Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] DX超合金魂 宇宙飛龍

G-man 發表於 10-12-2020 02:06 PM
对,呢隻飛龍設計真係好似香港學生咁廢,大大隻但只得把大声亂叫,令人好討厭,大家点會用幾仟元買下它呢 ...

從來唔知"真正香港本地人都懂繁/簡, 而真正本地香港人點解會覺得香港學生廢? 如果妳都曾經係香港學生, 咁妳係唔係話埋妳自己? 無啦啦話香港學生廢? 妳邊位? 咁如果香港既學生廢, 咁邊度既學生先唔廢睇得上妳既法眼呢?

仲有, 點解香港本地人一定會識繁簡, 我都識繁簡, 但唔代表係本地人都識, 妳又那來的自信咁講? 香港本地學校都係教繁體, 只有國際學校先教簡體, 我真係唔知妳呢位覺得本地學生廢既人點解要咁講!
講番隻宇宙飛龍, 真心得個大字, 細緻又無, 咁買咁大隻番去, 唔通又係要佢既聲效? 咁我開MP3聽住玩就唔得? 希望BANDAI出既玩具可以精細D, 及多D玩法啦, 而家出到行番轉頭, 90年代咩? 吓吓要我地D老鬼買情懷....好快賣晒囉!
根本英俊 發表於 10-12-2020 02:44 PM
從來唔知"真正香港本地人都懂繁/簡, 而真正本地香港人點解會覺得香港學生廢? 如果妳都曾經係香港學生, 咁 ...

問下你自己祖父母和外祖父母'父母祖籍在哪裡,及從何年何處才移居到香港來居住便明白清楚了,快去問啦!!!
從來唔知"真正香港本地人都懂繁/簡, 而真正本地香港人點解會覺得香港學生廢? 如果妳都曾經係香港學生, 咁 ...

佢嗰啲係新腥趕人

咪理佢啦,反正成個TD無幾多個呢種人。民族主義係會將邏輯同品格推到後面㗎,道不同不相為謀。
講講吓宇宙飛龍講hk學生⋯⋯做乜呀

其實繁簡字體有咩問題? 中文會唔明? 回歸前我經常買简体字數學參考書睇,初頭唔識睇都睇到識咗啦。
nobita16 發表於 10-12-2020 06:53 AM
唔好意思有D離題...用電話出post set番用繁體字真係咁難咩?

哎呀唔好意思呀蝦……手机係咁喇返紧工吖嘛……見諒見諒。
宇宙飛龍型過宇宙飞龙喎,不過都不及太空魔竜正:he:
嘍囉嘰嘰 發表於 10-12-2020 05:42 PM
宇宙飛龍型過宇宙飞龙喎,不過都不及太空魔竜正

系大空魔竜呀朋友~日本語無<太空>呢個詞的:)
A12 發表於 10-12-2020 04:14 PM
其實繁簡字體有咩問題? 中文會唔明? 回歸前我經常買简体字數學參考書睇,初頭唔識睇都睇到識咗啦。
...

師兄, 佢係話真正既香港人一定識, 我都識睇繁簡, 但呂會係全部既真正香港人都識掛, 而且佢話香港學生廢妳都覺得無問題?

謝謝師兄! 都唔知有幾廢先可以咁無聊!
ToyKnife 發表於 10-12-2020 03:37 PM
咪理佢啦,反正成個TD無幾多個呢種人。民族主義係會將邏輯同品格推到後面㗎,道不同不相為謀。 ...

謝謝師兄, 唔好意思, 我應該唔好理佢, 等佢自HIGH開心過活!
ToyKnife 發表於 9-12-2020 11:46 PM
睇落應該係兩個龍頭,飛龍頭同金剛身細緻位同個模完全係兩個設計。

師兄果真的是好眼 ..... 即系有兩個頭了.....
呢隻在發表DX時, 就是最想入的. GX 的金剛細隻, 呢隻唔知可以有幾高. 不過, 金剛有多高, 價錢又有多高 ... 唔會開價6千大洋吧.