Toysdaily 玩具日報

[動漫資訊] 《美漫》DARK KNIGHTS: METAL

jeffloh 發表於 2-10-2017 07:13 PM
我都比較喜歡red death多, 不過murder machine帶出其實d evil batman 唔係"batman + JL成員", 好似murder ...

是的, 只不過因為能力算是同類, 所以把兩者聯在一起

JIM LEE 繪畫的DARK KNIGHTS: METAL#3特別版封面, 正好與他在THE NEW 52 (2011) 的JUSTICE LEAGUE#1的封面作強烈的對比{:1_374:}
DN3.jpg     RJYgou2.jpg

題外話:美日合作製作動畫電影「BATMAN NINJA」, 2018年上映
https://t.co/vUlRkhFNOy
歐叉獅子 發表於 3-10-2017 09:06 AM
JIM LEE 繪畫的DARK KNIGHTS: METAL#3特別版封面, 正好與他在THE NEW 52 (2011) 的JUSTICE LEAGUE#1的封面 ...

希望會出figure啦~~ 不過以DC的慣例應該都唔會...就算好彩會出都至少一年後才有吧...
jeffloh 發表於 4-10-2017 09:50 AM
希望會出figure啦~~ 不過以DC的慣例應該都唔會...就算好彩會出都至少一年後才有吧... ...

唔出奇, 始終呢7個人物只出現在呢PART故事, 不是長期角色, 除非故事有很大迴響或人氣啦
歐叉獅子 發表於 4-10-2017 10:00 AM
唔出奇, 始終呢7個人物只出現在呢PART故事, 不是長期角色, 除非故事有很大迴響或人氣啦 ...

因為我本身喜歡特別造型的batman, 所以如果有figure我會買呢. 不過我都明白機會好細. 再講真係出都有排等.

早幾日, DC公怖了一本與DARK KNIGHTS: METAL相關的漫畫延期 , 所說的漫畫正是HAWKMAN: FOUND #1.

原本出版日期是12月20日, 現在更改為12月27日. 不知甚麼原因, 已經不是第一本DARK KNIGHTS: METAL系列的漫畫延期, 希望不要再發生吧

看了dawn breaker故事, 感覺今期無上2期咁好睇. 因為其實bruce 唔係以batman身份出現, 相反佢直頭係green lantern. 第一次睇覺得佢個力量好怪, 但上網見有人講呢個係另一個平行世界, 介子力量唔一定要跟足之前的設定, 所以之後都覺OK. 但始終連接唔到佢點解會變成了"batman".
歐叉獅子 發表於 6-10-2017 11:55 AM
早幾日, DC公怖了一本與DARK KNIGHTS: METAL相關的漫畫延期 , 所說的漫畫正是HAWKMAN: FOUND #1.

原本出 ...

可能劇情上係接住第4期(或之後的故事), 所以metal #4 delay, 為免預先睇了一些會劇透的內容而也delay吧?
jeffloh 發表於 6-10-2017 02:10 PM
可能劇情上係接住第4期(或之後的故事), 所以metal #4 delay, 為免預先睇了一些會劇透的內容而也delay吧? ...

又似喎, 真係唔出奇
jeffloh 發表於 6-10-2017 02:05 PM
看了dawn breaker故事, 感覺今期無上2期咁好睇. 因為其實bruce 唔係以batman身份出現, 相反佢直頭係green l ...

主要是呢個Bruce太早得到力量, 所以缺乏Alfred 的管教下而產生的扭曲性格, 從他完全唔留手殺死稻草人和企鵝, 被人教導幾句就連GORDON都殺埋, 可見一斑,
不過, 從MURDER MECHINE和DAWN BREAKER的故事, 說明Alfred對Bruce是正是邪, 影響都幾大:67:

看到呢兩頁PREVIEW, 漫畫一開始便進入戲肉,有點期待這星期的 DARK KNIGHTS" METAL #3:handshake:
aHR0cDovL3d3dy5uZXdzYXJhbWEuY29tL2ltYWdlcy9pLzAwMC8yMTAvNjQ4L29yaWdpbmFsL01ldGFs.jpg aHR0cDovL3d3dy5uZXdzYXJhbWEuY29tL2ltYWdlcy9pLzAwMC8yMTAvNjUxL29yaWdpbmFsL01ldGFs.jpg

SOURCE:
DC COMICS
NEWSARAMA

jeffloh 發表於 6-10-2017 02:10 PM
可能劇情上係接住第4期(或之後的故事), 所以metal #4 delay, 為免預先睇了一些會劇透的內容而也delay吧? ...

Jeffloh大大你的推斷正確, 昨日看完 METAL #3, BATMAN LOST#1是此期的延續, 而HAWKMAN: FOUND #1會接住第四期和BATMAN LOST #1.
歐叉獅子 發表於 13-10-2017 08:57 AM
Jeffloh大大你的推斷正確, 昨日看完 METAL #3, BATMAN LOST#1是此期的延續, 而HAWKMAN: FOUND #1會接住第 ...

我昨晚睇完第3期其實都唔係好明個故事 XD
jeffloh 發表於 13-10-2017 09:20 AM
我昨晚睇完第3期其實都唔係好明個故事 XD

因為DC以此故事, 帶出下一個大事件和加入一些新HERO, 所以在酒吧內:x的對話, 有點莫明奇妙:49:

可以總結如下:
1. 第二期的7天後, DCU世界, 大部份城市已被Barbatos (BAT GOD)侵佔
2. 成班HERO唔夠打, 去左間酒吧商討形勢, 另外確定Nth metal為反擊關鍵
3. 之後分開四隊人, 各自行動
4. 此期是延續crossover故事Gotham Resistance, 並得知teen titans成組人失蹤
5. 超人去左Dark Universe找DCU的BATMAN, 點知..................

整期漫畫, 故事都幾灰, 成班HERO要匿藏到酒吧, 最後仲要被敵人找到. 但我估計, 之後三期應該形勢會逆轉, 希望啦.................