Toysdaily 玩具日報

查看: 15639|回復: 15

【好相分享】半月前一入可能係世界上最賺錢o既啤快餐盒機...--

因為佢變o左種,由啤快餐盒變o左啤 GUNPLA。:DD

講緊o既就係佢-BANDAI於2006年春天配合hobby center一齊投入生產o既啤機。

Electromotive Style Injection Machine=電動式4色射出成形機。

半個月前已經砌好,不過到今晚先可以貼到。

好~去圖~

一個好簡潔美觀o既盒面。背景就係BHC-Bandai Hobby Center,留心一睇,部機其實係假o既,3DCG。

同 MG GUNPLA o既 大小比較。

盒邊一覽。

特點介紹:高精密度、慳電、低噪音等等。好多GUNPLA都係由佢啤( 生? )出o黎。

規格介紹。我識睇---數目字同英文...:shy:

工場中的實際樣貌。

一打開...一張紙,一塊零件板,係咁多。不過正係 4 色成形,相信呢套模型都係用返呢部機啤。

好易砌...

砌連劃線連貼貼紙一小時內完成。

完成就係咁。

用上紅白藍白色基地感配色。

對藍色窗門可以咁反上去,不過係組立式唔係轉動式。我估作用係換鋼模同維修用,唔知有無大大知呢?:shy:

內附一套鋼模模型,可以想像下個製作情形。合埋〉入膠啤製〉開放出零件板〉再合埋〉入膠啤製〉開放出零件板...

控制盤。其中一個模型中真係可動o既地方。

左上右 3 個方向o既入膠噴咀,而鋼模上又有 3 個角形位係配合個噴咀的,而第 4 個入膠位就o係鋼模o既後面。

為o左令套模版可以拎出o黎,我做o左少少修切。不過睇唔到上面係咩模型,不過...應該又係RX-78-2啦~?

圖中呢個位係斜o既,相信係用o黎收集o的零件板用。

最後,就係比例圖,咦?又會無一部係GUNPLAo既~?

砌後小評:
嗯...真係唔知點講,因為都唔知有咩可以講...:no::DD
只可以話,咁都比 BANDAI 諗到可以同佢出模型,真係...啞哂。

仲要賣477日圓,香港又只得 x x 船有得賣,又賣到6 x...

相信呢款模型絕對小眾向,只有o的手痕、發傻、中高達毒到無可救藥、非常喜歡砌o野o既人先會買...:ice:

正常少少同o岩o岩入 GUNDAM 黑洞o既人又點會買?:no:

換言之,如果閣下屋企就算擁有為數驚人o既GUNPLA,但無返一兩部呢部啤機坐鎮,
咁閣下點可以解釋得到

你o的模型o係邊度死出o黎~?:no::DD:shiny:( 哈哈...講笑~)

多謝點看~

bonus~
以下呢個連結就係我o係網上搵到,相信係佢o既原型--EC160。
有興趣o既或者可以按來看看~
http://www.welltec.com.hk/en/cp5.htm

[ 本文章最後由 HIT.gms 於 27-9-2007 12:08 AM 編輯 ]

大大,幾多錢入?
原文章由 lamsc 於 26-9-2007 11:54 PM 發表
大大,幾多錢入?

6x.
please pm me where can buy it. thanks.....
:(咁都出一餐.....

不過又幾得意!
都唔係話發傻先會買丫, 其實真係好得意... 而且砌佢肯定比砌一隻 BB 戰士容易....
講解好詳盡, 之前都有諗過入, 不過用黎改做另一樣野!
呢d 野都出模型? 下次會出咩? BANDAI 社長辦公室模型?!
呢架野軍曹青蛙一定好鐘意......... 4xxyen ->hkd6x 好貴呀........
幾有趣!
我對呢盒模型都有d興趣不過因為財政問題無買到,現在看你的詳細介紹也一樣了.
thank you!!

度藍色門是用來拿啤件出來的,有時有d比較細緻的啤件唔太適合全自動啤.
但度門一般都是"趟"的,很少會揭的.
笨大近年真係咩都出:@
我地要開始養成擇物而入0既習慣:(
詳盡報告, 有心有力, 佩服佩服!!~:handshake:
睇完又學到d野~

(p.s> 本來我都係林, 買果個唔係中毒太深///就係傻左, hahaha~xp)
好詳細既報告...!:he:
thx~
HIT大大你個report好詳細~~
呢盒其實真係幾得意,從來都無諗過佢會出呢類模型~
不過我無乜興趣~~:DD

話時話呢盒好似真係好少地方有得買.......
頭像被屏蔽
好正,但係咪市面冇架?