Toysdaily 玩具日報

查看: 33702|回復: 54

報告: 變形金剛: AT Ford GT Rodimus 火棒

頭像被屏蔽

今次報告呢隻老變, 又係近期熱炒風氣下的熱門貨...
好在上次係斗城入到,
那次真係好幸運, 去到本來已經掃清..:sad:
不過比我係另一個貨架見到佢...:) 其實仲有一隻, 不過職員話已留了比人...

當日斗城職員透露, 呢隻嘢中午一出三十隻, 一陣就無晒....
我估計可能係ford license product限定版關係, 在國外又難買到, 又勁好銷... 所以有炒家大手買入...放上yahoo/ebay炒...唉...:blame:

不過今批貨品質真係較為參差, 除網上有版友投訴外, 我也見到另一隻Rodimus火紋及車身上有黑點...
真係...:blame:
好在我架車係完美版!!:shiny:

開始介紹下
車mode
車形十分之靚, 保留了Ford GT外形, 也沒有被變形甲口破壞了外觀, 火紋也噴得很清楚!!

輪軚是橡膠做, 很像真

車尾窗可看到有良好精細度的引擎(以老變的一般質素來比較), 另那不是一般的引擎, 稍後會解釋

全車可以開啟的部份很多, 不亞於精品模形車

引擎特寫

車廂做形一絲不拘, 十分仔細, 軚盤可動, 背椅也可向前摺, 實在是認真之作

車前黑色吸風位及儲物箱也不放過.. 實在十分驚喜

來一個變形示範

人形就較為差了少少, 腳太短.. (我相信是胸前裝甲太長, 做成比例失衡, 如何摺細一點就好) ,
不過整體都不錯了... 可接受,
武器係由引擎變成的雙槍, 形像十分像一個西部牛仔!!(不過我較喜歡長槍或大炮)

可動性都幾好

呢個動作也可以(勉強)做到...

最有趣係, 今期Rodimus多加了一個護眼罩

可以按需要放下來或收起 (如果08大黃蜂也可以放下面具就好)

來多幾個有形post

成個神槍手咁樣

好, 又來一個評分啦

購買日期及地點: 9/8 TST斗城
價錢: $@@(
評分(5分為滿分)
好玩指數: 5 (車mode及人形都有機關, 變形機關也很豐富)
抵玩指數: 5 (正常價來講, 呢個質素係十分十分抵玩)
靚件指數: 4 (如果係完美版, 真係好靚, 不過今批QC有d問題, 以及人形外觀差了少少,  所以要扣一分)
罕有指數: 5 (香港已也少見到.. 一出就比玩家/炒家掃晒。國外更是係限定版, 十分難從正常途徑購入... 大家見到好買!!!)

[ 本文章最後由 dogjumpjump 於 14-8-2007 09:27 AM 編輯 ]
我反而覺得機械人mode非常好玩活動性又強,而且外型極之美觀

個人認為係變型金剛所出產品中暫時最有型的一隻機械人型啊....腳一點也不覺得短呢......可說是剛剛好....!!

不過也很多謝你的分享

唯一要彈的是沒噴色的膠件太膠....日本之前那個沒有火紋的那隻好太多了....!!
我都係呢個價入手,在吉豬島,
好在個盒角 摺殘 左,被店員回收放在收銀機附近, 才給我有機會買到
因貨架已沒有多一隻
頭像被屏蔽
原文章由 BBQ6712 於 14-8-2007 02:21 AM 發表
我反而覺得機械人mode非常好玩活動性又強,而且外型極之美觀

個人認為係變型金剛所出產品中暫時最有型的一隻機械人型啊....腳一點也不覺得短呢......可說是剛剛好....!!

不過也很多謝你的分享

唯一要彈的 ...

其實我係比較我之前那隻 Voyager class文哥, 佢個比例太好... 所以比較上呢隻就短了一點...

抽下水先

我未買倒呀~~~~~:sad:
果日我咁岩去斗斗城見到即入
有大大話當日5,6點去都已經冇哂了

車mode真係無械可擊!型到飛起
人mode都好正,我變左成20mins先攪掂:DD

同之前果架kiss play版相比兩架都好正:no:
但呢架可以正價切手就真係可喜可賀

另外宜家諗緊想買番架BT rx8...
藍色 / 紅色 / kiss play警車 邊架好
頭像被屏蔽
原文章由 好過去搶 於 14-8-2007 02:23 AM 發表
我都係呢個價入手,在吉豬島,
好在個盒角 摺殘 左,被店員回收放在收銀機附近, 才給我有機會買到
因貨架已沒有多一隻

真係好彩
原文章由 Jazzblues 於 14-8-2007 02:26 AM 發表
抽下水先

jb你都買左:DD
原文章由 nwcwa 於 14-8-2007 02:28 AM 發表

jb你都買左:DD

係呀,煩緊電影版野時,突然俾佢殺左出黎斬左我兩舊水:no:
原文章由 Jazzblues 於 14-8-2007 02:31 AM 發表

係呀,煩緊電影版野時,突然俾佢殺左出黎斬左我兩舊水:no:

二舊幾物超所值啦,咁高質素(上色除外):no:
我宜家想搵番架rx8(藍,紅,警車)...好貴:sad:
原文章由 nwcwa 於 14-8-2007 02:35 AM 發表

二舊幾物超所值啦,咁高質素(上色除外):no:
我宜家想搵番架rx8(藍,紅,警車)...好貴:sad:

要日本版?
呢隻真係好靚~~
I,m the one who looking for it but fail~~~~~~~~~~~~ :no:

I rare to collect TF products but this one is no doubt that attractive!  :)

Thx for your detail report!  Great post!  :)
原文章由 Jazzblues 於 14-8-2007 03:42 AM 發表

要日本版?

jb唔通見到有!?:@:@
我想問呢...kiss play果架係合金定係膠?