Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] [火線下的美國隊長] 速評 SHF Captain (CW ver.)

avengers2012 發表於 26-5-2016 12:40 PM
今次真係被peter仔感威'返次,孩佬仲好d。

話時話點解仲未見peter仔:34:

其實兩隻根本唔同模唔同配色,上色hea左係真既(腰紅白間),但話佢冇油細節就有d問題,佢地細節根本唔同,原設都係咁既色

OK, 我收返。  發表於 31-5-2016 09:45 PM

頭雕做得唔錯,(當然重有進步空間啦,但我係收貨既),但其他detail位今次真係差d,

eg.愛國隊長內戰件suit,手臂同肩位係用至少兩至三隻藍色物料造到,所以手臂上既藍色應該最少有三種tone,

但shf 得6吋,冇理由要求隻手要用兩至三隻料造架,但都可以用上色既技術代替姐,但笨大今次冇,(上色技術笨大係有,從真骨雕身上可以睇到,莫非佢想留一線,出真骨復仇者肥牛?)

所以出黎既藍都只係一隻tone過,上色算簡單左少少,可能依細d位唔夠detail,

或者換個角度咁講三百幾蚊,好難次次都要求千幾蚊既質素既~希望下隻上色會再富豐一d,但總括黎講今次係收貨既~哈哈!

ps. 我地層次高既玩家當然要玩層次高既figure啦! 哈哈!

natde 發表於 31-5-2016 06:23 PM
頭雕做得唔錯,(當然重有進步空間啦,但我係收貨既),但其他detail位今次真係差d,

eg.愛國隊長內戰 ...

所以HOT TOYS咪收層次高嘅價錢囉

好多野1分錢1分貸,好似電話咁,好難"大米"嘅價錢有"I APPLE'質素

如果只以靚唔靚嚟講,HOT TOYS同笨大比,當然HOT TOYS靚好多啦,我玩開SHF都係咁話

係PETER仔唔明啫,佢下下越平就等如越好,嘥氣

買齊SHF 和kingArt, 都要1牛.
我情願補多3魚, 要件hot toy好了.
bigtomm 發表於 3-6-2016 04:43 AM

你根本為講而講 咁你又現開1:12 又玩1:9 先會買兩隻
不如你話買隻shf 食多幾餐自助餐,買隻shf再買平機票= =......

數又唔能夠咁計,調返轉,一隻hot toy買到半隊shf avengers了

玩具既野,將價就貨ga je,渣車都唔係個個買法拉利啦
Well, 我同意大家講既將價就貨, 所以我都話1:12黎講都算係咁(上色既問題我認我一開始就搞錯左, 請原諒我)問題係佢用真人樣做目標, 一直標榜自己既3D scan技術點樣巴巴閉閉, 結果出到黎成品同佢一開始既標榜既野有著堪稱鴻溝既分別呢, 就幾大問題了...
A-2果隻一開始就幾近原創, 我成日話佢似林海峰(我幾肯定結果似林海峰只係意外), 但由一開始既震撼驚恐...

....經過適應期之後都覺得ok架, 順眼架, 靚仔架~

而今次依隻我覺得係點呢? 似我去見工話我會「鞠躬盡瘁, 死而後已」, 到返工之後「係咁架啦, 你出幾多糧俾我遮」咁樣...
簡單D黎講, 笨大以真人樣為目標一開始就係錯既...

雖則笨大事先張揚過, 展覽都出過幾次, 一直都俾人插, 咁點解我都仲要買呢...
一來我犯賤啦, 二來Hottoy D野, 價錢都唔係話咁大問題(雖則真係幾貴...), 對我玩開小比例黎講, 12"門檻係太高了, 難展示又難拍攝, 而且我訂左三隻figma MGS雜兵同佢對打, 買12"玩唔到/好難玩依D遊戲...
三來SHF相要無頭盔目前就得依個選擇, 唯有頂硬上。

所以我係幾希望堅守9/10"市場既King Art可以做得好好睇睇, 俾多個選擇消費者咁啦。(另一方面我又希望Play Art改可以再出一次, 之前果隻CA太樣衰, 日系書生體格我接受到, 唔跟真人樣就更好, 但面相太似泡菜仔小白臉我接受唔到...)

