Toysdaily 玩具日報

武裝神姬 BUSOU SHINKI 討論區

原帖由 lowgrade 於 2008-8-17 12:20 AM 發表

The hair and clothes designs are really attractive and stylish
but those eyes are............nightmare:50:

我都想買啊!!! 但要自己 make .....so 算吧啦!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:56:
原帖由 jim 於 16-8-2008 10:55 PM 發表

今日買左新衫 :34:

http:/ ...

個primary 002 邊到入咩價:D
我訂左001同幾套3 等緊:no:
原帖由 ckpole 於 17-8-2008 02:42 AM 發表
終於有中文啦

不過要保存愛 其實是好難的.....事關男人是一種花心的生物
就算是多不願意多不想 還是會自動愛上其他東西的吧
所以 小弟我平時會把一些收藏起來一些就擺pose放置觀賞 過一排收起來換其他未擺的出來
在其中的過程中 卻莫名其妙的喜歡上擺pose放置觀賞這種行為
所以 基本上 丟棄是不會的了
不過此等行為都有缺點 就是一不小心 就會令心愛的玩具受到不必要的傷害....
最近就在我身上發生了兩次...............
但是不開盒玩或玩完封印於盒內  又只會大大打擊自身對玩具的愛............
故此 最近真的令小弟感到有點進退兩難的感覺.............

所以我會在玩得高興時,替她們拍照留念,之後就會安放到飾櫃裡作觀賞,或待日後再玩。
影相很重要,就是玩過甚麼,如何玩法,作一個記錄;我不會因為要回味,就不斷玩同一個玩具,用相片回味可以節省很多重複浪費的時間。
所以基本上我的玩具都只玩一次,不過會狠狠地玩一次(就像我的照片那樣狠…很花心思的說)。
原帖由 lowgrade 於 17-8-2008 12:12 AM 發表
...I've thought about this question as well, and I am 100% sure that I won't like shinki in the future.
But, if that is the case, does it mean that I shouldn't spend my time and money on it?
Those old toys I bought have been thrown away for a long time, does it mean that I wasted my whole childhood playing as well the money spent?
Not at all, because they were part of my happy childhood.
I dunno what 師兄s think about it, but I am still young and I want to enjoy what I like at this moment
I'm going to buy shinkis as long as I like it, of course with a planned budget
So.................LET'S BUY MORE SHINKI LA 師兄     hahaha

i'll suggest not to throw away anything you'd loved. memory will fade out, and nothing's left after time passes by... you will regret what you've done afterward..

just pick something worth keeping, but not throw everything.
又貼貼舊相~~

3只腳的…零式戰機 asuka

頭像被屏蔽
原帖由 jim 於 16-8-2008 07:56 PM 發表

i can see 皆旺 3 /F is selling below $200 , without game card :80:

B1 / F also around $ 200 only :58:

大大有無係呢間鋪買左神姬?

我買左3盒,但D吸塑全部都係兩層膠紙! 有D地方仲有膠紙漬!

其他大大有無同樣情況?

唔知係咪買左二手嘢?

THX!
原帖由 jim 於 17-8-2008 05:27 PM 發表

丫鳥 bid 的

你網上訂 ?

<A href="http://www.plastica.jp/dealermart.html:43:" target="_blank">http://www.plastica.jp/dealermart.html:43:

大大咩價入? 好似未係街見過有得買?

THX!
有個問題想問各位大大!

玩EX版時,如無買淨素體,通常會用邊隻神姬既BODY?

`邊隻神姬BODY配搭邊款EX效果較好? 如 砲子, 聖誕, 免子 , 海豚, 建子等?

THX!
原帖由 toyspot 於 17-8-2008 06:55 PM 發表
有個問題想問各位大大!

玩EX版時,如無買淨素體,通常會用邊隻神姬既BODY?

`邊隻神姬BODY配搭邊款EX效果較好? 如 砲子, 聖誕, 免子 , 海豚, 建子等?

THX!

無所謂喇,有得揀既話就自已配配顏色,不過大路d緊係用黑色,容易襯。
小忌稔除外,最好用肉色。
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
原帖由 jim 於 18-8-2008 12:15 AM 發表

問得好, 這2間都有做2 手

佢門口都寫住, 高收2 手 :34:

其實兩層膠紙 問題唔大 但有膠紙漬就真係可能是二手......
不過大大 唔講都唔知佢收二手 事關好少上個層而且上親去都是白睇價錢:34:
原帖由 ckpole 於 18-8-2008 12:23 AM 發表

其實兩層膠紙 問題唔大 但有膠紙漬就真係可能是二手......
不過大大 唔講都唔知佢收二手 事關好少上個層而且上親去都是白睇價錢:34:

其實我盡可能都唔係呢個商場買&#22050;,覺得唔少鋪都有問題,如二手當新,一係D價離晒普,有時見到平&#22050;都唔敢買!

呢次去買,係因為有好難搵既&#29483;同狗,買之前都問店員,除左無GAME CARD外,係咪全新(因為見到外盒有雙重膠紙),不過佢話係全新,同麻都有多過一盒可以選擇,所以搏一鋪,信佢一次!其實如果係新出貨品,雙重膠紙我都接受!

不過返家後開盒見到吸塑有膠紙漬及雙重膠紙就好可疑! 神姬未正式合體,零件表面睇唔覺有明顯問題!未能確定係唔係二手! 請各大大留意!報告完畢!

另外,想問B/F 對正樓梯口果間D神姬有無問題? 有無大大買過?開盒情況如何?
果度都有幾多款,價錢略比市價平10%-20%,唔似呢間鋪既風格(通常D&#22050;都貴過人),所以暫時無諗過去佢度買,除非D款其他地方搵唔到!

THX!