Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[個人收藏] 砌左食玩 SUPER MINIPLA 超力電磁俠

nela 發表於 9-1-2020 01:38 PM
我無入 AT 既超力, 只有入金毛..可以見到比例

多謝師兄清楚,有養分的報導,對於有點興趣的人(如我),有很大參考價值
百龍天舞 發表於 9-1-2020 11:36 AM
60,70蚊果d HG咪一樣大大力咁剪,咩事都冇。
根本係呢隻食玩膠有問題。
...

100%認同~~高價食玩膠唔掂~講晒!
食玩唔緊要...如果係食玩價錢
凡高 發表於 10-1-2020 01:06 AM

識砌既,食玩膠砌完都靚過成品

凡高 發表於 10-1-2020 01:06 AM

yes,點解用這種塑膠,節省成本?浪費了好的設計,且價錢越調越高,自從入了一次珍寶3之後,沒有再入這系列。
'superminipla貴,膠質差' 'superminipla貴,膠質差' 'superminipla貴,膠質差' ...唉,無限loop
我也砌了,不覺有易爛白化等問題,其實每種膠料在撕切情況下都會白化,在結構設計上不要做得單薄就沒問題,這隻算實浄的,放心把玩。
Agito 發表於 10-1-2020 09:27 AM
yes,點解用這種塑膠,節省成本?浪費了好的設計,且價錢越調越高,自從入了一次珍寶3之後,沒有再入這系列。 ...

珍寶3太久遠喇, 依家出果D已經好好多, 起碼啪得順手先
呢隻超力個外型真心掂,雖然唔可以完全變型合體,但我都唔係好介意
eddiem249 發表於 10-1-2020 08:44 AM
識砌既,食玩膠砌完都靚過成品

唔可咁講,食玩膠就係有佢的限制同缺點,如果唔係都唔會定義為食玩啦。
如果講到識砌點都會靚,有啲高手可以無中生有添,連模型都唔駛買,比塊木比塊膠片佢都掂,靚過成品都係基本嘢,,,,,,所以你咁講已經同材料無關,變咗個人技藝。
Agito 發表於 10-1-2020 09:27 AM
yes,點解用這種塑膠,節省成本?浪費了好的設計,且價錢越調越高,自從入了一次珍寶3之後,沒有再入這系列。 ...

入過百獸王,以後唔買食玩,,,,,辛苦自己執到九彩
有V字就叫超力電磁俠, 冇V字就係V型電磁俠
g4cube 發表於 11-1-2020 05:44 PM
有V字就叫超力電磁俠, 冇V字就係V型電磁俠

冇V字叫V形電磁俠,因為它有一招必殺技V形劍法。
nobita16 發表於 10-1-2020 12:07 PM
珍寶3太久遠喇, 依家出果D已經好好多, 起碼啪得順手先

我最近砌果隻食玩超獸機神 象戰車心口旁邊塊黃色件 可能佢個ball joint 太實 郁兩下連接位已白化了 佢依隻膠真係有保留
凡高 發表於 10-1-2020 11:43 PM
唔可咁講,食玩膠就係有佢的限制同缺點,如果唔係都唔會定義為食玩啦。
如果講到識砌點都會靚,有啲高手可 ...

食玩膠唔一定係差, 唔好俾食玩呢個名呃左, 笨大自行生產果D食玩膠料係冇問題的.

人地ching講係基本識砌唧, 你講果D已經係高手到識油識改既level, 邊可以拉埋來講...
以我個人黎講除非你仲係用緊指甲鋏去剪件既水平, 唔係的話有砌過下HG MG 根本唔算難應付,
最多都係用下沙紙磨一下D比較緊既 joint位, 砌出黎已經可以好靚.