Toysdaily 玩具日報

查看: 21180|回復: 69

[個人收藏] 【聖戰士OVA New Story of Aura Battler】ROBOT魂「雪霸 Sirbine」(另加考證)

幾日前已到港,因為志在必得一早已訂了,其實現貨也不難入手~ :51:

原出盒狀態

頭部正面特寫。因為小弟係完美主義者,不能容忍頭上的角歪斜,要90度豎立,都揀了五六盒…:(
由於材質是ABS,歪的角浸熱水都唔會變返直…

報告於此暫停,容後再表…

以下係對「雪霸 Sirbine」的一些考證:

「雪霸 Sirbine」,1983年TV動畫《聖戰士登霸 Dunbine》OVA版《【聖戰士 New Story of Aura Battler】(1988年) 的主角機體,其實其設計早於Bandai動漫模型雜誌《B-CLUB》內出淵裕的專欄《Aura Fhantasm》已露面。

Bandai將專欄圖文結集成書出版

之後再以OVA為主題出了另一本特集

(待續)
太陽兄!等緊你出文!
「雪霸 Sirbine」設定線畫

有大大疑惑究竟雪霸係乜野色?灰?淺藍?珍珠白?一齊來看看…

B-CLUB 專欗 「Aura Fhantasm」雪霸初現。淺藍…

OVA 設定。都係淺藍…
題外話,劇中的小精靈很性感可愛,當年也出了不少 G-KIT…

OVA 動畫中,淺藍…

特刊中某幅插圖,淺藍…

之後日昇發表的設定圖,偏紫藍的灰白色…

(待續)

老實人 發表於 13-8-2016 12:55 AM
太陽兄!等緊你出文!

多謝支持!但恐怕本文會被刪除或移動。

其實當初 Bandai 一宣布推出ROBOT魂「雪霸 Sirbine」時小弟已立即開了「新品消息」帖,但竟遭史東強版主刪除,他自己再另開一個… :unhappy:
對這個新產品還是十五十六,所以未入手。
期待分析的待續,看是只是否我對造型的感覺印像有偏差而已。
多謝分享。{:1_226:}
咁用心整的報告點會被刪或移動呢? 又無價錢又無D無謂語句!

如果咁都删或移,只會越來越少人睇哩個網站。

這帖應該加上精華及置頂啦!

PS 新品消息留返俾stone大開啦,佢删你應該係方便佢更新消息唔使開2個帖而已。anyway  thanks  pics.
係囉! 咁正既post點會被刪除/移動, 多謝您都黎唔切啦! 支持支持!
呢兩本書真係好正,當年都搵咗好耐先搵到。Robot魂呢隻雪霸出得好靚,難得bandai肯出仲要唔係魂限,尋晚出去
mfleo2010 發表於 13-8-2016 07:39 AM
對這個新產品還是十五十六,所以未入手。
期待分析的待續,看是只是否我對造型的感覺印像有偏差而已。
多 ...

這個 Sirbine 可說是ROBOT魂系列現時的傑作之一,外型完美重視設定畫,QC 幾乎可說零瑕疵,不用猶豫,後悔的只會係入手得遲… {:1_208:}
咁用心整的報告點會被刪或移動呢? 又無價錢又無D無謂語句!

如果咁都删或移,只會越來越少人睇哩個網站。

這帖應該加上精華及置頂啦!

PS 新品消息留返俾stone大開啦,佢删你應該係方便佢更新消息唔使開2個帖而已。anyway  thanks  pics.
taken 發表於 13-8-2016 07:59 AM

玩具日報就係被詬病亂咁刪帖及移帖,所以好多師兄都走了,越來越少人開帖分享及留言,成個TD剩返史東強版主的洗版post…{:1_207:}

佢冇必要刪我帖之後自己再開過,而且一件商品都唔需要成日更新十幾廿次,不過算啦,再講有人就會惱羞成怒乘機刪帖…{:1_374:}
玩具Joe 發表於 13-8-2016 09:56 AM
係囉! 咁正既post點會被刪除/移動, 多謝您都黎唔切啦! 支持支持!

多謝支持~ :64:
ikkithefool 發表於 13-8-2016 10:10 AM
呢兩本書真係好正,當年都搵咗好耐先搵到。Robot魂呢隻雪霸出得好靚,難得bandai肯出仲要唔係魂限, ...

呢兩本簡直係聖戰士fans家居必備的聖典~

好難得雪霸唔係魂限而又出得咁靚,反而VIERRES係魂限,我冇訂到,而家想後追可惜未見過有現貨… :help:

太陽之牙 發表於 13-8-2016 11:10 AM
玩具日報就係被詬病亂咁刪帖及移帖,所以好多師兄都走了,越來越少人開帖分享及留言,成個TD剩返史東強版 ...

Stone版主常更新資料係好事,刪帖應該想集中大家討論。

魂限要訂因甚少再販同埋喺香港比較冷門少有現貨。

香港無就要去日本Y拍入手了...玩緊雷射大砲,雪覇暫時封印左。

太陽之牙 發表於 13-8-2016 11:10 AM
玩具日報就係被詬病亂咁刪帖及移帖,所以好多師兄都走了,越來越少人開帖分享及留言,成個TD剩返史東強版 ...

先代表 Td  向 太陽之牙兄 因為刪 post 事件令你不快講聲唔好意思 :64:
我相信 stone 兄 del post 應該係有原因而不是 針對 你既。一個好 news 大家同時分享真係一 d 都唔奇,而我地多數只係會張 2 post 合併,所以可能上次係 Td 個 system error。如果再發生同樣事情,其實可以 pm 我,我幫你了解一下。 thx
太陽之牙 發表於 13-8-2016 11:19 AM
呢兩本簡直係聖戰士fans家居必備的聖典~

好難得雪霸唔係魂限而又出得咁靚,反而VIERRES係魂限,我冇訂 ...

Vierres 係TV版我覺得最靚嗰隻AB,出嗰陣我當時冇訂,之後要喺yahoo japan貴一截買返,好貴但我覺得冇買仲後悔,題外話當年隻HG其實都出得幾好