Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] [火線下的美國隊長] 速評 SHF Captain (CW ver.)

隨感一亡魂 發表於 4-6-2016 10:42 AM
我幾時有講過「唔似過呢隻隊長」呢? 隻隊長係最下限黎, 好多人夾硬話佢靚咁解遮。
而星戰系列你覺得「好 ...

"以真人為目標, 但縮到變細比例, 一開始就係錯??"

錯係邊呢?? 錯在技術唔夠??

講真, SHF SW 系列 咪又係用同一技術, SW 水準 小弟 絕對收貨, 咁已經証明咗B記係有技術做得更好, 而唔係做唔到!!
avengers2012 發表於 4-6-2016 12:43 PM
我都覺得B記用face print冇行錯,mafex, figma都向真人面相發展,shf要加強競爭力,係要行呢步。同樓主一 ...

咁樣講啦, 我將卡通樣同真人樣粗略地分成兩個程度黎講, 卡通樣易D, 真人樣難D。
SHF系列連卡通樣都俾人鬧邪神鬧左好耐, 最近係進步緊, 但都係被figma比下去, 係咪? 咁既前提下挑戰真人樣, 結果會係點呢?
SW成個系列無錯係好樣過marvel, 依個係真既, 但憑良心你要我承認果樣野叫「好靚, 好像真」, 我真係講唔出口, 有時唔係話淨係scan左真人個樣縮細再print出黎就叫像真架嘛, 「神髓」依D無就無, 對我黎講係無得妥協既, 我寧願唔好咁真人, 俾多少少「神髓」咁遮。
我自已咁覺得, A-2果隻完全唔似真人, 直頭係另一個人, 但真係有道靈氣係度, 亦即係所謂既活靈活現, 我覺得咁樣先叫好。
當然, 你可以話我要求太高或太偏執既~ 不過而家唔係寫鱔稿, 唔洗咁公正客觀, 係咪?

再講, 我不嬲都無話要求100%似真人, 可能係我之前寫得唔夠具體, 令大家誤會左, 我想要既係神髓/靈氣。

而再正式D黎講, 笨大係無需要理我個人感受既, 笨大鍾意出乜都得, 出得幾好或幾差, 幾貴幾平都無問題, 市場自會調節, 賣得好佢自然會keep going, 依種野輪唔到你我操心。
所以, 真係多咗嚿魚既係, 我買左, 我一個人唔鍾意, 有一班友迫我改口改到要話我好鍾意為止, 依樣野就真係多鬼餘啦!!
edmondphk 發表於 4-6-2016 03:26 PM
"錯唔緊要, 我無選擇下都係照買啦, 但買得返黎唔代表我要完全接受架話?"

我唔太明白點解買盒玩具好似 ...

點解呀...
一來因為我屋企得個爛鬼柔光箱, 影唔到大比例野,
二來細比例有細比例獨有既優勢, 有限空間可以塞多D角色玩互動啦, 場景易set啦之類, 相比之下價錢都已經係其次。
如果細比例市場有更多選擇, 孩記唔得, 笨大都唔多得既情況下, 我可以買第三方就自然唔會咁多怨言, 無選擇, 我又想買隊長, 就唯有係咁。

你可以覺得我犯賤既, 我都話我自己係犯賤, 但事實就係咁。
正如好多人娶老婆都唔會覺得自己老婆係全世界最靚一樣咁遮。
gumng 發表於 4-6-2016 03:49 PM
"以真人為目標, 但縮到變細比例, 一開始就係錯??"

錯係邊呢?? 錯在技術唔夠??

都話你收貨唔代表我都要收貨架喎, peter哥得閒就話孩記出品獨步天下佢愛不釋手啦, 唔通我又要陪佢癲?
隨感一亡魂 發表於 4-6-2016 07:58 PM
都話你收貨唔代表我都要收貨架喎, peter哥得閒就話孩記出品獨步天下佢愛不釋手啦, 唔通我又要陪佢癲?

你又誤會LA!!
我唔係講緊邊個收貨, 係講緊B記點解只係M系列出得咁衰!!
隨感一亡魂 發表於 4-6-2016 09:31 AM
全部? 隻雲度個個都話似猩猩, 黑服SKYWALKER係好過孩記好多, 不過都係五十步同百步既分別。不過無所謂啦, ...

