Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: stonekeung01

[分享討論] 笨大玩具生產程序

No doubt for the development............
But sure it is fake when checking QC!!!
Really wanna say foul language here............... {:1_209:}{:1_232:}
THOUTHER 發表於 2-6-2018 08:39 PM
小弟好奇一問,MG版 The O真係出得好差嗎?小弟無砌過所以唔知,謝謝!

個人而言,實在稱吾上差。
不過大型機體,用嘅系糯米雞式大塊一體式外甲包裹,響某啲玩家群中咁樣嘅MG屬於敷衍設計(所以你會發現笨之後大玩細碎分割化嘅裂甲設計)。更何況個陣時好多人係諗住連骨架都出成內構充實嘅零件堆疊,結果……你睇睇THE O份說明書吧,基本上當年牢騷吾好嘅十個有六個係話空腔化,細節不足……
佢地當呢只係合金魂咩,幾銀啊:53:
ALENTR 發表於 3-6-2018 10:55 PM
個人而言,實在稱吾上差。
不過大型機體,用嘅系糯米雞式大塊一體式外甲包裹,響某啲玩家群中咁樣嘅MG屬 ...

因為當THE-O出過陣, BANDAI已經出近一堆2.0出黎. 咁D人就會期待隻THE-O都會係果種內構形式, 點知砌開2.0既人發現好似砌緊1.0既rs78咁..所以就出現好多負評, 跟住我印象記得有人搵過灰模相出黎, 係講the-o其實好早已經有開發, 但出完灰模後就收埋左好多年, 直至問卷調查, 至見天日. 但大家就期望佢會at least upgrade返條骨咁~~~

我當年都冇買....但近年都想買返, 講真, 大魔夠冇2.0..但砌完出黎靚, 啱樣, 已經好滿足; 再睇隻龜霸, 鐵球, 內構好好啦, 多層次, 但砌埋外甲咪咩都見唔到~~
最好品質就係工人早上開始整嗰批,之後工人開始累質數就開始差。笨大要保持最好品質就係一定時間停一停QC下再開工,不過哩D係無乜可能發生。笨大太多產品生產線唔會停, 睇彩數啦
I'm Lucky got good QC of these.

还是大量人工在生产, 在人工成本考量下, QC瑕疵一定跟着来, 让玩家有抽盒蛋的惊"魂".......