Toysdaily 玩具日報

[新品消息] CCSTOYS社 真マジンガーZERO 終焉の魔神

先利申:已訂
魔改呢家o野真係見人見智,好似幪面超人咁,我鍾意原本樣,但係SIC都唔係隻隻o岩。

合金機械人玩具最經典魔改應該要數當年Fewture 萬能俠,呢隻 Zero 有致敬味,如果結構有天元咁紮實,真係玩得過。所以我有訂。

魔改又唔係隻隻o岩,上次隻天元,作為玩具我冇投訴,
不過比較之下,我真係鍾意當年隻 Konami 合金多D-------
以前學畫畫阿sir教落,線條越少、落筆越要精準,可以話越困難。
Konami 天元就做到:簡約、係捉到卡通入面神緒,又可以維持高可動!
所以仍然勝過今日CCTOYS。

講遠少少,呢排好多師兄都好開心玩pose+天威。
呢隻我冇訂.....我同意佢靚過 Bandai (莫講話十年前隻 GX-39,就算比較未出果隻高迪安,pose+都完勝!),
不過可能都係為遷就合體,線條簡約得來都係唔多順眼。
所以我冇訂.........我發誓,我真係冇葡萄呀.....{:1_222:}

toys991 發表於 2-1-2021 06:41 PM
自由民主美國,禁止市民睇tiktok喎,你又吾講既?吾鐘意made in China , 甘你掉哂屋企d野都差吾多,但你 ...

原來你覺得禁網係有問題既:DD
gooseliu2003 發表於 3-1-2021 12:38 AM
定別人只係因為低成本先中國制  , 你講得一啲都冇錯,絕對認同, 試問以家仲有邊度成本低而效率高(工人 ...

國內成本亦上升,廠換到別的地方亦係遲早,亦係發展國家必經階段 (香港也曾經歷)。其實南韓已有不少廠在越南。疫情前去過越南見到佢哋都係共產,國民現在都可以上Facebook, YouTube, 作為中國人嘅我有啲慨啫……
gooseliu2003 發表於 1-1-2021 03:52 PM
咁麻煩你掉晒所有屋企中國制做嘅野唔該,包括你所講嘅"日本卡通的玩具"

嘩!你咁樣呼籲人掉哂國家所製嘅嘢唔係想分列國家嘛? 你住間屋啲水管都要跟英國或歐盟標準安裝啦,但我唔會叫你跳樓囉……ps 香港人都要交水費的。
Dancougaproto 發表於 1-1-2021 05:51 PM
點解會咁遲都未攞到?
我截訂前最後兩日先落訂,都可以係十一月攞到 ...

I ordered mine in June 2020, still haven't received it yet......
The shop I ordered from said "2020單未甘快有".....
台灣已經有試作開箱片。真的不錯啊,會繼續支持這間公司!

www.youtube.com/watch?v=THue5UGaCmE
updated

外型好得!

不過當睇多幾張圖......點解擺o黎擺去,D 姿勢都係差唔多?:(
Garycharm 發表於 17-1-2021 08:48 AM
外型好得!

不過當睇多幾張圖......點解擺o黎擺去,D 姿勢都係差唔多?

其實鐘意嘅,重點會有咁多理由同自己講呢樣唔好個樣唔好,一早落訂架喇
就算我鍾意,一早落訂之後可唔可以上嚟講嘢?
Garycharm 發表於 17-1-2021 04:51 PM

同意師兄既講法, 覺我係因為胸口太大塊攪到可以郁既動作唔多, 所以隻手基本上根本就唔可以向前舉, 只可以打橫左右開弓, 咁D姿態又可以有幾多....利申: 訂左, 應該都係屍站多, 希望可以改一改胸前果兩塊野啦!
Garycharm 發表於 17-1-2021 04:51 PM

hahahaa,你都明明利申咗,下次魔術師師兄要每回一次利申一次,脷都要伸埋。{:1_227:}
不過近期多咗好多新會員,可能仲要時間摸索,原諒佢啦。

利申:同正義朋友訂咗,希望俾我講兩句:67:
Garycharm 發表於 17-1-2021 08:48 AM
外型好得!

不過當睇多幾張圖......點解擺o黎擺去,D 姿勢都係差唔多?

回正題,如根本兄所說,因高熱板關係一向萬能俠都有手臂前擺問題,其實呢隻我覺得官方都擺得好好睇,萬能俠又無外掛其他如劍或槍的武裝,又唔係天威式的功夫型,擺到咁都已經收貨。
其實我最想知反而係「朋友號」係唔係分離不能?係我miss咗定係原設都無分離合體?希望有熟悉的師兄解答到。:64:

睇吓官方有無下一批相,不過應該難D,CCSToys由發佈到出貨離奇地快,呢隻好似就出貨。。。:67:
Bandai 幾隻SR 萬能俠胸前甲有幾款有活動機關,CC呢隻未知有冇。
我唔駛佢一定要為甲板設有活動關節,我想佢唔好鎖死枝插樁,俾隻甲板可以轉上轉落,應該可以有所改善。

我更關心係胸關節,依家好多合金都設有胸肩活動關節-----未必成日會用,不過擺pose會自然好多。尤其萬能俠,大家都會想正面擺出發射鐵甲飛拳,胸肩關節尤其重要。

頭先睇完個開箱片, 塊高熱板應該就沒得轉動. 隻手可動多少會干涉到. 所以應該擺來擺去都係果幾個POST 嘞!  利申已訂. :x