個個都話似猩猩? 原來係陳生d fd?  今次windu好評如潮 點樣個個 我又想睇下
其實外國 對3d 技術 係好熱愛。
你硬要話主觀 你咪做你個井底蛙lor
killerkat 發表於 5-6-2016 11:39 AM
個個都話似猩猩? 原來係陳生d fd?  今次windu好評如潮 點樣個個 我又想睇下
其實外國 對3d 技術 係好 ...

我反而想知一隻有神髓但又唔似真人嘅公仔係點?佢可唔可以比d例子⋯⋯windu都話唔似真係無話可說⋯⋯我反而覺得有d人用12吋同6吋比真係好笑,d人睇得ht嘅頭雕多,連ht叫做世界級都鬧到訓街啦,何況只係6吋呢⋯⋯我自己覺得今時今日好多人已經唔係用一件玩具嘅眼光去睇玩具有做得幾似,而係用一個睇眼真人嘅眼光去睇一件玩具有幾唔似真人,走火入魔⋯⋯
167169 發表於 5-6-2016 01:15 PM
我反而想知一隻有神髓但又唔似真人嘅公仔係點?佢可唔可以比d例子⋯⋯windu都話唔似真係 ...

其實依個 宇宙 有邊間廠做6吋FIGURE完全唔洗執係好過依隻 隊長 同 WINDU ?我孤陋寡聞唔識野,有冇人講到我知?我都想買

有要求唔係唔得,但幾舊水你想佢出到點? HT頭雕?真人皮膚包膠BODY?超能鋼做盾?真人關節可動?

我十皮野買架日本車都唔會要求到佢有過百萬嘅林寶質素啦

還是最後有人要求到幾舊水6吋FIGURE有埋AI功能至叫合格?

樓主唔好介意,我見個個POST介紹隻隊長都影得幾似,你依隻反而最似官圖個樣,你個隻係咪唔好彩中咗SAD貸?所以至覺得做得咁差?

http://www.toysdaily.com/discuz/forum.php?mod=viewthread&tid=249481&extra=page%3D1&page=1

http://www.toysdaily.com/discuz/forum.php?mod=viewthread&tid=249535&extra=page%3D1&page=1

http://www.toysdaily.com/discuz/forum.php?mod=viewthread&tid=249426&extra=page%3D2&page=1
killerkat 發表於 5-6-2016 11:39 AM
其實外國 對3d 技術 係好 ...

[quote]167169
你地真係好煩。
我講左不下十次,唔好再自已幻想D野再屈落我度。我真係講埋最後依次,我從來,從來阿!從來都無講過6"貨仔再做到ht咁!從來無!ok?!
然後,你地鍾意,你覺得乜乜物物,唔關我事架!鑑賞一樣野不嬲都係主觀,而家我唔係做比賽評審,唔洗咁公平公正,好,就算我要公平公正,都唔會係跟你個標準,唔好覺得你自已係權威咁大好冇?
仲有,唔係真人,一樣可以做得好生動好有靈氣,figma同一堆老變三廠做非真人做得活靈活現,我想要既係依D,如果有邊間廠可以唔似真人但做得好好睇睇我一樣會買,清楚啦嘛?你可以覺得我犯賤,我亦講過好多次,我想要細比例,係無太多選擇下我唯有買依隻。唔好同我講我又要買又要鬧,你聚老婆都唔會100%滿意啦下話?唔好講D低能野。
仲有,多人鍾意,唔代表我就要滿意,而家唔係投票,ok? 正如我眼見隻黑募婦都係俾人鬧到狗咁,你地一樣覺得無問題咁遮。
你話我井低蛙?Ok架喎,我無所謂架喎,我淨係睇到一堆自我棚漲到以為自已係權威既聰明仔死都要我跟你個套去寫野,唔該,真係唔該,唔好再黎煩我。
你鍾意挽回SHF既名聲,ok, 你出一百個post日日歌頌佢,製造一個全世界都好接受佢既社會現象,都係無問題既,我唔係peter哥,我唔會痴線到好似你地咁追擊每一個反對聲音,但你地日日就係度將你地自以為係權威既觀點套落我度,要求我迎合你呢,就唔好發夢。

我好歡迎大家留言既,尤其資料性既野,好似我一開始就搞錯左以為係同模只係上色偷工減料,我認錯兼改文,但你淨係黎同我拗睇法呢,就算我拜托你了,唔好煩我啦。
不如解釋番邊度個個話windu似猩猩先la
killerkat 發表於 5-6-2016 06:57 PM
不如解釋番邊度個個話windu似猩猩先la

同樣係TD, 有興趣你自己去搵, 你講得出個個都話靚既你無理由無見過, 當然, 你可以選擇性失明既。
講埋真係最後依一次。

首先, 我講左不下十次, 我真係講埋最後依次, 我從來, 從來阿!! 從來都無講過6"貨仔再做到HT咁我先肯收貨, 從來無!! ok?!

