Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 機動戦士ガンダムΖΖ

redfish 發表於 15-12-2020 02:01 PM
玩具部出的兒童玩具, 大部份只會在片集播放期間生產, 片集播放完結後好少會再販, 就算再出都會寫明是復刻 ...

呢隻 DX 完全唔適合兒童玩的而且又貴, 所以定位係完全失敗

同埋當年 ZZ 開始時係主打兒童市場所以前半段先會咁兒童向, 成功定失敗睇後半段發展已經有答案
keroro-1972 發表於 15-12-2020 04:21 PM
https://www.youtube.com/watch?v=uYJdVpR68Wg

1/100 舊模外型靚釨多. 有要求真係唔會想要 DX, 今時今日 ...

老模1/100唔耐玩唔耐變拳頭最差,如感到難睇可自行買1/100手部件配

咁當然玩可變揀MG好啦
1.0載具有車輪配件
2.0KA叔載具用起落架
各有各好就睇個人喜好模型肯定唔耐玩唔耐變
你可以話唔常玩變形理由
楝MG模型

只會浪費變形設計心思啫⋯⋯

可變完成品只有以上三款選擇
沒卡扣得HCM最為鬆散.....
人型站立時腳板會縮入去....
每次玩都要變下形呢

雖然非可變重視可動同修靚造型
但就感覺ZZ欠缺靈魂囉
可變可分可合才是ZZ靈魂

純白騎士姬Saber 發表於 15-12-2020 04:48 PM
老模1/100唔耐玩唔耐變拳頭最差,如感到難睇可自行買1/100手部件配

https://www.youtube.com/watch?v=ak_vm0y_qHs

今時今日有老模喺手都只會屍站, 根本唔適合把玩但情意結滿分
keroro-1972 發表於 15-12-2020 05:12 PM
https://www.youtube.com/watch?v=ak_vm0y_qHs

今時今日有老模喺手都只會屍站, 根本唔適合把玩但情意結 ...

的確

但唔可否認TV版頭
1/100老模最為還原
及最正:$

非變形系列~
GUNDAM FIX FIGURATION
# 0022
ZZ Gundam

KA叔Ver!
可動略高於可動戰士ZZ
雖然唔可變~可上裝甲
成為 full armor ZZ

keroro-1972 發表於 15-12-2020 04:28 PM
呢隻 DX 完全唔適合兒童玩的而且又貴, 所以定位係完全失敗

同埋當年 ZZ 開始時係主打兒童市場所以前半段 ...

無計啦,之前果套「Ζ」題材太嚴肅,氣氛太沉重,當年D小朋友會睇唔明甚至嚇走D細路架, ZZ去到後半段其實已經認真番,不過前半段真係太胡鬧,搶Ζ高達都可以玩幾集,簡直痴線!
題外話,當年正版紅白機帶真係好貴,富家子弟先至玩得起!
純白騎士姬Saber 發表於 15-12-2020 04:48 PM

所以小弟覺得既然B社無力開發新的完全變形ΖΖ產品,咁不如直接復刻「可變戰士」算了。反正B社近年都翻炒冷飯成性,唔爭在啦!
好奇一問,「可變戰士」版ΖΖ有無金屬件的?
THOUTHER 發表於 16-12-2020 02:34 AM
所以小弟覺得既然B社無力開發新的完全變形ΖΖ產品,咁不如直接復刻「可變戰士」算了。反正B社近年都翻炒 ...

可變戰士ZZ含有合金部件主要密集小腿部份
腳掌整塊合金肩部用合金
所以拎上手可感受到 沉

Ps:分享物我做了補色塗裝
同實物色彩上會有差異

keroro-1972 發表於 15-12-2020 04:28 PM

同埋當年 ZZ 開始時係主打兒童市場所以前半段 ...

