Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Pose+ Metal 系列新品 集中區

kennethli 發表於 22-3-2021 01:23 AM
我係比較好奇佢點解會連埋本體,唔係剩係影架機同槌

根據銀河烈風做法,可能散裝同box set都會出,但不知散裝貨量多不多
waiwaiwai326 發表於 22-3-2021 06:47 AM
根據銀河烈風做法,可能散裝同box set都會出,但不知散裝貨量多不多

我都覺得會咁出,散裝貨量感該唔會太過少,我好相信大多數買咗本體果啲人都會買
kennethli 發表於 22-3-2021 01:23 AM
我係比較好奇佢點解會連埋本體,唔係剩係影架機同槌

佢最初出剪影係goldymarg嚟,依家就變成SGGG+大鎚。再者,佢唔出散裝版一定被班買咗初版的人圍插,所以我都仲會覺得佢會有散裝版
k_dash 發表於 22-3-2021 08:22 AM
佢最初出剪影係goldymarg嚟,依家就變成SGGG+大鎚。再者,佢唔出散裝版一定被班買咗初版的人圍插,所以 ...

我想佢連槌仔同飛機都分開出。。。我只係想要槌仔ja
馬仔 發表於 21-3-2021 02:00 PM
不做係道理 - 你有你道理,客人可以唔買。

做係人情 - 咩人情,客人用錢買架,送架?

師兄講得好!!!!

依家啲人諗壞腦:ar:
k_dash 發表於 22-3-2021 08:17 AM
我都覺得會咁出,散裝貨量感該唔會太過少,我好相信大多數買咗本體果啲人都會買 ...

但銀河旋風主體機械人散裝貨量就嚴重不足,所以只想買本體的人如我,仍然無望
waiwaiwai326 發表於 22-3-2021 09:02 PM
但銀河旋風主體機械人散裝貨量就嚴重不足,所以只想買本體的人如我,仍然無望 ...

我講果個concept同你講的唔同,我散裝係指新出件唔包本體,你講果個係銀河烈風主體機械人少,你只可以話佢做單體再版但預少人後追單本體啫,佢哋方針當然係想你一買就乜都買齊啦
k_dash 發表於 22-3-2021 11:07 PM
我講果個concept同你講的唔同,我散裝係指新出件唔包本體,你講果個係銀河烈風主體機械人少,你只可以話佢 ...

後追無得買單體,這就是不滿的原因,這方面Bandai做得好很多,配件出之前,必會再版剩主體一次,超獸,勇者王如是
waiwaiwai326 發表於 22-3-2021 11:44 PM
後追無得買單體,這就是不滿的原因,這方面Bandai做得好很多,配件出之前,必會再版剩主體一次,超獸,勇者王如 ...

就係當日出第一次出銀河烈風時出得小貨,遲遲唔再版,而家出隻未必個個想要隻鳥,夾硬一齊出box set要你硬食,因為唔買就無得買,呢個做法令買唔到第一版既人要硬食,呢個做法好唔好就睇兩面。
從商業角度,賣家當然希望人地買埋,但佢知道出單體鳥銷情未必一定理想,所以出box set係好合理,我係佢都會咁做,應該話係人都會咁做。

但買家角度未必希望硬食地台,但無得選擇下而買。B記當年出合金魂巨靈神都有先出本體,再出parts,後再出box set, 賣家有選擇權利,咁樣做賣家同賣家都win win.

當然,買家都可以唔入set裝,再等本體再版,無謂要買左一件野自己唔想要而一買番來就入盒既玩具。或者真係有大愛既,可以買左set裝番來,平d張隻鳥放番出去。

但我相信佢地一定會再版主體,大家等下。

POSE+ 和千值,與Bandai嘅Metal Build超合金魂等等好唔同,莫講話秒殺,基本上由開訂到截訂係用「月」嚟計。都買唔到的話,其實係自己想等大貨或等其他玩家報告先落手。

你自己要「穩陣」就有其他「不確定風險」如食炒、無貨、唔再版、再版但出BOXSET etc。Give and Take,自己知啦吓嘛....咁都係廠嘅問題? ? :67:
ToyKnife 發表於 25-3-2021 11:57 AM
POSE+ 和千值,與Bandai嘅Metal Build超合金魂等等好唔同,莫講話秒殺,基本上由開訂到截訂係用「月」嚟計 ...

贊同師兄所講,長期開訂都唔去訂,又要等呢樣嗰様,追唔到現貨冇得怨.....

現在玩具商的銷售方式和以前好唔同,控制生產數量好謹慎,如生產太多賣不去積貨會好麻煩,加上版權方也有數量限制,這些大型合金成品,一個計算不好,一個產品就可令公司大損傷甚至倒閉,尤其Pose+這些小型新公司。
ToyKnife 發表於 25-3-2021 11:57 AM
POSE+ 和千值,與Bandai嘅Metal Build超合金魂等等好唔同,莫講話秒殺,基本上由開訂到截訂係用「月」嚟計 ...

咁我依d平時無咩留意玩具資訊,無意中上TD見到隻銀河烈風再開訂,點知原來要硬食個基地又點計先:DD
fallout8 發表於 25-3-2021 12:26 PM
咁我依d平時無咩留意玩具資訊,無意中上TD見到隻銀河烈風再開訂,點知原來要硬食個基地又點計先
...

咁你以後就多啲留意玩具資訊囉⋯⋯
但呢隻銀河烈風,就算當時唔上網睇、開訂時各大小玩具店都有放sample展示,冇理由睇唔到,除非你唔行玩具店
銀河烈風係第一隻pose plus大合體既產品,之前出既黃合俠都未大賣,對佢既作品是否有信心,買得過?所以等人出報告先買銀河係人之常情。

佢又做唔到CCtoys隻天元咁,一出即爆,性價比高,第二隻開始,個個走去定。

就算之後出既勇者王,暫時都未能做到熱爆情況,証明pose plus既產品似然停留在觀望態度。
fallout8 發表於 25-3-2021 12:26 PM
咁我依d平時無咩留意玩具資訊,無意中上TD見到隻銀河烈風再開訂,點知原來要硬食個基地又點計先
...

老實講真係「日日」睇住TD嘅都係一班中毒太深嘅人,咁呢班人應該有自己買/訂玩具嘅應對方法。

而如師兄你「依d平時無咩留意玩具資訊,無意中上TD見到隻銀河烈風再開訂」嘅,咁唔使煩啦,本是無一物何處惹塵埃? 況且,都話POSE+同千值開訂係以「月」計,以月計你都唔知有呢隻玩具,即係完全無中玩具毒,咁咪skip囉。

我都覺得佢遲早會「真」再版,甚至出別色版,因好多師兄comment過佢隻色,別色版可能都有 market。如果無中玩具毒仲要食件地台又係難嘅,耐心等等啦,有機會你會買到主體單體的。

p.s. LU兄係TD長期讀者,佢會聽到意見ga la