Toysdaily 玩具日報

查看: 4641|回復: 10

再戰MT & 威尼斯小遊

昨日買佐偏光鏡, 今日再去主教山影MT,
有藍天...

有黑天... 只相差好少時間.

thanks mars 技術上指導.

食完野之後去佐影威尼斯人...

先上佐大潭山影(側佐少少):49:

現場實戰:36:

d船有"西人"撐, "西人"一路撐一路唱歌
冇留意真唱定播帶, 不過有次唱完船上d人鼓掌, 應該係live
個feel一流. 比錢先可以坐, 不過唔知幾銀...

以下呢張係失敗佐好多次先影到稍為好d ge一張...
不過對焦都唔多準(人手問題):!
開頭打算"守侏待兔"式, 點知次次經過位置都唔同.:48:

之後想上去觀景塔上面, 點知... 惡夢ge開始

行佐足足17層樓梯,:59:
必入"十大個人最白痴事績",
因為...
1. 冇view... 得3面, 2面係爛地盤, 1面係湖 + 少少少少酒店, 冇正對酒店果面.
2. 窗台好高, 加上距離窗花都幾遠, set唔到位影... 想影個湖都唔得...
如果將相機放上窗台都可以影ge, 不過勉強冇幸福... 勁down. 好想炸佐座塔
電梯維修中的話, 各位千奇唔好打算上去. 就算有電梯, 上唔上都冇所謂..

落返地面成個人冇哂力又冇心機, 影多幾張就走人:56:

有鬼:50:

:* 怒啤中又影多次
nales兄!:76:
你用咩機架!?:78:
原帖由 trumanso 於 10-10-2007 11:34 AM 發表
nales兄!:76:
你用咩機架!?:78:

Canon EOS 40D + Sigma 18-50mm F2.8 EX DC MACRO
我係初心者~ 多多指教:78:
原帖由 nales 於 10-10-2007 19:31 發表

Canon EOS 40D + Sigma 18-50mm F2.8 EX DC MACRO
我係初心者~ 多多指教:78:

40D!:45: 好新喎~!正唔正呀!:76:
之前玩開咩先!睇o黎仲有得發揮喎~!!:52:
:handshake: 好靚呀~~ :71:

:58: 呢 d 藍星人o既民用閃光燈+半透明o既野嚇唔倒我輩~~ :53:

好靚 :handshake: 藍星人是也:!
想問下各位, 有d光暗相差好遠ge地方, 點可以影得均勻d?
同埋d相影出來顏色好似咁淡ge...

原帖由 trumanso 於 10-10-2007 11:11 PM 發表
40D!:45: 好新喎~!正唔正呀!:76:
之前玩開咩先!睇o黎仲有得發揮喎~!!:52:

以前冇用過單鏡反光機, 唔識講正唔正.:34:
起碼我覺得好好用. 連拍好正, 會嚇親周圍d人:DD

以前冇玩開, 只用傻瓜dc影玩具
好靚呀!!!:71:

問想吓大大, 今次影相調校光圈到大概係幾多...?
原帖由 acky 於 11-10-2007 05:20 PM 發表
好靚呀!!!:71:

問想吓大大, 今次影相調校光圈到大概係幾多...?

:44: 唔記得:67: (理直氣狀)
老老實實, :36:
除佐知道光圈大小影響"入光量"同"景深"
光圈越細"星型光"越強之外
真係唔知咩時候應該用幾大光圈...

一般都係, 唔夠光就大d, 用2.8-8
影景就8-16, 或者想曝光長d又收細d...... 亂咁來:(

to trumanso,
補充一點, iso1600 都唔算花.
仲清過我以前部dc iso200, :)
C記o的機不嬲iso係好強!:71:
既然o岩o岩跌入依個深淵就要加油!:60:
新機!真係引死人......:35:
:71: 影得好好呀,澳門而家真係越嚟越靚:43: