Toysdaily 玩具日報

查看: 13537|回復: 48

[分享討論] 各位前輩,大家好。小弟初到貴境,有事想請教一下。

我只是一條失敗的咸魚。小時候受到舅父的影響。所以作為一個九十後,今天仍在砌模型同玩超合金。
如果不介意的話,我想知道大家的年齡層同每個月消費在玩具上的金額。會不會有特別鍾情的系列。
我個人有儲超合金魂,Metal robot魂/ Ka簽,HGUC同動漫figure。感覺自己有點過份消費,所以想和各位前輩請教一下。新人不會貼圖,未能分享自己的嘆息之牆
90后玩成品有D奢侈。MG, HG砌砌下個D比較合理。超合金魂,比較HIT個D robot 魂 v.ka基本過千,我個人唔建議無經濟能力0既學生0甘大手大腳。未搵錢就學洗錢唔系好習慣。anyway,始終呢D系你個人0既選擇。
bandai超合金魂好大程度玩70后情懷,好似我地呢D 70后,基本上對超合金魂無法免疫............自己有份糧,成千蚊買番個回憶我自己心甘情願了,哈哈哈。
gundam010 發表於 5-1-2018 03:41 PM
90后玩成品有D奢侈。MG, HG砌砌下個D比較合理。超合金魂,比較HIT個D robot 魂 v.ka基本過千,我個人唔建議 ...

其實九十後也不年輕了。在下92年也25歲了,每個月花四五千左右買玩具和遊戲。感覺太過份。所以看看大眾消費讓自己檢討一下。
更加想知道大家堅持的理由,反正女人們見到玩具都很反感。希望大家不要吝嗇去分享自己的故事和態度(家人女友都一樣,不過男人倒是能了解大家之間的浪漫情懷)
我係一個40到尾嘅月光族:44:講過份消費應該唔及我:DD學生時期買漫畫寫真集巳經用唔少零用,到做嘢份糧俾咗家用同雜費後基本都用晒嚟買影碟同玩物,儲成品玩具都係由幾年前發覺冇心力再砌模型而開始,我就冇乜特別鍾情嘅系列,但我係機械人痴漢,只要出得夠型夠靚我就會忍唔住俾錢{:1_372:}
屋企人同太太都無反對玩具,只係成日講啲盒搞到無哂位,因為小弟我有玩模型、SHF、SIC、HT、合金等等,初時都仲可以一買完就開盒,開影棚影相,到個小朋友出世,變到只有買玩具,但開盒既機會都小
我的愛好mp變形金剛,合金魂,樂高,美國英雄,shf拉打,依家真係冇乜空間擺玩具了,住宅建築面積太細啦
其實只要收支平衡, 唔會因為玩具而欠款, 我覺得冇問題
兄台, "所以作為一個九十後,今天仍在砌模型同玩超合金" 您的含意好似有D睇唔起砌模型 及玩超合金的朋友喎??? 注意說話!!!
未知一個九十後, 應該玩什麼呢?  玩跑車? 溝囡囡? 玩音響? 洗錢???  

各人各有所好. 唔影響到其他人, 無傷害別人, 就OK了. 凡事要有節制. 有否讀過/聽過孔子的"過猶不及" 呀?
入嚟呢度, 九成的朋友都是鍾意玩具的. 說話前, 先想一想, 不可衝口就出.

回應您的問題: 我的回答是: 謹記" 過猶不及".

玩得開心就好
主要睇有無地方放同display
若一路係個盒到件玩具都唔開心
小弟係70後,早幾年乜都會嘗試玩,好雜

依家減少玩玩具,會問自己最鍾意乜嘢,原來都係超合金魂、shf 昭和拉打/美玩、mp老變,等等三四種。

玩得過唔過份好睇收入幾多同個人理財習慣,我由樓主你咁上下年紀玩左七八年先接近你而家月用,有時我覺得自己有少少過份,會諗D錢洗係其他地方可能仲有意思,但係換個諗法,每個月幾千蚊咪當娛樂費用,洗左錢調劑下生活其實又唔過份

而家每個月攞第三四次野返去都一定比虎虎話幾句架,好彩暫時都相安無事。可能因為我每個月必儲一個數,洗用又定係一個數,玩左咁多年都無走數掛。個人見解,好似樓上師兄咁講,唔影響到其他人,無傷害別人,有節制咪長玩長有囉
wwwkcc 發表於 5-1-2018 04:42 PM
我係一個40到尾嘅月光族講過份消費應該唔及我學生時期買漫畫寫真集巳經用唔少零用,到做嘢份糧俾咗家 ...

yi.....同年齡層喎{:1_208:}

yeah give me five !  發表於 6-1-2018 12:18 AM
wwwkcc 發表於 5-1-2018 04:42 PM
我係一個40到尾嘅月光族講過份消費應該唔及我學生時期買漫畫寫真集巳經用唔少零用,到做嘢份糧俾咗家 ...

瀟灑!其實及時行樂真的很重要,舅父差幾年退休,結果心臟病就仙遊了。剩下床下一堆未砌的模型。自從他有了兩個女兒後加上每天OT,最近幾年真的完全沒有碰過模型。在現實面前,興趣也是其次。
arshing513 發表於 5-1-2018 04:50 PM
屋企人同太太都無反對玩具,只係成日講啲盒搞到無哂位,因為小弟我有玩模型、SHF、SIC、HT、合金等等,初時 ...

家庭永遠行先,英雄。