Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Action Toys 天威勇士 Machine Robo 11 BLUE JET 亞積

頭先睇 FB 見到好多人話變飛機機頭對唔準, 唔知係乜嘢事?
變左飛機算實淨,筍位都準,機械人肩及手踭關節玩幾玩已開始鬆,變完有甩油崩油情況……造型唔錯,QC一般,最後點解用灰色膠?!用返圖嘅黑色膠個人覺得會好啲。
keroro-1972 發表於 2-4-2021 07:18 AM
頭先睇 FB 見到好多人話變飛機機頭對唔準, 唔知係乜嘢事?

因為大頭套落細頭時,細頭兩側個筍位太貼,所以插落去時爭少少,會撞膠。
剛開盒發現, 點解阿積面部件要用橙色? 好怪
期待有試玩影片
我想看看其他玩家怎麼把肩部轉好角度並接上頭套
試了很久沒成功
ken0011 發表於 2-4-2021 04:11 PM
期待有試玩影片
試了很久沒成功

變手時有冇對岩位? 我又唔覺好難入 wor
我條片 post 左係樓上呢 :(
http://www.toysdaily.com/discuz/ ... page%3D1&page=1
ken0011 發表於 2-4-2021 04:11 PM
期待有試玩影片
試了很久沒成功

頭套方面我調咗肩膀好多次總算成功,反而兩隻腳掌就點都入唔到筍位...
Vince 發表於 2-4-2021 04:57 PM
我條片 post 左係樓上呢
http://www.toysdaily.com/discuz/for ...

無法做到影片中, 雙肩胛向前完美轉到90度

大約轉到80度被胸部卡榫頂死, 就算胸部榫頭能插入肩部凹位
因為使用ball joint肩胛骨還是80度左右
最槽糕是大飛機頭用平行四邊形榫卯連接, 沒對好角度就插不進去.
http://www.toysdaily.com/discuz/for ...

我找到問題的原因了
似乎是因為我那台前胸的卡榫噴油太厚
所以肩和胸卡榫沒能完全接入, 我把前胸凸卡榫用模型挫刀磨薄一點,
磨薄後才發覺卡榫還能再深入接合. 肩胛位才能轉到90度
順便把肩部凹位磨寛一點, 把飛機頭的凹位也磨闊一點, 才能完成變型

問題主因是前胸噴油太厚

如果LU看到的話
請下次需要噴油的合金部件不要做凸卡榫

這台其實除了雙肩卡榫出問題, 我覺得其他方面都很棒
如果最初買到一台沒問題的, 應該是個不錯的遊玩體驗

ken0011 發表於 2-4-2021 07:14 PM
我找到問題的原因了
似乎是因為我那台前胸的卡榫噴油太厚
所以肩和胸卡榫沒能完全接入, 我把前胸凸卡榫用 ...

:( ... 我仲想叫你用暴力 (即係用力插入去榫位) 去試下 ... 但你已解決。
{:1_377:}
請教一下,飛機型態個加長機頭變機械人時係咩零件?劍鞘嗎?
icyhugs 發表於 2-4-2021 08:03 PM
請教一下,飛機型態個加長機頭變機械人時係咩零件?劍鞘嗎?

對, 把飛機頭分開就是劍鞘
可以裝在兩邊腰甲後

其實手擘有凹位不是偷膠,而是變飛機時手同腳有連接位。說明書冇講!
如果真係出蓮娜, 不如同阿龍另外獨立出, 唔洗跟返pose+ , AT 呢啲比例,  1比9 左右, 有少量合金仲正