Toysdaily 玩具日報

超合金魂 V型電磁俠 (舊品新評)

好正0既 post
好詳盡分享:love:
手手都好想入番...等令價 等有錢先啦:cool:
唔該師兄 講左咁多野...
解釋左好多問題 :):)
就快再版唔知又有幾多人中番招呢:die:
原文章由 分手勿語仔 於 23-7-2007 03:17 PM 發表
好正0既 post
好詳盡分享:love:
手手都好想入番...等令價 等有錢先啦:cool:
唔該師兄 講左咁多野...
解釋左好多問題 :):)
就快再版唔知又有幾多人中番招呢:die:

應該好多....因為真係好嘢....
我剩係玩佢心口同對腳, 都玩咗好耐...愛不釋手啊...
.....對唔住....更正, 係對三,四號機玩咗好耐...愛不釋手至啱.....

:D

Detail Report.........THX........

Woo.........Detail  Report..........&   Good   Picture......Thx.....Thx.....very  much...:!
又嚟過亂入呃Post先...:)

先响資料上補充翻...

《超電磁マシーン ボルテスV》 (當時麗的譯做《太空五虎將》)...並非《超電磁ロボ コン・バトラーV》(無線當年譯做《太空堡壘》) o既續篇...

不過...兩套動畫...連埋《闘将ダイモス》(無線當年譯做《太空基地》)...都係由長濱忠夫監督...於是就有「長濱三部曲」之稱...

「長濱三部曲」與同期同類作品唔同...除單純正邪對決...外星人入侵地球之外...故事內容亦比較有深度...例如美形o既反派角色、父子兄弟o既情與義、地球人與外星人嘅愛情故事...當中亦有不少悲劇角色...可以話成為經典o既原因...

亦因為咁...《超級機械人大戰  Alpha》系列...會將喱3套作品o既故事撈埋一齊o既原因...

回翻主題...此一V型電磁俠...小櫻當時係訂第一水的...

摷翻啲舊相先...

曝光問題係次要...小櫻硬係做唔到 Nakeman 哥哥果種構圖...似乎真係無乜藝術細胞...:die:

小櫻上
原文章由 小櫻 於 23-7-2007 04:09 PM 發表
又嚟過亂入呃Post先...:)

先响資料上補充翻...

《超電磁マシーン ボルテスV》 (當時麗的譯做《太空五虎將》)...並非《超電磁ロӢ ...

大大好豐富嘅資料......感謝
V型裡面嗰反派王子, 隻角係唔係假嫁?
有無記錯啊?
請小櫻大大指正, 最好重有多D.....details ....啦....謝謝.....

:$
很精彩的照片,最尾一段的連環圖更加出色!!
佢有可能係玩具歷史上第一隻考慮時兼顧了要出玩具的機械人,因為佢大佬超力當年在這方面出了問題要用超彈性塑料(橡筋)去幫助合體.......所以在合金魂設計方面一隻是將失敗變為成功,一隻是將成功變為更成功\,我會比較欣賞前者超力電磁俠.當然好玩方面就v型出色多了.
缺點上的十分認同第3點,手臂沒有雙重關節,沒有分件之外紅色地方只是噴油處理實在可惜.....

謝謝你的介紹很喜歡的說.
大大啲圖好正!! 想毒死人咩!!:no::no:
真係影得好正,好有heart!:)
原文章由 大熊熊 於 23-7-2007 04:17 PM 發表

大大好豐富嘅資料......感謝
V型裡面嗰反派王子, 隻角係唔係假嫁?
有無記錯啊?
請小櫻大大指正, 最好重有多D.....details ....啦....謝謝.....

唔係...係佢 (ハイネル) 生父...即係主角3兄弟(剛健一、剛大次郎、剛日吉)...嘅父親 剛健太郎 對角先至係假嘅...

當年麗的嘅譯名...同埋故事細節...小櫻就唔多記得喇...要問一問一位「鬼神級」朋友先知...

就記得幾多得幾多...當年小櫻有睇到果幾集...

