Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] DX超合金魂 宇宙飛龍

期待一路公佈细節,以徃宇宙飛(龍)産品極少,希望笨大做好D啦!
隻金剛係咪以前GX - 27 黎
龍騎 發表於 12-12-2020 06:41 PM
隻金剛係咪以前GX - 27 黎

唔係,全新開模
其實已經大隻左咁多,體積太少而受影響設計的限制已經大大降低,本來可以加入更多嘢、如細節內構等,但偏偏bandai直到現在也好似没有考慮加入一樣,所以真係難怪出現備受爭議的情況,希望只係現階段仍然未公佈更多資料,唔係現在的只是一個放大版,求求其其的新合金魂版本吧
mpp025 發表於 12-12-2020 08:57 PM
其實已經大隻左咁多,體積太少而受影響設計的限制已經大大降低,本來可以加入更多嘢、如細節內構等,但偏偏 ...

正如之前有C兄講過,超合金魂係以作品原味來制作,所以都唔好寄望任何驚喜了
老實講,我就係鍾意佢夠大,一條龍夠大先有氣勢
garykuga 發表於 12-12-2020 09:38 PM
正如之前有C兄講過,超合金魂係以作品原味來制作,所以都唔好寄望任何驚喜了 ...

pose+
也基本不改原作比例同设定,没有魔改和乱加裂甲,同样有<作品原味>,而B社而家系将70年代工藝不做提昇直接放大但標21世纪價格。。。。本質上唔適合作比較吧。
其實我懶理佢咩原汁原味, 咁鐘意原汁原味玩番舊模, 用而家既價錢買D爛設計? 妳估仲好似之前咁得佢一間? 而家百花齊放, BANDAI照樣落去市場自然會話佢知係咩一回事! 無錯佢有好多版權, 但妳不斷出低可動, 只尹小小模就當新野賣, 消費者眼睛是雪亮的!

有師兄提到新龍頭部刻線肉酸,佢唔講唔覺,佢一講就好覺。我頂.......

其實舊龍真係好好玩,不過新呢隻金剛太細,當然亦唔靚。

新呢隻金剛當然靚過舊版 gx-05 隻小金剛,
但係一比較gx-27,當堂輸晒......
就算BANDAI另一隻金剛合金 GE-10 都靚過依家果隻。
講埋先,GX-27 同 GE-10 兩隻金剛都係可以分體o既,理論上都可以變龍頭。

最後一定要講,我個人對聲效完全冇興趣,收藏又要拆電、又唔知佢幾時壞。
唔該佢正正經經搞番多D機關!

Garycharm 發表於 13-12-2020 07:40 PM
有師兄提到新龍頭部刻線肉酸,佢唔講唔覺,佢一講就好覺。我頂.......

其實舊龍真係好好玩,不過新呢隻 ...

請教兄台gx27的角有無处理水口或者2塊parts的<夾口>,還是好似DX魂展示咁留成条坑渠响個頭度?

有没有发现龍身也有变化?DX魂是頭大身细的……唔覺?你看看GX5的頸部和身體圆周比例,再看看E隻DX魂条頸同身体圓周比例有多粗,你就知道它是一条非常粗而短的龍(因為連尾都短過gx05好难砌到一圈完整流畅的卷曲防御,加上一双喜劇大爪,掂晒!
G-man 發表於 10-12-2020 02:06 PM
对,呢隻飛龍設計真係好似香港學生咁廢,大大隻但只得把大声亂叫,令人好討厭,大家点會用幾仟元買下它呢 ...

後按:覆錯人,其實我係想覆樓上tower兄

GX-27夾口、水口一樣有,
事實上GX-27亦有個大缺點------手腳強化部件係「一個套」套上手臂、小腿,
手臂也還好,小腿就極鬆,好易跌下,成日「甩褲」,好鬼麻煩。

Garycharm 發表於 14-12-2020 04:35 PM
後按:覆錯人,其實我係想覆樓上tower兄

GX-27夾口、水口一樣有,

C兄請教下,gx27 既令面銀色啞色哂⋯⋯可有方法救到?(如銅膏可以) thanks
nela 發表於 15-12-2020 09:22 PM
C兄請教下,gx27 既令面銀色啞色哂⋯⋯可有方法救到?(如銅膏可以) thanks

汽車用品專門店,有一小支装㨘亮膏,專門㨘亮汽車内的不銹钢/金属部件 ,效果比㨘銅水更好,但一小支要150至17O元,你可以一試~

Ok. thanks  發表於 16-12-2020 09:00 PM
nela 發表於 15-12-2020 09:22 PM

我個人,就喜歡用,雙星牌 ,即 “ Tamiya Modeling Wax " with applicator (模型舖賣,大約$80/支),吱少少落塊布到,然後抹落去合金部份,等十數秒後,再抹幾下,啞色部份會亮番(當然嚴重啞色,未必救得番),亦可作保護合金之用。

Ok. 收到.thx  發表於 16-12-2020 09:01 PM
我剩係想知佢會賣幾多錢啫。