Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 機動戦士ガンダムΖΖ

純白騎士姬Saber 發表於 11-12-2020 11:40 PM
特意抓圖做對比
就會淸楚知道有多少差異

我係講 Mark II, HCM我只得 Mark II :(
ZZ 產品係唔會早過 1986 年, 因為 ZZ 係86年開始播出, 播出時亦因為太趕 ZZ 係仲未設計好 OP1都係暫時 Z 頂上

另外如果有留心睇過OP1會發現 換上 ZZ 後都仲係出現咗 Z 隻手冇換走到

同埋我當年睇漫周係見到 Z 主角 OP1 截圖最後嗰幕連人都有啲企斜咗, 所以當年急到草草推出我係絕對相信, 之後出 DVD 時已修正所以呢幕睇唔番了

83年可能呢個呢個玩具系列開始年份

已更正年份~THX  發表於 12-12-2020 08:50 AM
keroro-1972 發表於 12-12-2020 06:50 AM
我係講 Mark II, HCM我只得 Mark II

:(
多色成型大河風格HG RX-178同H.C.M.RX-178無得比
模型模具肯定全新開模

H.C.M.改自老模1/144
模具沿用老模1/144
所以外型比例兩者沒有差異
THOUTHER 發表於 11-12-2020 01:15 PM
Zeta係可變,ΖΖ 係合體+可變,又要造型靚仔又要襟玩耐變,難度好高,所以小弟覺得唔係ZZ人氣低,而係開 ...

我都有,原來係好嘢,我從未把它分體過。

可變可分可合來說
可變戰士ZZ係現在我認為出得最好Ver!
夠重量、造型靚
未有KA叔強姦的ZZ...保留了動畫版風格
不過~三隻可變可分可合版本以白色代替動畫~綠色
算比較可惜!:67:

可動其實唔差
或多或少受到外型干涉
難得有腰轉:$
變形超好玩:love:

2003年商品

3隻有個共同點
能夠出可變可分可合完成品
都係動畫版頭  :he:
至於模型就係KA叔參與天下
係唔係KA叔唔能夠參與可變完成品....{:1_375:}
導至出完全變形Ver!無以為繼嗎?{:1_215:}
遲遲未有新品出:no:
真係關乎平衡兩Mode要靚/耐玩耐變有難度??
ZZ人氣度也不容忽略啊

機動戦士ZZガンダム OP2 サイレント・ヴォイス エルピー・プルVer

已故CV: 本多知惠子 Voice:sad:

ZZ不是小林誠設計的嗎?不明白為何提大河原風格?

集多位設計,小林誠最後整合、大河原插繪HG模型、已編輯!  發表於 15-12-2020 07:22 AM
wkhken 發表於 15-12-2020 12:20 AM
ZZ不是小林誠設計的嗎?不明白為何提大河原風格?

其實係決定3機合體,明貴美加負責設計CORE FIGHTER同腳

DX版和HCM ZZ應該係同期出, 只是由BANDAI不同部門出
DX版係玩具部產品
HCM版係模型部產品
由於部門政策不同, HCM會直接再販, 而DX就最多只會改頭換面再出, 呢隻DX ZZ曾經改成武者馱無留精太頑馱無再出過
redfish 發表於 15-12-2020 10:13 AM
DX版和HCM ZZ應該係同期出, 只是由BANDAI不同部門出
DX版係玩具部產品
HCM版係模型部產品

DX版冇再販應該同佢定位出錯唔好賣有關, 外型絕對係趕客可玩度又不適合兒童, 如果好賣笨大係冇唔再販理由
MG版和MG 卡版分體/合體結構如何?
我只砌了MG版一直沒有分/合體,
MG 卡版一直未砌。
THOUTHER 發表於 11-12-2020 01:15 PM
Zeta係可變,ΖΖ 係合體+可變,又要造型靚仔又要襟玩耐變,難度好高,所以小弟覺得唔係ZZ人氣低,而係開 ...

這個呢排在旋拍有人4魚放賣。

多謝師兄報料!小弟去睇睇先!  發表於 15-12-2020 11:37 PM
keroro-1972 發表於 15-12-2020 12:47 PM
DX版冇再販應該同佢定位出錯唔好賣有關, 外型絕對係趕客可玩度又不適合兒童, 如果好賣笨大係冇唔再販理由 ...

玩具部出的兒童玩具, 大部份只會在片集播放期間生產, 片集播放完結後好少會再販, 就算再出都會寫明是復刻.
模型部就唔同, 就算廿年後再生產, 不需要寫明是復刻.
主要原因是兩個部門的市場定位唔同, 玩具部偏向兒童, 模型部偏向年長.
後期成立的TAMASHII部市場定位和模型部的市場定位類似, 可能因為咁才合併成新公司BANDAI SPIRITS
keroro-1972 發表於 15-12-2020 12:47 PM
DX版冇再販應該同佢定位出錯唔好賣有關, 外型絕對係趕客可玩度又不適合兒童, 如果好賣笨大係冇唔再販理由 ...

有對比先知DX趕客既

86年出賣成差唔多4魚都算貴
唔係太多人買得起

Ps:果時仲好細
根本唔覺DX趕客
反而比可變可分可合吸引到
成為購買原因
Agito 發表於 15-12-2020 01:03 PM
這個呢排在旋拍有人4魚放賣。

都有留意

呢個價如果無變黃其實都入手得過。
純白騎士姬Saber 發表於 15-12-2020 03:53 PM
有對比先知DX趕客既

86年出賣成差唔多4魚都算貴

https://www.youtube.com/watch?v=uYJdVpR68Wg

1/100 舊模外型靚釨多. 有要求真係唔會想要 DX, 今時今日當然玩 MG 好過啦

以前好多嘢都好貴, 紅白機帶都貴到喊但都大把人會買只要覺得值