隨感一亡魂 發表於 3-6-2016 11:29 AM
Well, 我同意大家講既將價就貨, 所以我都話1:12黎講都算係咁(上色既問題我認我一開始就搞錯左, 請原諒我)問 ...

小弟又唔覺得以真人樣為目標係錯WOR!!
SHF SW系列都係以真人樣為目標,全部都出得唔差,係有無心整好D嘅問題姐!!

咁講法,買齊HOT TOYS都幾萬,學古天樂加多幾千買1:1好過!!
gumng 發表於 4-6-2016 01:50 AM
小弟又唔覺得以真人樣為目標係錯WOR!!
SHF SW系列都係以真人樣為目標,全部都出得唔差,係有無心 ...

全部? 隻雲度個個都話似猩猩, 黑服SKYWALKER係好過孩記好多, 不過都係五十步同百步既分別。不過無所謂啦, 你覺得好唔好都唔關我事既, 你買得開心未繼續買囉, 我嫌三嫌四都照買啦。
SHF D面相係唔靚架啦, 1/12黎講佢D野叫「算係咁」, 但我唔會話係「靚」,
不過佢有佢細比例獨有既優勢, 講得難聽D我幾唔願意都妥協咁遮。
隨感一亡魂 發表於 4-6-2016 09:31 AM
全部? 隻雲度個個都話似猩猩, 黑服SKYWALKER係好過孩記好多, 不過都係五十步同百步既分別。不過無所謂啦, ...

雲度似猩猩?? 個演員根本就係咁樣WOR!! 似猩猩都起碼叫似返個演員先LA!! 如果咁都唔似真人, 唔似過呢隻隊長, 咁師兄你真係要玩返HT了!!

況且小弟都係用返同公司, 同系列的玩具去比較! 同係SHF, 同係真人3D FACE PRINT, 真係唔明點會差咁遠??? 好明顯B記係MARVAL系列係無心去整到似真人LA!!

gumng 發表於 4-6-2016 10:00 AM
雲度似猩猩?? 個演員根本就係咁樣WOR!! 似猩猩都起碼叫似返個演員先LA!! 如果咁都唔似真人, 唔似過 ...

我幾時有講過「唔似過呢隻隊長」呢? 隻隊長係最下限黎, 好多人夾硬話佢靚咁解遮。
而星戰系列你覺得「好似樣, 有個神髓係度. 係靚既」既話, ok既, 請你繼續, 我無興趣改變你既睇法。

你覺得我要求高? 我只可以講笨大以真人為目標, 但縮到變細比例, 一開始就係錯既, 錯唔緊要, 我無選擇下都係照買啦, 但買得返黎唔代表我要完全接受架話?
我一直都係度講, 細比例有細比例既優勢, 易玩易影易擺, 易D搵場景同互動, 依D HT做唔到, 所以我唯有買SHF, 唔係因為佢個樣靚, 多一百人黎同我拗我都唔會覺得佢地個樣好靚, 好真。

仲有marvel黎緊隻tony哥, 官圖黎講就真係好真啦, 劇照一樣既, 點解會差咁遠呢, 我諗佢個技術係某個時間點更新過掛?
隨感一亡魂 發表於 4-6-2016 10:42 AM
我幾時有講過「唔似過呢隻隊長」呢? 隻隊長係最下限黎, 好多人夾硬話佢靚咁解遮。
而星戰系列你覺得「好 ...

我都覺得B記用face print冇行錯,mafex, figma都向真人面相發展,shf要加強競爭力,係要行呢步。同樓主一樣,shf出卡通樣又好,人樣又好,只要係美玩角色,我大多數會買,只係唔明SW, 李小龍都出得唔差,起碼第一眼就認得到係邊個演員,点解唯獨marvel人樣會搞成咁?唔加返個角色名,都唔知係CA。
再講要6"做到100%似真人,就唔好買shf, mafex & figma la, Hottoys 都做唔到la, 夾硬用6", 12" & 9" 來比較的朋友,真係多咗嚿魚。
隨感一亡魂 發表於 4-6-2016 10:42 AM
而星戰系列你覺得「好 ...

"錯唔緊要, 我無選擇下都係照買啦, 但買得返黎唔代表我要完全接受架話?"

我唔太明白點解買盒玩具好似被逼咁。(無惡意,純粹諗唔明)