Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Action Toys 天威勇士 Machine Robo 11 BLUE JET 亞積

馬仔 發表於 15-9-2020 11:57 AM
個隻係放大版,唔算細版ver2, 佢細版都做唔到大版既details.

DX同細既無論外型同變形己經好唔同

所以唔算係放大版呢

只能講
要有完美表現只能盼望DX了
細版阿積兩型態唔靚
盼望Action toy能夠激活DX出

keroro-1972 發表於 15-9-2020 05:00 PM
已經冇晒位唔可能小小啱都冇了!

我今年己賣咗好多玩具但兩下又塞番滿已唔知點算!

:47:

賣咗又買番......:(唔可以話節制到。。。

你仲更加Crazy:he: 果然 棍粗:38:得救!

純白騎士姬Saber 發表於 16-9-2020 10:19 AM
賣咗又買番......唔可以話節制到。。。

其實買小咗好多但之前因為冇分類收得超繄密, 依家想分清楚就好難啱位, 加埋會預留小小位俾已訂咗既玩具

雖然買小咗但玩具唔係衫褲等消耗品遲早都出事

不過望住真係覺得好煩, 好似一啲辦法都冇咁{:1_201:}
keroro-1972 發表於 16-9-2020 11:52 AM
其實買小咗好多但之前因為冇分類收得超繄密, 依家想分清楚就好難啱位, 加埋會預留小小位俾已訂咗既玩具

...

其實小弟都有類似煩惱,神話EX越買越多,仲要越出越大盒,見到D盒堆到成幅「嘆息之牆」出來,真係令小弟搖頭嘆息,但係好似老變咁,拆咗盒變咗型再放落大膠箱又真係好慳位!
THOUTHER 發表於 16-9-2020 01:25 PM
其實小弟都有類似煩惱,神話EX越買越多,仲要越出越大盒,見到D盒堆到成幅「嘆息之牆」出來,真係令小弟 ...

假象來的

膠箱存放雖然解決盒盒堆牆問題
咁反而助長愈買愈多
唔戎買此終唔係辦法
放滿咗膠箱到時再拆盒放的話就要買新膠箱叠高解決

純白騎士姬Saber 發表於 16-9-2020 01:51 PM
假象來的

膠箱存放雖然解決盒盒堆牆問題

所以小弟好耐以前已經要嚴選,睇埋片揀過先至出手,好似Siege系列小弟幾乎入哂,但去到Earth Rise系列小弟暫時只入了三、四隻,因為太多改模同埋拆件變型,果隻ER版Arcee直情可以成個車殼拆出來當花梘盒用,勁核突,真心買唔落手,LG版都仲好過佢!
THOUTHER 發表於 16-9-2020 03:58 PM
所以小弟好耐以前已經要嚴選,睇埋片揀過先至出手,好似Siege系列小弟幾乎入哂,但去到Earth Rise系列小 ...

我已經處理模型先, 求其砌好放落一個盒度, 有啲一個大盒已經放成十幾隻 HG 模型落去都唔掂

冇包裝又想唔要嗰啲個價通常超慘而且件多嗰啲其實唔太適合掉盒

我以前見到心頭好個價又接受到連介紹都唔多理就走去訂, 依家唔可以了
keroro-1972 發表於 16-9-2020 04:33 PM
我已經處理模型先, 求其砌好放落一個盒度, 有啲一個大盒已經放成十幾隻 HG 模型落去都唔掂

冇包裝又想唔 ...

模型嘛
如果砌唔切
我會剪件放密實袋處理囉
用模型盒裝住。

我d玩具唔會賣
講真如果唔係鐘意當初仲乜買先
保持初心心態
賣咗出去覺得違背自己辛苦撲/買回來的初心
喺好可悲既事
打倒當初買的自己...

就算日後買番都好
果件貨己經係追憶了....根本冇咗共渡時光既珍重感....
THOUTHER 發表於 16-9-2020 03:58 PM
所以小弟好耐以前已經要嚴選,睇埋片揀過先至出手,好似Siege系列小弟幾乎入哂,但去到Earth Rise系列小 ...

