Toysdaily 玩具日報

武裝神姬 BUSOU SHINKI 討論區

呢排個貼咁靜,
相信已經踏入熊市喇,
要等下一個浪沖擊一下先會回升…:59:

ps. 當然要乘機貼下d舊相喇…

久違了的綠車Yda

我都覺 無咩人 出post!!!!
原帖由 Sapphire 於 14-8-2008 12:02 AM 發表

入嚟當素體都抵,等我去睇吓先....................

我都入咗隻人魚當素體...(重有大CC配件送:34: )
原帖由 martinyeah 於 15-8-2008 03:26 PM 發表
我都覺 無咩人 出post!!!!

雖然多左人溜覽,但回應偏低…
希望有玩開既都黎吹吹水喇。
各位大大,我剛開始玩mms神姬,請多多指教!
原帖由 nakeman 於 15-8-2008 03:42 PM 發表

雖然多左人溜覽,但回應偏低…
希望有玩開既都黎吹吹水喇。

我都好鍾意神姬嫁XD~
另外請問一下各位如何將轉輪產品的頭
裝上神姬素體?需要大改造嗎?
貼一下超舊作:

Metal Gear Dolphin (june 2007)

原文:★ 刺殺特攻 ★ 武裝神姬 EX Type Dolphin

請問大大,買神姬時有咩嘢要留意?

有無好似聖衣神話咁分版本,同點樣分?有無來歷不明既貨,如米奇貨或老番嘢?

另外,mms skygirl 當素體用係 EX度 得唔得? 有無大大試過?

正式既素體係咪係香港好難搵到? 要買既話大約幾錢一盒?

唔好意思問左好多問題!

謝謝!
原帖由 toyspot 於 15-8-2008 03:46 PM 發表
各位大大,我剛開始玩mms神姬,請多多指教!

歡迎歡迎,多多指教。:43:
原帖由 eva01-test-type 於 15-8-2008 03:48 PM 發表

我都好鍾意神姬嫁XD~
另外請問一下各位如何將轉輪產品的頭
裝上神姬素體?需要大改造嗎?

果然一呼百應…呵呵

我無試過換revoltech fraulein既頭落去,
但試過用其他榎木(即 fraulein 系列的造形師)制作的玩具頭換上去。
沒有甚麼秘訣,只要合得上就可以了。
我猜最重要是先要度度位。試試比例是否合適。

eg.:
這個是用了遠近馳名的"天上天下震波蛋"的頭部安上去,帽子是SIC"刑事K"軟膠帽…
頭髮削了一大把才可以合身安上去,要有犧牲的決心喔。
原帖由 toyspot 於 15-8-2008 03:55 PM 發表
1) 請問大大,買神姬時有咩嘢要留意?
2) 有無好似聖衣神話咁分版本,同點樣分?
3) 有無來歷不明既貨,如米奇貨或老番嘢?
4) 另外,mms skygirl 當素體用係 EX度 得唔得? 有無大大試過?
5) 正式既素體係咪係香港好難搵到?
6) 要買既話大約幾錢一盒?

1) 要留意價錢飄忽,留意行情…咳咳…其實無咩要留意,個盒本身就可以打開cover睇D餡,睇到幾多得幾多。以我經驗,通常睇一盒就ok,質素算穩定。自已買一盒試試喇。
2) 無咩版本,限定版的話就會炒到好貴,你一定會分別出。行貨同水貨沒有大分別(好像是konami自已代理,同進口貨一樣的)留意下我地吹水內容都會知道一點情報。
3) 未見過,畢竟不是很普及,翻來賺不多。
4) 得,一樣的,mms現是有兩代,神姬用mms一代,mms2nd則個別玩具會出現,如yoko等,但仍然可以互換配件(除了胸部之外…)
5) 係,見到都賣得貴,唔值得。我建議買跳樓貨既神姬,抽個body當素體用更化算,但要等神姬跳樓…
6) 素體近來 18x~2xx,神姬就盒盒唔同,都係果句,留意我地吹水內容,及多多發問喇。

答完晒喇!:71:
原帖由 nakeman 於 15-8-2008 04:18 PM 發表

1) 要留意價錢飄忽,留意行情…咳咳…其實無咩要留意,個盒本身就可以打開cover睇D餡,睇到幾多得幾多。以我經驗,通常睇一盒就ok,質素算穩定。自已買一盒試試喇。
2) 無咩版本,限定版的話就會炒到好貴,你一 ...

唔該晒!

宜家毒發,想搵人魚同鳥,大大知唔知現貨邊度有同咩價錢?

THX!
原帖由 toyspot 於 15-8-2008 04:29 PM 發表

唔該晒!

宜家毒發,想搵人魚同鳥,大大知唔知現貨邊度有同咩價錢?

THX!

留心嘛,罰抄呀~

http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=26769&page=80&fromuid=3673#pid2409097
原帖由 ckpole 於 13-8-2008 11:10 PM 發表
今日見到好多地方有返舊神姬
包括x旺3樓同現x點2樓
其中x旺3樓非常平 貓狗分別都係1魚8草:shy:
仲有其他都好平 未買的大大 係時候出擊啦:p
原帖由 nakeman 於 15-8-2008 04:05 PM 發表

果然一呼百應…呵呵

我無試過換revoltech fraulein既頭落去,
但試過用其他榎木(即 fraulein 系列的造形師)制作的玩具頭換上去。
沒有甚麼秘訣,只要合得上就可以了。
我猜最重要是先要度度位。試試比例是 ...

那麼你是怎樣把頭連接頸部呢...?是用了revoltech
關節嗎?可動性如何?
原帖由 eva01-test-type 於 15-8-2008 04:43 PM 發表

那麼你是怎樣把頭連接頸部呢...?是用了revoltech
關節嗎?可動性如何?

不呀,好暴力咁在頸處一刀切出玩具頭,在於適當位置鑽個小洞,加一支膠條(砌模型時剩餘的廢料就可以了…)弄至合得上為止。

如果是revoltech的話,我想會容易一點,因為本身頭本設計是可以分體,又有榫位,要改都好易。