Toysdaily 玩具日報

[動漫資訊] 《美漫》DARK KNIGHTS: METAL

歐叉獅子 發表於 23-11-2017 09:57 AM
唔太肯定Batman who laughs跟誰說話.......

不過Batman who laughs用了一星期已經攪掂佢那個世界的JL. 但 ...

情況有少少唔同, 因為果個宇宙的JL大家都知佢係batman唔係"batman who laughs", 少了防備, 但earth-0佢已經是奸角.

我在網上睇到一個說法是指barbatos係"shazam版batman", 咁講又講得通, 至少見barbatos都係"魔法"為主.
jeffloh 發表於 23-11-2017 01:01 PM
情況有少少唔同, 因為果個宇宙的JL大家都知佢係batman唔係"batman who laughs", 少了防備, 但earth-0佢已 ...

barbatos係"shazam版batman", 真係沒有想過
如果屬實, 又幾驚喜
DARK KNIGHTS: METAL #4 終於在這星期出版, 故事是延續第三期 和 BATMAN LOST #1, 一開始便出現了變老了的BATMAN, 以下是三頁PREVIEW

aHR0cDovL3d3dy5uZXdzYXJhbWEuY29tL2ltYWdlcy9pLzAwMC8yMTYvNDMyL29yaWdpbmFsL2RubWV0.jpg    aHR0cDovL3d3dy5uZXdzYXJhbWEuY29tL2ltYWdlcy9pLzAwMC8yMTYvNDMzL29yaWdpbmFsL2RubWV0.jpg    aHR0cDovL3d3dy5uZXdzYXJhbWEuY29tL2ltYWdlcy9pLzAwMC8yMTYvNDM0L29yaWdpbmFsL2RubWV0.jpg

延伸自上星期DARK KNIGHTS: METAL #4的故事, 今個星期DC出版一期刊的 HAWKMAN FOUND, 以下是有關漫畫的PREVIEW

MTUxNDMwNjI5OQ==.jpg    aHR0cDovL3d3dy5uZXdzYXJhbWEuY29tL2ltYWdlcy9pLzAwMC8yMTcvNTU0L29yaWdpbmFsL0hhd2tt.jpg     aHR0cDovL3d3dy5uZXdzYXJhbWEuY29tL2ltYWdlcy9pLzAwMC8yMTcvNTU1L29yaWdpbmFsL0hhd2tt.jpg

今集某程度上解釋了barbatos的origins. 感覺開始進入戲肉, 希望唔好" 一下"咁就打完.
另外睇了doomsday clock issue 2, watchmen 的人"進入"了DC世界都幾特別.

網上見到既所有有關Metal 既相關漫畫,唔知齊唔齊呢,有排追
lintohu 發表於 3-1-2018 03:41 PM
網上見到既所有有關Metal 既相關漫畫,唔知齊唔齊呢,有排追

謝謝大大的CHECKLIST:64:, 不過有些出版日期推遲了, 而且METAL#5和METAL#6之間, DC會加插一本一期刊, 書名是Dark Nights Rising: The Wild Hunt #1, 有關出版日期如下

METAL#5: Jan 31 2018
The Wild Hunt #1: Feb 14 2018
METAL#6: Mar 14 2018

jeffloh 發表於 2-1-2018 10:37 AM
今集某程度上解釋了barbatos的origins. 感覺開始進入戲肉, 希望唔好" 一下"咁就打完.
另外睇了doomsday clo ...

METAL有關的書刊仲有三期, 最後第六期在三月中出版, 應該足夠篇幅描述吧:67:
歐叉獅子 發表於 3-1-2018 04:57 PM
METAL有關的書刊仲有三期, 最後第六期在三月中出版, 應該足夠篇幅描述吧 ...

因為之前都唔覺原來仲有幾期先完, 感覺好似仲未入正題. 依家似一拎了nth metal就可以馬上反敗為勝咁(因之前係明顯地唔夠打) . 不過唔知最後幾個evil batman係會被打死定返回自己世界?
jeffloh 發表於 8-1-2018 11:32 AM
因為之前都唔覺原來仲有幾期先完, 感覺好似仲未入正題. 依家似一拎了nth metal就可以馬上反敗為勝咁(因之 ...

是的, 一用nth metal就能逆轉. 所以故事中段寫得好唔好睇, 是好考編劇的功力

Metal 就嚟到尾聲,好想佢有頭有尾, 完得精彩
改造咗隻Rebirth Batman Figure,向主筆Greg Capullo致敬

yy23455699 發表於 18-1-2018 01:53 PM
Metal 就嚟到尾聲,好想佢有頭有尾, 完得精彩

主要是改心口和腰帶? 唔錯喎
歐叉獅子 發表於 18-1-2018 01:57 PM
主要是改心口和腰帶? 唔錯喎

多謝師兄, 腰帶係Mattel, 手腳係DCC, 斧頭係麥花拎, 頭係MEI KAI, 斗篷同件衫就要自製啦
yy23455699 發表於 18-1-2018 02:04 PM
多謝師兄, 腰帶係Mattel, 手腳係DCC, 斧頭係麥花拎, 頭係MEI KAI, 斗篷同件衫就要自製啦 ...

{:1_377:}很大工程

等了差不多一個月, 這星期終於等到METALS第5期出版, 以下是這期的PREVIEW
aHR0cDovL3d3dy5uZXdzYXJhbWEuY29tL2ltYWdlcy9pLzAwMC8yMTkvNTA4L29yaWdpbmFsL0ROTUVU.jpg    aHR0cDovL3d3dy5uZXdzYXJhbWEuY29tL2ltYWdlcy9pLzAwMC8yMTkvNTAyL29yaWdpbmFsL0ROTUVU.jpg

aHR0cDovL3d3dy5uZXdzYXJhbWEuY29tL2ltYWdlcy9pLzAwMC8yMTkvNTA0L29yaWdpbmFsL0ROTUVU.jpg    aHR0cDovL3d3dy5uZXdzYXJhbWEuY29tL2ltYWdlcy9pLzAwMC8yMTkvNTA1L29yaWdpbmFsL0ROTUVU.jpg

aHR0cDovL3d3dy5uZXdzYXJhbWEuY29tL2ltYWdlcy9pLzAwMC8yMTkvNTA2L29yaWdpbmFsL0ROTUVU.jpg