Toysdaily 玩具日報

登山者清理聖母峰垃圾,呼喚公眾重視環保

http://hk.news.yahoo.com/070529/3/28d3g.html

登山者清理聖母峰垃圾,呼喚公眾重視環保

(路透社) 05月 29日 星期二 05:43PM

路透加德滿都電---日本    和尼泊爾    的登山者周一宣布,他們在聖母峰(珠穆朗瑪峰)清理登山者數十年來留下的垃圾,包括鐵罐、舊帳篷、食物和藥物等,總重達500公斤。

每年都有數以百計的登山者,攜帶數以噸計的物資,來挑戰8,850米高的聖母峰,卻將垃圾丟在山坡上。

這次清理聖母峰活動的領導人、來自日本的野口健表示,他們過去一個月內在聖母峰北坡撿來的垃圾,大多數已交給西藏當局。

「我們將會攜帶部份垃圾到東京    和首爾    展出,以喚起公眾對保持山峰潔淨的重視,」野口健自聖母峰返回後對路透說。(完)

--翻譯 余樂;審校 邱俊吉
點解D人爬到咁高,見到景色咁壯觀,都唔會感動下,尊重下呢個地球O既?
唉......
人就是這樣自私,從不為他人反思
原文章由 火車男 於 30-5-2007 07:42 PM 發表
唉......
人就是這樣自私,從不為他人反思

華人最衰=.=
我上個月過金鍾
去左個公園仔坐下~~~見到個西人朋友將公園D玻璃樽放去垃圾桶
D玻璃樽應該係前一晚嘅人渣嘅.....人地黎旅行都咁樣 咁係自己國家咪仲好
原文章由 熱血廢人 於 30-5-2007 08:32 PM 發表

華人最衰=.=
我上個月過金鍾
去左個公園仔坐下~~~見到個西人朋友將公園D玻璃樽放去垃圾桶
D玻璃樽應該係前一晚嘅人渣嘅.....人地黎旅行都咁樣 咁係自己國家咪仲好

我覺得香港應該學日本咁
咩都可以回收咁先係
原文章由 火車男 於 30-5-2007 08:52 PM 發表

我覺得香港應該學日本咁
咩都可以回收咁先係

hk 喎
環保工業好似死得.......
商家佬搵錢至上
唔好o下o下以為日本乜都好... 佢地o既主要o既垃圾分類法並唔係紙張、膠、金屬, 而係可燃同不可燃, 咁即係話佢地用大量焚化爐燒垃圾... 焚燒過程產生o既有毒氣體 (如 dioxin) 一o的都唔易處理

況且香港邊有可能起焚化爐?? 無論起o係邊都會俾人反對, 算罷啦
people are always selfish...............