話說 剛健太郎 其實係拔山星嘅王子...而拔山星就有分頭上有角嘅貴族...同無角嘅平民...剛健太郎 生性宗厚仁愛... 被選為王位繼承人...

但奈何天生無角...須以假角遮其缺陷...後被奸臣發現揭其秘密...失去王子地位之餘更被追殺...

最後逃離拔山星...到達地球...遇上救其性命嘅地球女子 光代 ...後2人結為夫婦於地球落地生根...並誕下 剛健一、剛大次郎、剛日吉 3兄弟...

大概係咁上下啦...

小櫻上
原文章由 小櫻 於 23-7-2007 04:44 PM 發表

唔係...係佢 (ハイネル) 生父...即係主角3兄弟(剛健一、剛大次郎、剛日吉)...嘅父親 剛健太郎 對角先至係假嘅...

當年麗的嘅譯名...同埋故事細節...小櫻就唔多 ...

......超感激

推。....
佢既合體好過超力好多 , 超力合體後分體果陣2號機同3號機扣住果到好易會崩扣位 ~~~
原文章由 SDEU 於 23-7-2007 04:15 AM 發表
thx!  GOOD
:p:handshake::$:loveliness:

原文章由 茂利大魔王 於 23-7-2007 06:10 AM 發表
有heart的好post!!!
真係要頂一頂先得^^"

原文章由 Getta 於 23-7-2007 07:47 AM 發表
大大好有心機!
:shiny::shiny::shiny:

原文章由 Superstaz 於 23-7-2007 08:55 AM 發表
好詳細, Thanks for sharing!:)

原文章由 星之物語 於 23-7-2007 09:34 AM 發表
THX:shiny:

原文章由 bertbert 於 23-7-2007 09:39 AM 發表
好有心機~ 絕對支持~

多謝你地支持呀,其實都係玩得開心先至有心機囉,平時都好賴架。

原文章由 特級豉油 於 23-7-2007 09:39 AM 發表
我都唔敢玩咁多:DD

點解呀?我唸最大問題係無空間…

原文章由 ckc52322 於 23-7-2007 09:51 AM 發表
我也發一張我的V型!係我至愛o既合金:*

哇,好燦眼呀…正喎

原文章由 嘉美尤 於 23-7-2007 10:01 AM 發表
支持大大既誠意 !!
比你攪到好想入tim....:no:

遲d再販時留意喇,唔好高追呀…

原文章由 kit_kobe 於 23-7-2007 10:06 AM 發表
thx~~多謝你為大家附出咁多時間分享~~:shiny:

唔駛多謝,我都係轉載自已個blog者,玩得開心就會有心機寫同影,唔覺得辛苦(不過寫好之後,倦想死咁滯)

原文章由 getter31 於 23-7-2007 10:07 AM 發表
great ! I got this toy too. very good!

你一早買架?呢只野個價企得咁硬,早入都無妨。
我第左成年先至到目標價…早知要一年時間我唔等囉…早買早享受。

原文章由 aaaoo 於 23-7-2007 10:09 AM 發表
好厲害既post,唔推唔得

原文章由 pandaben 於 23-7-2007 10:23 AM 發表
woo !!! " V '' good:shiny:

多謝你地喜愛^~^

原文章由 岬太郎 於 23-7-2007 10:35 AM 發表
分析得十分透徹呢, 再加上美圖, 實在是值得日後借鏡的報告!

哇…不敢當不敢當…可以同其他網友互相分享確實是一件開心事,尤其有人欣賞…呵 :)

好喇,答完第一版…
估唔到舊品都有咁多人有共鳴,
我初時還擔心此貼會很快沈下去,
已準備自問自答的回應貼…=_=
多謝各位回應。我發覺我的貼可以引出一些潛水會員回應(潛水:即好少發貼或回應的會員)
本身自已因寫多了報告而結識了幾位網友,
如:浪漫的玩具從業員warxv,美式豁達的原罪哥,高達駕駛員Gundam@EFSF ,人肉資料庫小櫻 等等…
幾位都是自已很欣賞的玩家,現在看來將會認識更多朋友,希望各臥虎藏龍可以多開金口,多d交流。謝。^~^
再販!? how much? pm me pls! :)