Toysdaily 玩具日報

查看: 11845|回復: 16

KOF 大佬戰略 區

小弟打 KOF 多年,有個怪辟,就係要一鋪過(唔 con) o既情況下先覺得係打爆機(屋企打都係咁),但有時打到大佬真係好難一take過 KO 佢,可能小弟技不如人,現招各高手過招,一齊研究下各代大佬o既打法(LEVEL 設定為最高 8):

KOF 94 - 怒加
因是 KOF 第一代,平衡度未如理想,我真係未試過可一鋪 KO 佢,俾佢\打一o野,多多都追唔返 :time:

KOF 95 - 草雉柴舟,怒加 with 大蛇之力
草雉柴舟 完全對佢跳不得,實升你,重要小心佢\有招下擋不能。八神 埋身不停升(就算擋左)可屈 :^
怒加 with 大蛇之力 又係完全跳不得,一下 "side kick cutter" 你有排都追唔返,出波實反你,重未有計 :die:

KOF 96 - 神樂千鶴,風。基烈治
神樂千鶴 升完全無敵,只有用 馬卓 超重擊(夠遠)+必殺 屈佢,但好悶 :ar:
風。基烈治 史上最大BUG 之大佬,跳過去乜都唔出,落地 "逹鬼佢\",不斷重複,好彩試過抄佢 PERFECT :D

KOF 97 - 火。CHRIS,雷。些路美,地。七加社,大蛇
火。CHRIS 不是太強,普通打法 OK
雷。些路美 LOOK 前避佢雷波,再慢慢打 OK
地。七加社 "吸逹" 超強,係咁向前小跳超重擊打到佢 GRAND CANCEL 再打 (超 消極打法) :sleep:
大蛇 LOOK 前避佢波,或去佢\背打,佢會任你打,唔知點解大蛇咁蠢... :p

KOF 98 - 怒加 with 大蛇之力
又係 怒加,但係弱化版,都有大BUG。遠距離,原地係咁小跳,跳到咁上下,佢會自己出個 大 "side kick cutter" ,咁佢落地時,你可駁到 天昏地暗... :shiny:

再續...
咁岩手手有玩下拳皇同埋又識答:he:
唔講家用版 啦
街機版 lv8 永遠都高家用版幾皮:oh:
94 揀龍虎隊 羅拔 波 同 飛燕旋風腿 呃血
                      亞獠 <ryo>  相同打法....
95: 任揀人 只要你用 亞京 就必勝..之後個人強烈推介 八神 +羅拔 超易爆機組合
                    八神 羅拔 任你打一二 京一定最3 最穩陣打法
                    羅拔  跳起 空人 飛燕旋風腿 呃血
                    八神.... 近接 蹲下 輕腳 x 2-3hir ,不輪中or受擋下 葵花 x 3  ,ps如受擋即出輕 鬼燒<昇>
                    京  a+b 回避 反擊  接 重 七十五式.改 x 2...中左任你舞, 如受擋 出 鬼燒<昇>
96 : 八神 獠 古拉古 ...八神 蹲下輕腳 葵花 x3....已經可以爆機了:what:....
                                      獠 猛虎雷神剛....已經可以爆機了:ar:...
                                      古拉古 跳重擊 or  輕腳    出  <41236 腳> 果招捉 已經可以爆機了x3:ar:
97 : 小弟 第一局打97已經爆機了:! 唔理你揀咩人 一個羅拔 爆機了
                                      重點  飛燕旋風腿 不斷出 直至爆機:oh:
98 : 任何人 衝過去 a+b ''碌...佢會出昇....任你舞...
99 : 未變身大佬 任你正常攻就win了...
       變身後....衝過去大跳..佢會出昇....任你舞.....
2000 : 衝過去 大跳 佢會出招 又係 任你舞....
2001: 垃圾game 無玩
2002  又係:垃圾game少玩.....不過都係果句 衝過去大跳 7頭怒加 又黎 出昇 又再一次任你舞...
拳皇 n w : 強攻 亂打都爆機:!
2003 : 超垃圾game無再玩拳皇了
拳皇11 : 大宇宙垃圾game 玩左一局未玩完已經無玩
拳皇 n w 2<我叫個名 暫時新一集>.... 屋企果邊無得玩 比較少玩...
希望幫到你啦::D
KOF 小弟玩到2002已經無玩.......

最鍾意96, 98
:D我最like 97同99~
頭像被屏蔽
點解唔講埋99打後果d大佬呀?:blame:
我最鍾意用kof99的全勳
版邊踩人踩13hit加超必最過癮
見過有高手無限踩,我就學唔到:shy:
玩到kof2002就無玩......
KOF 95怒加...............用Terry......站立..不停輕腳,好彩可以(win prefect)
我玩99的:)
95: 八神無限葵花
97: Terry無限power charge
02: Angel爆氣無限昇

只要用Ryo版邊下重拳全部可炒prefect!
:)來支持下先~
小弟都有玩kof的 而且幾鐘意玩
但就係玩極都唔勁......
我唔知d人用8神點駁成30幾hit出黎..
我max都係駁到去26.....
原帖由 kelvinsimpsons 於 8-10-2007 05:01 PM 發表
我唔知d人用8神點駁成30幾hit出黎..
我max都係駁到去26.....

應該係
跳後腦 八合折<1 .輕腳<2 重拳<3 爆bc
跑前 重拳<4 葵花<5 琴月<6鬼燒2hit<8
葵花2hit<10 琴月<11 葵花2 hit<13 八稚女9 hit<22 出埋 柴華 :shy:應該就夠hit了
< 後 代表當時的hit數 ...唔知岩唔岩呢:shy:
再唔係 係 第8hit 0既鬼燒後 加多下 琴月:shy:

KOF...以前就有打....自出左高達之後~KOF已經完全無玩~
我記得我係由95開始玩起的.....
原帖由 分手勿語仔 於 8-10-2007 05:08 PM 發表

應該係
跳後腦 八合折<1 .輕腳<2 重拳<3 爆bc
跑前 重拳<4 葵花<5 琴月<6鬼燒2hit<8
葵花2hit<10 琴月<11 葵花2 hit<13 八稚女9 hit<22 出埋 柴華 :shy:應該就夠hit了
< 後 代表當時的hit數 ...唔知岩唔岩呢:shy:
再唔係 係 第8hit 0既鬼燒後 加多下 琴月

:shy: 咦~ 你似乎係高手wor
:cool: 立輕腳>企重拳.....  呢d目押我唔係下下都得
八神好d 10下都有5-6下   
kyo果d 2b>5c真係.... 10下得1-2下......
試下先~:^