Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2月 魂限 ROBOT魂<SIDE MASHIN> 龍星丸 30周年特別紀念版

colonelheero 發表於 11-9-2020 12:24 AM
唉,仲諗住佢見有市場番兜魔神蘿蔔魂,可能會令條LINE起死回生。但咁快返魂限,睇黎都無咩機。

RE: 周年邪 ...

你見佢啲30周年版全部只得隻機體無人仔無effec parts就知佢只係想消費系列餘下價值啦,叫普通消費者點會想落撘?佢明顯係想將重心放响NX,你係新手都唔會簡返R魂嚟儲,但NX又出得一般般,結果兩頭唔到岸:angry:

colonelheero 發表於 11-9-2020 12:24 AM
唉,仲諗住佢見有市場番兜魔神蘿蔔魂,可能會令條LINE起死回生。但咁快返魂限,睇黎都無咩機。

RE: 周年邪 ...

站在笨大商業立場,如果我做主我都唔會續 line。
今次出周年版其實係測試市場反應既試金石。起初出龍神龍王,當做個別特別版,玩家樂意找數。但可能因為反應不錯,笨大就盤算係咪可以繼續做新角色,但單憑飛雲哩個主角光環好難做判斷,所以就攞邪虎黎試市場。
邪虎初版被炒到600幾,笨大判斷人氣高同有需求,所以攞黎出周年版。慘淡結果有目共睹啦。

戰王,幻王哩幾隻百零蚊白菜,基本上說明二線角色都係難銷。

凈落黎既角色,除佐黑龍角,真係唔知有邊架係有把握會大賣。即使係宇宙界龍神,夏鬼哩D都難預計。俾我既話,站在做生意立場,都一樣會果斷放棄。
sbyk 發表於 11-9-2020 06:45 AM
站在笨大商業立場,如果我做主我都唔會續 line。
今次出周年版其實係測試市場反應既試金石。起初出龍神龍 ...

你講o既理論好有道理咁, 但諗諗下就有D唔對路, 你好似淨係講緊香港呢邊情況, 但笨大真係只睇住你香港炒唔炒起賣唔賣得去做決定? 人地應該主要係睇日本或亞洲市場喎...
nobita16 發表於 11-9-2020 09:13 AM
你講o既理論好有道理咁, 但諗諗下就有D唔對路, 你好似淨係講緊香港呢邊情況, 但笨大真係只睇住你香港炒唔 ...

我本身人在新加坡。其實用香港市場黎做例子已經係放寬佐。新加坡哩度識魔神英雄傳既人真係少到無朋友。識果D都係香港移民過黎既。馬來西亞果邊聽講無開播過添。

其實每個市場都係整個大市既縮影。如果香港區人氣唔高,但其他亞洲區大賣,你估D炒家唔會響香港掃貨攞去其他亞洲區賣咩?

笨大睇的主要是自己日本市場, 其次先到亞洲區.
睇返批30周年, 剛剛出的新星龍神丸, 改良關節, 改正面相, 但日本本土市場反應都係麻麻, 睇佢日本amazon個折扣率超過33%OFF就知, 加上疫情關係, 將30周年龍星丸上魂限其實非常合理
匠牛配件上佐港魂啦喎。唔見哩隻既?又日魂限定?
似係出黑龍角的先兆, 合體達同僚東哥羅都有可能會出.
當然唔賣得cut好正常, 但問題笨大個心態魔神唔賣得呢頭cut果頭又一個新系列nx出翻呢套野
百載真純 發表於 11-9-2020 01:10 PM
似係出黑龍角的先兆, 合體達同僚東哥羅都有可能會出.

合體達魂限出過啦。果陣得港魂無新魂搞到我買唔到,幾無奈啊。
yugi 發表於 11-9-2020 01:15 PM
當然唔賣得cut好正常, 但問題笨大個心態魔神唔賣得呢頭cut果頭又一個新系列nx出翻呢套野 ...

NX主打SD系列。撞啱魔神本身都既SD所以就轉line出。D人蘿蔔魂無得收咪屈就收NX囉。
不過NX既質量我真係俾唔落手啦。一係收蘿蔔魂,一係寧願唔收。千記貴D我都唔介意比錢。NX就咪搞我
我覺得其實係笨大以為靠魔神英雄傳人氣高而可以將條line基本定價set得高。你見高達一般普通嗰d個定價只係四五千円,一d特別多分件多配件先係七千幾円甚至過萬円。但魔神英雄傳差唔多隻隻都六七千円。
你見點解戰王同幻王會死貨就係因為原本定價同玩家心目中個價有太大落差。
yugi 發表於 11-9-2020 01:15 PM
當然唔賣得cut好正常, 但問題笨大個心態魔神唔賣得呢頭cut果頭又一個新系列nx出翻呢套野 ...

睇佢隻邪戰角都勁插水, 相信NX出埋D七魂龍神丸都要摺埋
redfish 發表於 11-9-2020 02:17 PM
睇佢隻邪戰角都勁插水, 相信NX出埋D七魂龍神丸都要摺埋

出得曬七魂先算啦。個動畫好似黃金魂咁夾硬塞落去。得12集本來已經趕架啦,仲播下唔播下搞到失曬節奏。
sbyk 發表於 11-9-2020 01:23 PM
合體達魂限出過啦。果陣得港魂無新魂搞到我買唔到,幾無奈啊。

我都知合體達出過, 我意思係佢同僚東哥羅有可能會出.

一年前淘寶見過得番幾隻合體達, 但已經上了天價, 你講得啱, 相信現在合體達應該冇哂貨, 唯有二手市場睇睇.

百載真純 發表於 11-9-2020 02:37 PM
我都知合體達出過, 我意思係佢同僚東哥羅有可能會出.

一年前淘寶見過得番幾隻合體達, 但已經上了天價,  ...

呃…隻東哥羅咪好似邪動王咁既大咖叻。唔係鐵桿Fans都唔知佢乜水。笨大夠疆出佢既話睇怕夏鬼都走唔甩囉。