Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] AMAKUNI機神 霸界王 KING J-DER & OPTION PARTS SET

k_dash 發表於 26-11-2021 06:27 AM
所以我都覺得好奇怪,第一作唔變得居然第二作變得,呢隻夾返SMP嚟玩就fit哂,不過就好怕佢會將啲合體變形 ...

咁呢隻變艦都係屈一屈隻腳, 黑色部機械人就應該變唔到
yugi 發表於 26-11-2021 01:43 PM

如果真係變到形十有八九都應該會係同食玩版差唔多

其實好多年前我喺網上面見過一個民間概念圖,喺j -bird同j-der形態時係用大頭,但其實有一個合體用嘅細頭摺埋收藏咗喺嗰個大頭入面,到合體嘅時候就會經過變形關節反出嚟,然後個大頭再摺疊收入king j-der個身體入面

年代久遠,我都唔係好記得佢幅圖顯示係點樣摺,但係算係一個比較合理嘅方法
this K JDer should be transformable but there is no matching GGGG for it
genesicgaogaiga 發表於 26-11-2021 08:29 PM
this K JDer should be transformable but there is no matching GGGG for it

如果配SMP嗰隻GGGG唔知得唔得呢?
紫月葵 發表於 26-11-2021 08:57 PM
this Kjder should be around 30cm, then GGGG should be 10cm .But minipla GGGG is around 15-16cm, so the Kjder should be 45-50cm,. thus there is no matching GGGG except Yujin GGGG egg!!!!

sosad  發表於 26-11-2021 10:35 PM
yugi 發表於 26-11-2021 01:43 PM

問題唔係佢易唔易變,而係頭一隻選擇咗放棄變形合體專注做可動,居然第二隻又做返變形合體,令到個系列無咗統一性(加上設計師又係做外形同可動為主的宮內利尚就主觀咁覺得會無變形合體),會有呢個決定,我會諗可能King J-Der齋做可動真係太少gimmick,惟有保留返變形合體去吸引大眾(GGGG本身都有個可動背翼,又多武器,就算唔做變形合體gimmick都好足夠,King J-Der就無咁多花臣嘢比千記呃錢)
紫月葵 發表於 26-11-2021 08:57 PM

雖然呢隻真係唔夾SMP勇者王機體比例,但本身SMP果隻King J-Der都係做細咗,而咁啱千記呢隻又做得高佢少少(20mm差距),咁流流地嚟講都可以話係夾到

變成而家唯一選擇  發表於 27-11-2021 03:52 AM
千值練還是不要做變形好了,每次變形出事的機會特別高
兜甲ToysTV 發表於 27-11-2021 01:37 AM
千值練還是不要做變形好了,每次變形出事的機會特別高

你又講得啱喎
看來可以變形成方舟型態,
不過小的機器人應該沒法變形了。
不過我完全收貨,方舟真的很美啊⋯
lydiamomo0903 發表於 27-11-2021 12:17 PM
看來可以變形成方舟型態,
不過小的機器人應該沒法變形了。
不過我完全收貨,方舟真的很美啊⋯ ...

其實我個人都覺得這一隻不是完全還原變形部份,可能只能變回方舟,變J-Der必定要換件,所以我預期會是:不能變J-Der, 或要買option set才可以,又或者是option set裡有獨立一隻J-Der

Just Dancouga and天威, die hard. Only Gravion series is better
k_dash 發表於 27-11-2021 12:40 PM
其實我個人都覺得這一隻不是完全還原變形部份,可能只能變回方舟,變J-Der必定要換件,所以我預期會是: ...

Jder, it can never be complete transformable if the head of Kjder is so small. Unless it is a big headed toy like the old takara, it must need optional parts to change back to Jder
k_dash 發表於 27-11-2021 12:40 PM
其實我個人都覺得這一隻不是完全還原變形部份,可能只能變回方舟,變J-Der必定要換件,所以我預期會是: ...

應該也是,其實比例也做不了。
我覺得產品企劃方向算明確,方舟型態背後的推進器很美⋯⋯
完全知道死粉要什麼。
我會非常想要買兩只⋯⋯
可惜錢包不夠深⋯