Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: sonicking

[分享討論] 2017年炒/跌最大的玩具

"但消除費用, 只是小利潤" 其實講得出呢句已經有少少炒賣心態
我買玩具係想玩想開心,好鍾意果D仲會一隻玩一隻儲,除非不得以先會考慮轉送朋友最後才考慮放售
Edmond22 發表於 4-1-2018 05:12 PM
"但消除費用, 只是小利潤" 其實講得出呢句已經有少少炒賣心態
我買玩具係想玩想開心,好鍾意果D仲會一隻玩 ...

當你考慮放售時, 這個玩具升了x倍價, 你仍會以買入價出售嗎?

沒關係啦.

這個話題讓人不快。 對不起.
這不能代表你不喜歡玩具,只代表你更喜歡錢{:1_374:}
sonicking 發表於 4-1-2018 11:29 PM
當你考慮放售時, 這個玩具升了x倍價, 你仍會以買入價出售嗎?

沒關係啦.

感覺上你不是抄家,抄家不會咁直接講出自己意圖。

可能大家都被抄家的言論(不一定說抄價,可能談來談去都無關玩具本質的事),再加上香港玩具市場炒賣風氣盛,同埋玩具質素(性價比)和創意很多不及以前,所以討論區多負面意見,少欣賞,故此對你的話題敏感。

你人在美國,所以未必清楚冥水的事, 簡單說就係之前ex冥金都跌價,所以今次有機會Bandai 出貨少或舖頭入貨少,所以個價升了。

不過我只係估,因為今次實在跌眼鏡,幸好我無儲開ex。

我呢一兩年唔鐘意訂貨,除了hottoys

所以魂限 立巴,阿樂,天津飯我都找得好辛苦
mushroom 發表於 5-1-2018 09:41 AM
感覺上你不是抄家,抄家不會咁直接講出自己意圖。

可能大家都被抄家的言論(不一定說抄價,可能談來談去 ...

P-bandai America 做生意不到一年, 已經 no more.  此外, 星矢玩具沒有賣過. :(
sonicking 發表於 4-1-2018 01:24 AM
我覺得正確的問題應該是:
一個玩具, 你有兩盒, 一盒玩, 一盒"收藏" (含義不清).  現在這個玩具升到x倍價,  ...

"收藏" (含義不清)<<<純心理作用,有一盒完整既做BACKUP, 咁擺出黎果隻會玩得大膽D
而我收藏果D我亦唔會主動放買,主要原因係我懶,俾佢升到20倍我都要睇下到時心情點啦,基本上為多果一百幾千我唔會賣,賤賣我更加唔會,我寧願送俾身邊識欣賞既朋友,以上純屬個人心態~~~