然後, 你鍾意, 你覺得乜乜物物, 唔關我事架, 你唔洗同我講你覺得點點點, 我無興趣知, 你鍾意講, 你可以開個post講, 我唔會阻你。你覺得好滿意, 玩得好開心, 我恭喜你添, 真心既。
鑑賞一樣野不嬲都係主觀, 而家唔係做比賽評審, 唔洗咁公平公正。就算我退一百步, 我真係做一個比賽評審, 自有其評分準則, 但都唔會係你那套準則, 唔好覺得你自已係權威咁大好冇? 我唔洗睇你臉色去決定我既評價。
仲有, 唔係真人樣, 一樣係可以做得好生動好有靈氣, figma同一堆老變三廠做非真人一樣活靈活現, 我想要既係依D, 如果有邊間廠細比例, 唔似真人樣(可能原創或跟漫畫)但做得好好睇睇靚靚仔仔我一樣會買, 清楚啦嘛?
你可以覺得我犯賤, 我亦講過好多次, 我想要細比例, 係無太多選擇下我唯有買依隻。唔好同我講我又要買又要鬧, 你娶老婆都唔會100%滿意啦下話? 唔好講埋D低能野, 你講依句我一樣會話「我鍾意點寫就點寫, 你唔鍾意可以唔好睇, 唔好又要睇又要同我拗」。
仲有, 多人鍾意, 唔代表我就要滿意, 而家唔係投票, ok? 正如我眼見隻黑募婦都係俾人鬧到狗咁, 個個鬧佢似馬明, 一樣有幾個自以為權威覺得「好靚, 好好J, 完全無問題」咁話, 所以依D廢話都可以慳返。
你地鍾意挽回SHF既名聲, ok, 你出一百個post日日歌頌佢, 製造一個全世界都好接受佢既社會現象, 都係無問題既。我唔係peter哥, 我唔會痴線到好似你地咁追擊每一個反對聲音, 但你地日日就係度將你地自以為係權威既觀點套落我度, 要求我迎合你呢, 就唔好發夢。

我好歡迎大家留言既, 尤其資料性既野, 好似我一開始就搞錯左以為係同模只係上色偷工減料, 我查證後認錯兼改文。但你淨係黎同我拗睇法呢, 就算我拜托你了, 唔好再黎煩我, 我盡可能都唔會再回, 我唔想同一番說話loop一百次。
如果有D人話, 驚我唔合理既一家之說, 驚我會誤導到其他人既話: 第一, 眼見為實, 佢見到實物接唔接受佢自己會決定, 我篇文無落降頭, 扭曲唔到佢點諗既, 更加唔會睇完照買就七孔流血咁樣樣。第二, 你想捍衛SHF既名聲, 請你自己發文去歌頌佢, 用你自己既觀點或獨特既拍攝角度, 影到佢無比靚仔個個都覺得「嘩三舊水既價錢HT咁既味道」為止, 隨便你。咁樣先可以做到你想做既野, 而唔係日日係度洗我腦想我認同你, 你愈講我只會愈唔認同你。

最後, 我想講, 年青人, 唔好諗到自己咁大, 唔好以為自己係權威, 唔好以為有九十九個人覺得個橙係甜既, 淨返那一個就會屈服就會改口同意個橙係酸, 唔會架。
依個世界有好多野值得去爭論, 好多大是大非需要去爭論去論判去分清黑白, 但唔會一隻玩具, 仲要只係一個看法。除非, 如果, 你承認你可悲到連一隻玩具個「頭雕靚唔靚仔」都覺得係大是大非要拗到至死方休既, 我只能建議你自盡。
每一樣野都有好多種看法, 唔同人有唔同人生經歷, 亦有唔同既玩具經歷, 甚至唔同方向既期望, 是但一樣唔同個評價已經可以差之千里, 我覺得果隻野唔靚仔, 你留言講一百個理由去支持「你覺得隻野好靚仔」, 我都唔會同意你講既野, 正如我不斷咁話無論點睇都唔靚仔, 你地死都唔肯接受一樣。

好, 要講既我講哂, 之後再有人要黎踢館我盡可能都唔會再回, 我唔想同一番說話loop一百次, 篇文無論點我都唔會刪亦唔會再改一粒字, 你接唔接受都唔關我事。