呢隻DX ZZ定價4800日圓, 以一件片集主力商品來說, 其實唔算好貴.
由於是以兒童玩為設計標準, 為免容易玩爛和被吞食的危險, 好多位都簡化左, 亦沒有畀光劍.
同期的HCM由於是畀年長的人玩, 比DX細緻好多, 而且定價只是3500日圓, 正常都唔會選玩具部出的DX
THOUTHER 發表於 16-12-2020 02:24 AM
無計啦,之前果套「Ζ」題材太嚴肅,氣氛太沉重,當年D小朋友會睇唔明甚至嚇走D細路架, ZZ去到後半段其 ...

ZZ後半部先來認真已經太遲了
挽救唔到收視所以劇情草草完結

未能清楚交待
eg:AMX-014  doven wolf 部隊
片中只係爆幾隻並未交待全滅過程
也未清楚交待量產卡碧尼MK-II全滅過程....:42:

純白騎士姬Saber 發表於 16-12-2020 12:26 PM
ZZ後半部先來認真已經太遲了
挽救唔到收視所以劇情草草完結

doven wolf 部隊只有五部機,其中四部已經和馬士文同歸於盡,剩番果架就係ラカン・ダカラン座機。至於量產卡碧尼MK-II,至少有六部灰機(先行生產機)同六部黑機(正式生產機),六部黑機和姬娜响最後一集同歸於盡,但六部灰機就真係不知所蹤!
redfish 發表於 16-12-2020 12:19 PM
呢隻DX ZZ定價4800日圓, 以一件片集主力商品來說, 其實唔算好貴.
由於是以兒童玩為設計標準, 為免容易玩 ...
Agree的說!
HCM係比DX細緻
for成人玩就知下半身戰機維持唔到戰機外型+站立會縮腳掌
等某程度會玩得不爽

不及DX可以耐玩耐變

THOUTHER 發表於 16-12-2020 01:17 PM
doven wolf 部隊只有五部機,其中四部已經和馬士文同歸於盡,剩番果架就係ラカン・ダカラン座機。至於量 ...

四部已經和馬士文同歸於盡?

馬士文只毀一部卒仔機

四架逃離

姬娜AMX-015毀了台卒仔機
捷度FA-010撃毀ラカン・ダカラン坐駕機(ラカン・ダカラン戰死)
合共三台被撃毀二台不知所踪

這邊廂AMX-015同AMX-117ガズアル護航哈曼嘉&捷度途中
與6架量卡碧尼MK-II激戰
毀了三台卡碧尼MK-IIAMX-015同AMX-117ガズアル付出戰死代價
剩下三台卡碧尼MK-II不知去向

Robot Spirit Ka Signature

臗關節可以拉下
提昇大腿扭動
膝關節也有高可動
小腿屈曲幅度可緊貼大腿
兩旁的副翼唔在跟大腿了
位置改在腰
背包有2種插法
我選擇了僅插股唔插背部
好處是腰可轉
可動未夠全面
其中背包的可動最少
休想揭背包蓋展露導彈
休想背包噴射可各自擺動
劍柄可以作為砲管
只有前後轉欠缺動左動右
KA叔Ver頭顏值唔夠TV版惡
所以保持無神

如果唔追求可變可分可合
呢款全塗裝Robot Spirit Ka Signature ZZ
絕對擁有酷造型
高可動但未滿分
係最好選擇
所謂捨佢其誰呢
至於售價值唔值?
見仁見智了

純白騎士姬Saber 發表於 16-12-2020 09:21 PM
四部已經和馬士文同歸於盡?

馬士文只毀一部卒仔機

關於doven wolf 部隊,真係小弟記錯咗,太耐無睇ΖΖ,多謝師兄指正!
但量產卡碧尼MK-II的確有灰機同黑機之分,尾二果集旁住クィン·マンサ出擊果六部灰機,並非最尾果集衝出來攔路果六架黑機,至少n年前的盒蛋ガンダムコレクションDX5都有灰、黑機之分,即量產卡碧尼MK-II的數量並非只有六架咁少,而按舊設定所述,量產卡碧尼MK-II係全數被毀,可能動畫表達唔到卦?(但「UC」入面就見到聯邦軍收埋咗一架破損咗的黑機)