Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[最新報價] 2016年11月 METAL ROBOT魂(Ka signature) <SIDE MS> Ex-S GUNDAM (官圖P14)

eric 發表於 26-3-2016 08:10 PM
成個背部推進器,膝關節上的光劍收納部份微形化了'

背脊果組狂飆推進器按照平面設定集為準係冇細到的,膝頭個incom艙就真係細&#21655;,1直以來o既版本都係長度超過大腿
THOUTHER 發表於 26-3-2016 11:45 PM
小弟都知有HGUC模型,但小弟很懶,不想再砌模型了,而且HGUC模型只有一種兵裝,根據設定RMS-141 Xekueins ...

沙古恩斯HGUC模型本身已經預留肩盾掛點,只係爛尾冇出機槍同光炮,最後揀&#21655;徹甲彈重炮武裝出貨,如果真係要出KAS,唔補足3套會畀人插死

不過與其擔心呢樣,不如擔心&#21655;MK-V會出marking版翻炒黎襯翻隻EX-S好過:^

ka設計的機體EXs
以Ka監修整個設計製作同出品的KA signature去出EX s

但又話EXS吾適合KA signature出

除非KA signature本身完全吾關Ka事(但又叫Ka signature)

否則呢個邏輯,小弟材疏學淺真係理解吾到了

I phone真係吾適合 Apple 的 steve Jobs 版

TD呢度真係多專家

哈哈哈哈哈, 講到咁直好HURT佢地啊!  發表於 28-3-2016 10:16 AM
takeshi 發表於 27-3-2016 11:03 PM
ka設計的機體EXs
以Ka監修整個設計製作同出品的KA signature去出EX s

師兄呢個post真係值得等TD既人睇,真係一語中的
聽個牌子名同玩具名就係到講自己&#21874;<高見>
完全無視曬&#21874;本來&#21874;mecha design.character design
takeshi 發表於 27-3-2016 11:03 PM
ka設計的機體EXs

完全同意lor,不過可能有部分人係認為以KAS系列標準去出EX-S,多數冇得變形,咁又真係唔多“ 適合 ”呢個系列出o既,閹割太多應有賣點

我就話,但求可能2牛幾o既價錢可以同捆拆甲替換成普通S已經好良心
MACROSSPLUS7F0 發表於 28-3-2016 12:10 AM
師兄呢個post真係值得等TD既人睇,真係一語中的
聽個牌子名同玩具名就係到講自己&#21874;
完全無視曬&# ...

師兄我本想一笑置之,呢度見太多...相信好多師兄見到都係笑下算,但見到仲要死撐係度轉移視線就忍吾住講兩句...
alien133 發表於 28-3-2016 09:43 AM
完全同意lor,不過可能有部分人係認為以KAS系列標準去出EX-S,多數冇得變形,咁又真係唔多“ 適合 ”呢個 ...

吾係有部分人,只係得一個人..

冇得變形,咁又真係唔多“ 適合 ”呢個系列

呢個只係你將自己想法附加於別人的想法....
人地幾時講係變形....

肩.備包...許多地方都做太小 ,雖然出在R魂但以它造型也沒能期待它能這麼可動,能否給點氣勢  EX-S真的不適合KA版

算啦師兄一個邏輯吾通的說話你點補都係吾通...

alien133 發表於 27-3-2016 10:36 PM
沙古恩斯HGUC模型本身已經預留肩盾掛點,只係爛尾冇出機槍同光炮,最後揀&#21655;徹甲彈重炮武裝出貨,如 ...

原來如此!多謝師兄指教!所以最理想的情況是ROBOT魂先出主體加其中一款兵裝(機槍),另外兩款以「武裝SET」在魂限出,好像W高達&#22000;部量產機LEO咁。最差是三款兵裝出三次(不過一定畀人鬧爆)。
另外如果MK-V以marking版型式翻出,小弟一定會入!最好B社出齊「GUNDAM SENTINEL」的所有機體包括加撒E,佢夠膽出小弟夠膽買!
ka設計的機體EXs

近幾年流行把設計的產品跟設計師分開。
很多玩家只想要那個《形體》
但設計師風格、個性則是完全不甩,以自我本位為出發點。
lydiamomo0903 發表於 28-3-2016 11:57 AM
近幾年流行把設計的產品跟設計師分開。
很多玩家只想要那個《形體》
但設計師風格、個性則是完全不甩, ...

如你說--設計師風格、個性則是完全不甩..根本就係要sell佢風格

其實 EX s 成隻本身..已經係Ka 氏 的Signature...如果係果個年代睇住呢隻EXs出世,對於何為Ka氏風的Signature感覺會更強烈...
THOUTHER 發表於 28-3-2016 11:38 AM
原來如此!多謝師兄指教!所以最理想的情況是ROBOT魂先出主體加其中一款兵裝(機槍),另外兩款以「武裝SET ...

如果連主角機都出魂限,卒機又點會一般販售呢,如果可以出齊Task Force Alpha我都已經好滿足
takeshi 發表於 28-3-2016 11:37 AM
吾係有部分人,只係得一個人..

冇得變形,咁又真係唔多“ 適合 ”呢個系列

呢個point真係冇得兜:(  用舊o既手繪插圖黎話KA叔宜家D出貨唔掂,咁唯有玩某社o既手辦lor

B記早就將官方定案交代清楚,平面設定集、HGUC、MG、FIX都係細背包造型
takeshi 發表於 28-3-2016 12:24 PM
如你說--設計師風格、個性則是完全不甩..根本就係要sell佢風格

不過其實KA叔手筆轉得好嚴重,由先鋒戰(前哨戰)到V高達、GP03D都係手繪圓潤風格,之後請入MG設計組重設其他人作品,慢慢學識CAD做工業設計,就狂用直線銳角設計、裂甲、堆疊,好審美疲勞......:o

KA叔已經有D走火入魔了
mecher 發表於 28-3-2016 12:32 PM
如果連主角機都出魂限,卒機又點會一般販售呢,如果可以出齊Task Force Alpha我都已經好滿足

師兄講得&#21873;,其實Task Force Alpha出了這次的Ex-S GUNDAM就只欠FA-010A FAZZ和MSΖ-006C1 Ζ改 C1型,FAZZ應該唔難出因為之前已有全裝甲ZZ,不過Ζ改 C1分分鐘又係無得變型。另外如果B社出埋RGM-86R аみмюGMIII咁就好了!
alien133 發表於 28-3-2016 12:57 PM
不過其實KA叔手筆轉得好嚴重,由先鋒戰(前哨戰)到V高達、GP03D都係手繪圓潤風格,之後請入MG設計組重設 ...

原來有過咁既經過.....

唔怪得之前MK-V睇離睇去都好似"走左樣",瘦左好多.....無左霸氣....