Toysdaily 玩具日報

查看: 27788|回復: 41

[分享討論] 2017年炒/跌最大的玩具

小弟主買Metal Build 和星矢.  但人在美國.  對香港市場不太熟悉.  想知道2017年炒/跌最大的玩具.

我自己用美國seller, nippon-yasan, HLJ 購買玩具.
美國seller, HLJ 通常跟MSRP, 今年也沒有食炒價.  最記得在nippon-yasan pre-order 冥水瓶, 也是正常價.  但沒買Red Frame Kai, 有點失望, 現在太貴了.

自己上星期在HLJ買了Metal Build Qan[T].  今天已經在Ebay賣了. 但消除費用, 只是小利潤.

各位有什麼感想呢?
都想講下,隻 00Q 你買左又即刻放,你究竟鍾唔鍾意隻玩具??
Lau 發表於 26-12-2017 08:38 AM
都想講下,隻 00Q 你買左又即刻放,你究竟鍾唔鍾意隻玩具??

可能佢想等我地答佢有乜貨升值潛力高再買來放翻出去{:1_374:}
買美股好過啦 metal build dup la
yugi 發表於 26-12-2017 08:56 AM
可能佢想等我地答佢有乜貨升值潛力高再買來放翻出去

在美國seller有另一個pre-order :)
sonicking 發表於 26-12-2017 11:07 AM
在美國seller有另一個pre-order

你都係無正面答我問題!!

若即買即賣,根本談唔上鍾意,咁買來做乜??

樓上師兄都講過,買股票啦,不如??
睇標題都知唔係玩家 係抄家 問升跌?股票樓價外幣咩
樓主去財經版討論好過啦, 呢度真係搵錯人
人在us問賺得少有咩意見?  

去炒bitcoin  la{:1_377:}
比我係版主就踢{:1_232:},
在 ToyDaily 玩具市場情報集中區討論玩具價錢都是得罪人, 我 say sorry.  {:1_225:}
sonicking 發表於 27-12-2017 11:33 PM
在 ToyDaily 玩具市場情報集中區討論玩具價錢都是得罪人, 我 say sorry.

要賺差價的話
玩具不是一項好的投資產品
風險高回報低

我覺得開個topic出來講下無妨...
不過不能期望有甚麼正面回應:(
BRS 發表於 28-12-2017 10:04 AM
要賺差價的話
玩具不是一項好的投資產品
風險高回報低

其實我不是想賺錢.  我只想討論下為什麼某玩具炒/跌.  

例如我一直想知冥水瓶為什麼在香港炒起. (我一早在nippon-yasan pre-order, 沒有其他門路.)
黃金魂跌完又升.  Metal Build F91, 7-Sword-G 又是正常價.  

但這個Topic得罪人, what else can I say but sorry???

BRS
btw. 我本身覺得自由討論, 發表題目沒違板規就ok, 至於回應話對這話題反感, 其實都係發表自己感受算係討論的一圜, 但就未必係樓主期待的回覆..  發表於 29-12-2017 04:05 PM
BRS
其中一個原因, 最初一段發文內容主旨不太明確, 整体容易給人一種討論炒賣圖利的印象... 即使本意未必係咁...  發表於 29-12-2017 04:00 PM
sonicking 發表於 29-12-2017 12:15 AM

例如我一直想知冥水瓶為什麼在香港炒起. (我一早 ...

講價錢,講在那裡買平一點,在那裡買又甚麼價應該無問題!!

但明顯講炒賣,即買即賣,就好有問題!!

sonicking 發表於 29-12-2017 12:15 AM

例如我一直想知冥水瓶為什麼在香港炒起. (我一早 ...

相信大家只是講下自己睇法, 不用太放在心上, no hard feelings.:78:

在美國久了, 中文不太好  發表於 30-12-2017 02:51 AM