Toysdaily 玩具日報

查看: 14664|回復: 36

[分享討論] Arcadia 米娜 VF-1J PF Ver. 膠影及與 Yamato 版比較 (P.2 新增小視....

估唔到咁快又同大家見面,今次唔玩標顯嘞,因為對 macross 有極大愛,亦都對 A 記 / Y 記的 1/60 vf-1 偏愛

所以希望有更多有興趣入手既師兄們會入黎睇下,參考下,再決定入唔入手

快快趣入正題,由個外盒開始睇啦

有埋 macross 35 週年貼紙,紀念價值又高左

根據 ccyaxyz 師兄資料,今次外盒轉左用啞黑色(之前出的 VF-1S PF VER. 係用反光黑色)

內盒包裝擺位沿用番 Y 記,另外亦有 A 記傳統,隨玩具跟番「格勒地」遮醜膠件及 BATTTORID MODE 駕駛展示座

同樣用兩本說明書,分別說明飛機變型及如何上甲,不過改左用橫度

另外有兩張通知,一張係購買正版證明書,另一張應該係講說明書跟普通版無唔同,不過因為已MARKING,所以沒有隨送貼紙(唔識日文,純粹估咋:DD)

到機體嘞

基本上所以有MARKING 既地方都影左出黎比大家參考

另外有無發現說明書膠袋內有張好紅條貼紙呀

原來係用黎遮住 D 鏍絲位

不過阿姐手工麻麻嘞,再加埋色水唔啱,睇落好樣衰,都係唔貼好過貼嘞:(

PF版分別到呢度到為止,下面層樓就同大家做個比較

好,黎睇睇同 Y 記初版有乜分別先(以下左A右Y)

如果唔計 PF 版,基本上兩者分別不大,機身直接用紅色原色膠,並無上色,只係兩隻紅色有極小極小色差(Y 記無咁暗)

只有機倉蓋

Y 記有上幻彩 COATIN

A 記係普通透明膠件,並無上色

大家都睇過哂相嘞,唔知大家點諗呢

小弟就認為,如果舊時無買到紅藍機,呢隻 PF 版絕對入得過,雖然貴左 A 記普通版成千銀左右,但慳番唔小時間自己落手做MARKING,唔駛攪到手痛又眼花,所以都物有所值既

如果已經有呢,咁就更加要入,點解?

因為舊嗰隻 D 白色位開始變黃嘞,買番隻 PF 黎儲,隻舊版代替 HI - METAL 黎粗玩啦

今次又係咁多嘞,下次見

後記:
為報答入黎支持既師兄,送多幾張相給大家

好嘞,今次係咁先,下次見

大佬BEN呢啲高質分享POST, 真係越嚟越少了。

等緊今個月隻SDF1 PF版, 不過感覺會延期。
Thanks report~~!!已入手,變黃呢下真係令人心碎,希望新版D白會耐用啲~~~~

依架驚緊....吾知A記會吾會逐隻咁返出P版....:69:

thx樓主做比較

我無Y記果隻

知道A記暗紅
有小小在意啦

同我想像米娜J艷紅有落差呢
我HI蜜桃也玩A記也玩

SDF-1 PF 版如果延期的話相信會係好事喔
P版有上埋黑線會仲精彩, 可惜要自己搞

透明罩有 Coating 靚D (好彩屋企2只A記無裂到

尾果架 1J 個架好正, display 飛機mode 一流

感覺隻紅如用返Y記咁鮮會搶眼好多,P版唔駛貼嘢的確方便,啲Marking亦唔馬虎(唔知佢錶板有冇印埋?),如再滲埋線應該幾正:58:不過隻隻二千幾全膠有啲唔捨得,我等緊B記DX版公布多啲資料:(
到底A記有無出過新野? 唔係改色改少少野舊模重出嗰啲
今天把米娜開箱 很明顯有瑕疵 自認倒楣 希望小弟的只是個案

1到4張 進氣口後面一個明顯的圓形反光  5,ˊ6張 則是駕駛艙後面的反光

這不是玩具油 我用去漬油 打火機油 都不行 不會貼圖 只好放連結

https://imgur.com/a/Otqcd

https://imgur.com/a/Si3vx

https://imgur.com/a/tOGRi

https://imgur.com/a/QEp9d

https://imgur.com/a/pOswL

https://imgur.com/a/mxqCz
eddiem249 發表於 6-4-2018 10:14 AM

YF 19, VF 0A, 0D, 0S, 仲有唔知出唔出嘅SV 51
個規模唔算改少少舊模了。仲有套全新模0系裝甲。
多謝大老Ben!
eddiem249 發表於 6-4-2018 10:14 AM

VF-0 series~~~~~~~~~~~~~
ccyaxyz 發表於 6-4-2018 11:08 AM
1到4張 進氣口後面一個明顯的圓形反光  5,ˊ6張 則是駕駛艙後面的反光

這不是玩具油 我用去漬油 打火機油 ...

A記QC係差左,我之前有隻欠件!!