說來慚愧Siege系列我買得幾款
Earth系列係0

至於你話可拆背包的雅莤勁核突
我好同意

當睇到背後果堆偷膠位
同腳跟後面一大塊嘢就-100分!真係衰過LG
威將放大版又比LG好
(可拆部份背包做盾)

我提議大火鳥
MP size
又由於受到官方打壓
無Acree頭哦....

純白騎士姬Saber 發表於 16-9-2020 04:56 PM
說來慚愧Siege系列我買得幾款
Earth系列係0

早在三十年前已經會咁做, 以前模型簡單可以用呢招但依家唔適合因為太複雜, 依家清位係專砌近期科幻模型因為要求唔高其實已ok, 其他完整亦唔會隨便開, 我有好大量係要用膠水砌可能到死都砌唔完隨時會賣

我三十年前已有雙入三入習慣, 依家超後悔, 其實好多玩具唔玩都會變黃所以係冇須要玩一隻儲一隻, 同埋只要有新版好多舊版會變得冇價值

依家主要係想保養好留低既玩具為主, 已經唔係一件易事
keroro-1972 發表於 16-9-2020 10:15 PM
早在三十年前已經會咁做, 以前模型簡單可以用呢招但依家唔適合因為太複雜, 依家清位係專砌近期科幻模型因 ...

早三十年已經.....:Q果然係大師:64:/敗C:34:

玩具資歷果然唔簡單{:1_377:}
PVC盒又好12吋公仔盒又好
只要硬淨可以棄吸塑善用裡面空間放公仔
如果諗住放出去呢招唔適用

利申:己訂阿積
至於貨車哥哥定弟弟?{:1_375:}
我未夠愛...:43:

THOUTHER 發表於 16-9-2020 01:25 PM
其實小弟都有類似煩惱,神話EX越買越多,仲要越出越大盒,見到D盒堆到成幅「嘆息之牆」出來,真係令小弟 ...

然後屋企果件見到又要你掉, 自己又唔舍得先慘
純白騎士姬Saber 發表於 16-9-2020 10:56 PM
早三十年已經.....果然係大師/敗C

只係個人興趣姐

當有土地問題呢個方法係最方便了

唔訂等現貨算, 貨車兩兄弟冇乜印象, 我有套片但係冇字幕所以冇翻睇過
keroro-1972 發表於 16-9-2020 10:15 PM
早在三十年前已經會咁做, 以前模型簡單可以用呢招但依家唔適合因為太複雜, 依家清位係專砌近期科幻模型因 ...

儲兩三盒, 其實好多人仲係抱住炒賣心態... 因為眼見七八十年代的玩具可以升值咁多

但佢哋無留意到, 時代已經唔同晒, 而家的玩具只會越出越進步, 如果有 Ver1, Ver2, Ver3 三個版本, 你估有幾多人仲會炒價後追 Ver1?

另一個因素, 而家 for 成年人的機械人玩具, 咪不斷翻炒緊七八十年代的動漫, 目標玩家應該都差唔多 40 歲以上了.... 跟住已經開始斷層, 你講得出幾多個 2000 後的經典機械人?

過多十年八年, 當你五六十歲時... 對住未開的玩具, 真係仲有那份衝動想拆來玩咩? 想放咩?同輩的玩具玩家, 都可能已經五六七十歲了, 仲會咁有興緻買炒價玩具? 後生二三十歲的, 又唔係佢哋的年代, 唔知係乜之餘, 佢哋的年代已經唔興睇機械人卡通了......

我會買玩具, 會即時拆來玩, 會 display, 會小心咁玩, 因為而家的玩具隻隻都過千, 但玩咗幾十年玩具, 從來一隻都未試過買一隻儲一隻甚至幾隻......
toylover 發表於 17-9-2020 09:31 AM
儲兩三盒, 其實好多人仲係抱住炒賣心態... 因為眼見七八十年代的玩具可以升值咁多

但佢哋無留意到, 時代 ...

我係連股票都未買過既人, 早期雙入主要都係模型, 日本喺八十年代後半有大量玩具模型生產商倒閉, 一段長時間根本係冇乜似樣合金玩具

幾多歲命都未知啦我係唔會諗咁多

其實玩玩具係好被動廠唔出亦冇佢辦法, 所以我一向啱心水就入, 不過呢個其實係一個遲早會爆煲遊戲, 除非屋企好大就另計