Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[最新報價] 2018年9月 DX超合金 YF-19 Full Set Pack

takeshi 發表於 9-10-2018 10:51 AM
Arcadia 的 Premium SDF1 中獎?  中セ位?

Takeshi 大您好 ^_^

可能是安裝的人趕了點, 把天線壓斷了. 右側主砲的固定鈕沒作用, 所以一碰就倒下來..

但這都不是什麼不能處理的問題啦. 比較令人困擾的是 ARMD 的 01 貼得有點歪.. 但拜這個問題的福, 我’忽視‘的功力已經練得很高了 :P

現在也依舊喜愛 Arcadia 的作品.

在這裡離題了點請各位多多包涵. 小妹想表達的是: 買到瑕疵品絕對是很困擾的. 如果能順利解決 (退貨或換貨)當然是最棒的 但行不通的情形也是常有的. 這時候試著動手修修, 大多數的問題都能解決的. 別讓這些問題影響了對它的喜愛 :)
當年訂隻25S面相無左一個件,店舖當時無通知我攞,遲左二三個月先攞,變左Last one無得換貨.....話寄返日本要一年半載.....過多幾個星期間嘢執埋.....算......

其實我想講係VF呢類變型玩具 Check件其實幾無謂,因為好多地方變型其實都Check唔到.....買新既唔通變一次先比錢咩? 定比左錢即場變一次? 買二手叫賣家係你面前變一次? 咁變形過程都有損耗架,咁又點計......

最後只好講過信字.....最多比多少少去有信用既地方買.....
JyhncA 發表於 9-10-2018 12:16 PM
Takeshi 大您好 ^_^

可能是安裝的人趕了點, 把天線壓斷了. 右側主砲的固定鈕沒作用, 所以一碰就倒下來..

:77:Hi~~~

天線壓斷咁都幾嚴重....:42:冇得換?

我發現依架Acradia d QC都差咗, 因我都中過蕉缺件,仲要缺得好雕鑽...:42:

eddiem249 發表於 8-10-2018 10:28 AM
呢個係你個人選擇啫,爛件/缺件唔好怪人

我買ROBORT 魂都CHEC下,最少都睇下有無缺件 ...

點解佢唔可以怪呢?

有時買賣講個信字,而且Macross呢類複雜變形就算開盒check都未必可即時發現問題架。

我以前買過隻vf-0s,玩左一排,開盒玩左排至發現駕駛倉個轉動位斷左再俾人用膠水痴番。

呢d位唔會check倒架,賣家有心隱瞞。要怪就一定係怪賣家!
locke 發表於 7-10-2018 03:30 AM
......昨天中了盒sad貨......一開盒就發現尾翼已經分離左....裝回去的時候發現跟本裝不回去,再細看下隻角 ...

:cool:

尾翼我玩兩玩都鬆咗隻!好在無爛放得返上去...
takeshi 發表於 9-10-2018 04:06 PM
Hi~~~

天線壓斷咁都幾嚴重....冇得換?

因為是郵購的所以更換比較麻煩, 只替換零件也是差不多的情形. 所以最後還是自己修補了, 看上去還可以 ^_^  

我很喜歡 Arcadia (Yamato) 作品中常見到的, 比較 Organic 的設計. 它的 YF19 依舊是我心中最佳的 F 型態代表, 柔美的曲線將彷彿天鵝外形的輪廓刻劃出來, 與 Bandai 的機械感相比別有另一番味道... 不過 G 型態方面呢... 還是 Bandai 的 YF19 外型較吸引我, 全靠了那個新增的膝蓋轉軸.

呼.. 接下來會是 YF21 或 VF11 的 Plus 呢?  還是一連串的 VF1? 此外 Arcadia 的 Sv51 也令人好奇.. 真是令人期待啊~
mecher 發表於 9-10-2018 12:29 PM
當年訂隻25S面相無左一個件,店舖當時無通知我攞,遲左二三個月先攞,變左Last one無得換貨.....話寄返日本 ...

Sorry to hear that... 希望您碰到的問題能盡快得到解決.

香港不是有官方的 魂商店嗎? 能否透過他們買到缺失的零件?
忽膠完反白 發表於 9-10-2018 09:26 PM
尾翼我玩兩玩都鬆咗隻!好在無爛放得返上去...

Which Japan on Store did you buy it ? Hopefully no other case happen again !

我嗰隻尾翼都有鬆, 不過都可以暫時安返上去。 其實如果真係安唔返, 係咪可以搵支幼針 穿過去 頂住隻尾翼 咁就唔會甩
gapkwan 發表於 10-10-2018 12:40 PM
Which Japan on Store did you buy it ? Hopefully no other case happen again !

香港買,好在算小意思!無損外觀。
gundamz 發表於 10-10-2018 06:25 PM
我嗰隻尾翼都有鬆, 不過都可以暫時安返上去。 其實如果真係安唔返, 係咪可以搵支幼針 穿過去 頂住隻尾翼  ...

個位咁細!放針有難度喎!
日網amiami 會有斷角既補件寄番比客人,

如果中獎既師兄不妨試下同賣方聯絡,補件應該係Bandai官方提供

這是個對 Bandai DX VF19Advance, YF19 與 Arcadia YF19 三款玩具的比較. 有興趣的人可看看:

Bandai DX YF-19 Full Set Review