Toysdaily 玩具日報

[動漫資訊] 《美漫》DARK KNIGHTS: METAL

睇了"aquaman"版的evil batman, 原來女性係因為佢那個宇宙男女是"相反", 即係superman, batman那些會變成女性. 最後batwoman (應該咁叫?) 利用呢d海底人的DNA改造了自己. (其實都幾灰) 不過最後又係控制唔到自己而變了壞人.

ps: 唔知會唔會講 joker版batman係點來? 反而想知佢點解好似比其他evil batman知得更多事情.
jeffloh 發表於 19-10-2017 08:49 AM
睇了"aquaman"版的evil batman, 原來女性係因為佢那個宇宙男女是"相反", 即係superman, batman那些會變成女 ...

JOKER版BATMAN點來? jeffloh大大, 你想我現在告訴你, 定到時自己睇:x:x 其實大概已知一二, 不過BATMAN心態如何轉變成JOKER, 真係到時睇漫畫才知, 希望DC不要草草交代就好了

至於"aquaman"版BATMAN, 竟然係女版BRUCE而不是其母親, 真的有點驚喜:time:

尋日終於有時間追返Gotham Resistance 同Metal 3, 衣家Bruce 同Clark 都變左Battery, 次回失去兩大巨頭劇情更加難以想像,正
yy23455699 發表於 19-10-2017 11:38 AM
尋日終於有時間追返Gotham Resistance 同Metal 3, 衣家Bruce 同Clark 都變左Battery, 次回失去兩大巨頭劇情 ...

但METAL 3之後就到BATMAN LOST, 到時唔知會唔會講佢地由DARK UNIVERSE走返出來 (雖然機會都好細..............)

不過, 無左兩大巨頭, 睇下其他HERO點收科, 可能仲驚喜:x
歐叉獅子 發表於 19-10-2017 10:22 AM
JOKER版BATMAN點來? jeffloh大大, 你想我現在告訴你, 定到時自己睇 其實大概已知一二, 不過BATMAN心 ...

我記得之前作者有講過joker身體內有種poison會令殺死佢的人變成另一個Joker, 所以我估batman係咁而變成了batman who laughs. 但講真咁又唔算好特別. 因為例如red death, murder machine的batman係真係"走投無路", 為了救家人而"入魔". 但呢個就只係因為中了毒 (某程度上佢都唔在清醒狀態, 唔知自己人做咩), 層次上硬係爭少少咁....同埋講真到依家咁多個evil batman都唔算有好強烈的原因去打earth 0...

ps: 同埋11月會出doomsday clock, 兩者之間會否有關連? (因為咁即係講superman一定無事)

jeffloh 發表於 20-10-2017 01:54 PM
我記得之前作者有講過joker身體內有種poison會令殺死佢的人變成另一個Joker, 所以我估batman係咁而變成了 ...

就算現在METAL故事進行中, 其他沒有CROSSOVER的DC漫畫, 都是連載緊其他故事, 都是與METAL無關的, 就算BATMAN和SUPERMAN也是這樣

所以DOOMSDAY CLOCK和METAL沒有關連, 一點也不出奇

上週DC COMICS又發放METAL第四期的三個封面, 其中一張以7塊面譜組成的封面最為有趣, 圖片如下

至於這個星期, METAL的CROSSOVER故事"BATS OUT OF HELL”在FLASH #33 正式展開. 故事由METAL第三期結尾時, FLASH和STEEL把超人送入DARK MULTIVERSE後, 面對的遭遇開始...............

SOURCE:
DC COMICS
NEWSARAMA
COMICBOOK.COM

BATMAN LOST, 結局都係好DARK.................

繼之前公佈 DARK NIGHTS: METAL #4 延期一星期(於12/20出版), 第5和第6期亦會分別延期三星期和四星期

不過, 延期沒所謂, 只要唔好爛尾和草草結局就可以............................
歐叉獅子 發表於 10-11-2017 10:18 AM
繼之前公佈 DARK NIGHTS: METAL #4 延期一星期(於12/20出版), 第5和第6期亦會分別延期三星期和四星期

不過 ...

我正正有種埋唔到尾的感覺, 因為evil batman太勁了, 根本無法對抗. 相信最終只能靠"超必"一招KO對手, 而唔係大家拉鋸戰咁互有攻守, 有得打下咁.
jeffloh 發表於 10-11-2017 11:58 AM
我正正有種埋唔到尾的感覺, 因為evil batman太勁了, 根本無法對抗. 相信最終只能靠"超必"一招KO對手, 而 ...

有可能, 所以DC之前已經加多一本漫畫Dark Nights Rising: The Wild Hunt #1., 放在第5和6期之間.

咁我寧願DC再出多幾本關於METAL的漫畫, 正傳出版慢些, 好過靠"超必"完場..........................

終於等到這個星期出版的 THE BATMAN WHO LAUGHS, 先放幾張PREVIEWS給大家先睹為快吧..............

SOURCE:
http://www.dccomics.com
https://www.newsarama.com

逐漸JOKER化的BATMAN.............................

the batman who laughs 真係超級dark, 另外仲講埋除了evil batman其實仲有其他evil WW, evil flash,etc etc. 如果一齊出現都唔知點算...

PS: batman who laughs 同緊一個人講野, 唔知佢係....?? (唔通係果個earth的alfred?)
jeffloh 發表於 20-11-2017 11:29 AM
the batman who laughs 真係超級dark, 另外仲講埋除了evil batman其實仲有其他evil WW, evil flash,etc etc ...

唔太肯定Batman who laughs跟誰說話.......

不過Batman who laughs用了一星期已經攪掂佢那個世界的JL. 但現在多了這麼多幫手, 反而仲未侵略完正統宇宙, 好像有點說不過去喎:78: