Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] AMAKUNI機神 霸界王 KING J-DER & OPTION PARTS SET

SMP衰在黑色人仔無獨立可動腳無得實現雙機械人形態
側裙甲核突到到佢
hideto120 發表於 24-9-2022 02:02 PM
smp都做得好過佢,完全變型同造型優先都兼顧到。

SMP都個隻KING J-DER都係要會換頭,唔換頭就變左大頭怪嬰,仲為左就住KING J-DER對手既size,攪隻J-DER比例差到HIHI
smp除咗價錢之外 其他嘢點比得上哩隻
hugo0079 發表於 26-9-2022 12:08 AM
smp除咗價錢之外 其他嘢點比得上哩隻

又唔係咁講,我出晒名唔太中意smp,但smp隻kjd比起其他smp係出得唔錯,而且價錢擺在那,老千呢隻要好過佢係必須嘅,但暫時睇圖感覺兩隻由外觀到結構都冇相差太多,尤其成三千頭,換件仲多過八百幾嘅模型版而唔係由變形結構方面去解決,總唔會有人中意一對大拳頭就咁放喺架艦上面仲覺得靚掛?甚至為咗遷就艦嘅長度搞到有對長得核突毫無修飾嘅側裙甲添
當然smp都係唔夠好,係有改善空間,但望番個價錢差,老千呢隻確實係未達到三千嘅預期

SMP其實唔失禮
https://bbs.toysdaily.com/forum. ... hlight=KING%2BJ-DER

有SMP已滿足
變形合体解說

https://youtu.be/GotVY9L43rg
睇完條片估唔到king j der可動仲高過4g
雖然之前已知要換件,但而家睇完變形片,真係冇諗過有咁多拔插,例如個鷹嘴咁
而且個頭嘅變形有d匪夷所思,又要打開個大頭拎個細頭出嚟,但原來對耳仔又係額外件再插番上去,呢個真係6萬yen嘅設計?同埋而家有實物睇,可能因爲同原設相差太遠吧,覺得佢個頭其實唔係幾好睇
但係幾中意佢用背包嚟遮擋艦下方嘅空洞嘅設計
VOICE COMIC 勇者王外傳 KING J-DER 灼熱不死鳥【CV:真殿 光昭】

https://youtu.be/vkBS8P0JflY

強襲 發表於 25-9-2022 10:19 PM
SMP都個隻KING J-DER都係要會換頭,唔換頭就變左大頭怪嬰,仲為左就住KING J-DER對手既size,攪隻J-DER比例 ...

fb見人po過改造成可以用細頭完全變形嘅作品
hinaoi 發表於 9-11-2022 09:10 PM
fb見人po過改造成可以用細頭完全變形嘅作品

唔係好明C兄你想表達啲咩?
就算人地改到細頭變到J-DER個比例都係唔啱架,個細頭個size只係啱KING J-DER用.
比佢改到細頭可變,咁J-DER型態未變左巨腳/J-Ark型態個艦首未變左小型艦首?

我唔係話SMP唔好,只係上面位C兄話"完全變型同造型優先都兼顧到"我唔太理解姐,大家都係有換件,只係千練值再細分啲咁換.
強襲 發表於 9-11-2022 10:28 PM
唔係好明C兄你想表達啲咩?
就算人地改到細頭變到J-DER個比例都係唔啱架,個細頭個size只係啱KING J-DER用. ...

我暫時只係搵得番呢張未改完嘅相,可以睇得到smp嗰個比例其實喺少少外觀犠牲之下,就算用番個細頭嚟變j-der都係可以接受範圍之内
雖然話會有少少犠牲,但睇番千值呢隻,就算大換件,佢經過拉長嘅城之内下爬,作爲j-der嘅腹部一樣係唔好睇,一樣係有犠牲,如果以smp同千值兩者都有改過唔跟足原設嚟講,雖然唔完美,但改造後嘅smp版又真係做到完全變型同造型優先都兼顧到呢樣嘢(完美版應該要等p+出手)

hinaoi 發表於 9-11-2022 11:18 PM
我暫時只係搵得番呢張未改完嘅相,可以睇得到smp嗰個比例其實喺少少外觀犠牲之下,就算用番個細頭嚟變j-de ...

睇完你文字, 再睇下你張圖. 審美觀大家有分別.....
我覺得變形用關節當埋可動關節比較搞笑,咁樣做到90度拗腰嘅動作唔會令人開心...