FAZZ~這貨大致相同
膝頭長條物可上/下動
小腿屈曲幅度相比133為少 133膝頭後部可應對大腿屈曲
頂入膝頭後部機關令到大腿底部可藏入少少膝關節中達至小腿貼合大腿作用
小腿後面也有活動板調整 機關
小腿外裝甲/膝部外裝甲更可向外開啓
腳掌可獲得向左向右大幅度接地空間
Robot Spirit Ka Signature ZZ反而收起小腿翻甲功能
整體可動是差過膠魂少少 但就造型滿分
因為2017年出Robot Spirit Ka Signature FAZZ已經有所準備日後出ZZ
設計只是一早有 改頭修裝甲尖形狀
配色全噴塗移印是這貨最具價值項目
千多元的售價其實算相當貴
視乎對KA叔ZZ有幾愛了