Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[最新報價] 2018年9月 DX超合金 YF-19 Full Set Pack

eddiem249 發表於 7-10-2018 10:35 AM
買玩具,比咗錢,點解唔開盒CHECK貨?

買來炒呢,哈哈
eddiem249 發表於 7-10-2018 10:35 AM
買玩具,比咗錢,點解唔開盒CHECK貨?

因為有點趕時間,而且之前雖然中這過B社伏,但這麼大問題還是第一次......我下次都不敢唔CHECK啦:72:

如果買來抄就唔會發現啦{:1_372:}
家陣買玩具真係好小好小見即場開盒check......
bigbigfriend 發表於 8-10-2018 09:51 AM
家陣買玩具真係好小好小見即場開盒check......

呢個係你個人選擇啫,爛件/缺件唔好怪人

我買ROBORT 魂都CHEC下,最少都睇下有無缺件
生產商本就應該換番無問題既野比真金白銀買佢產品既顧客,唔通買部冷氣機要即場試

玩具如合金魂有電子發光發聲,唔通隨身帶電開晒出來係鋪試?  

唔好彩中招既我會希望人地換到,唔係既就希望下次唔好到你自己lor
Gainax 發表於 8-10-2018 10:50 AM
生產商本就應該換番無問題既野比真金白銀買佢產品既顧客,唔通買部冷氣機要即場試

玩具如合金魂有電子發光 ...

完全同意!

香港點解仲有咁多人blame the victim? 唉,好反智.....:67:

都是消費者彼此之間爭執沒有意義吧? 提醒購買者檢查物品也是出於好意, 不是嗎? 要是把別人的話都當成帶有惡意的話, 不是讓自己更難過嗎?

話說回來, 若是能退貨的話請盡量向店家爭取. 若是不行的話就動手修修吧. 我也有過好幾次拿到瑕疵品的經驗 (多是 Yamato 與 Arcadia 的, 但有兩次來自 Bandai), 每次都是自己動手修問題就解決了. 極少有修不了的問題. 也別總是把它想成是自己吃虧, 這只是與自己過不去罷了. 把它當成是種對自己的挑戰然後解決它, 我想這樣對自己會好得太多.

補充:
或許可以把問題照個相放上來, 大家說不定能在修補上給些意見也不一定喔
:38:這款yf19都好多qc問題,所以我最後還是決定入31S。Sadly,31S一樣qc中伏。
lmtsuper 發表於 8-10-2018 01:49 PM
這款yf19都好多qc問題,所以我最後還是決定入31S。Sadly,31S一樣qc中伏。

我都知這隻YF19 QC有問題,但有愛無辦法啦{:1_373:},只是無想過中左隻比自已所知還嚴重的啦{:1_372:}
eddiem249 發表於 8-10-2018 10:28 AM
呢個係你個人選擇啫,爛件/缺件唔好怪人

我買ROBORT 魂都CHEC下,最少都睇下有無缺件 ...

我話好小”見”即場開盒check,唔係話我自己唔check,你睇清楚先好覆人,重有呢度好多小朋友,check好D英文先好發帖。唔該!
對上同模隻sms 19都好好地,何解呢隻qc會差?

利申:無入呢隻

很好奇實際出問題的比例有多少.

不過在自己與認識的人之間 (大多是日本本地或美澳)都沒碰上什麼問題. 因此並不覺得 QC 有特別低? 不過這也很難說準不準. 如不久前的 VF31F 和 Arcadia 的 Premium SDF1 我也是中獎了, 但也不見有人特別抱怨 QC 低?

因此沒看到大數據前很難說什麼.

有時在想, 店面在收回瑕疵品後會如何處理, 該不會再次包裝轉賣吧?  

JyhncA 發表於 9-10-2018 08:32 AM

不過在自己與認識的人之間 (大多是日本本地或美澳)都沒碰上什麼問題. 因 ...

賣番比啲唔CHECK件既人囉
JyhncA 發表於 9-10-2018 08:32 AM

不過在自己與認識的人之間 (大多是日本本地或美澳)都沒碰上什麼問題. 因 ...

Arcadia 的 Premium SDF1 中獎? :@:Q 中セ位?